Leer deze 5 slechte gewoonten af voor een stralende glimlach


Welzijn
11/05/2021
Wil je mooie tanden? Begin dan met het afleren van alle slechte gewoonten die jou je stralende glimlach kosten.

Je poetst elke dag je tanden, flost van tijd tot tijd en brengt geregeld een bezoek aan de tandarts. Goed zo! Maar je hebt misschien ook een paar slechte gewoonten die je gebit beschadigen. Leg er snel de vinger op en doe er iets aan, zodat je tanden mooi blijven.

Slechte gewoonte 1: tandenknarsen

Ben je geneigd te tandenknarsen of span je vaak je kaken op elkaar? Weet dan dat je op die manier je tanden verslijt. Erger nog, het veroorzaakt pijn in je kaakgewricht. Het probleem is dat de meeste mensen zich er niet van bewust zijn dat ze tandenknarsen. Het gebeurt immers meestal tijdens je slaap, of als je geconcentreerd of gestrest bent. Maar het goeie nieuws is: je tandarts kan je helpen ervan af te komen – reden te meer om geregeld een controlebezoek te brengen!

Wat doe je eraan? Om je tanden te beschermen en een mooi gebit te behouden, kan je tandarts je aanraden ’s nachts een tandbeschermer te dragen. Als je van stress tandenknarst, pak je angsten dan aan bij de bron met ademhalingsoefeningen bijvoorbeeld. Je kunt ook oefenen in het ontspannen van je kaak door ze lichtjes open te laten vallen of door je tong tussen je tanden te leggen.

Slechte gewoonte 2: nagelbijten

Niet alleen ruïneert deze slechte gewoonte je nagels, ze beschadigt ook je tanden en vooral de voorste. Die riskeren sneller te slijten en te verzwakken. Resultaat? Een lelijk gebit.

Wat doe je eraan? Het antwoord ligt voor de hand: stop met het bijten op je nagels! Als je het onbewust doet, vraag dan aan je naasten je even op de vingers te tikken of breng bitter smakende nagellak aan. Om nog minder in de verleiding te komen gun je jezelf een mooie manicure!

Slechte gewoonte 3: op pennen sabbelen

Sabbelen op een pen of het montuur van je bril wanneer je op kantoor bent lijkt onschuldig, maar … in extreme gevallen kunnen je tanden ervan splijten of breken.

Wat doe je eraan? Werk met mooie pennen of decoratieve potloden die je niet zo graag zult willen beschadigen. Als dat niet volstaat, doe er dan een laagje nagellak met een bittere smaak op. Op die manier draag je zorg voor je tanden, die sterk en gezond blijven!

Slechte gewoonte 4: op ijsblokjes bijten

Bij zachter weer krijg je opnieuw zin in ijsthee, koude frisdrankjes of een lekkere milkshake … Maar de ijsblokjes stuk knabbelen is niet zo’n goed idee. Dat kan immers microscopische barstjes in het email veroorzaken. Als je bovendien de hele dag aan zoete drankjes nipt, riskeer je je tanden nog meer te beschadigen of gaatjes te krijgen.

Wat doe je eraan? Om te kunnen weerstaan aan het bijten op de ijsblokjes in je drankjes gebruik je een rietje of kies je voor bekers met een deksel. Als je gevoelige tanden hebt, probeer dan de Oral-B Repair tandpasta. Die reinigt en verzorgt niet alleen je mond op zachte wijze, maar beschermt je tanden ook tegen slijtage van het tandglazuur dat wordt veroorzaakt door het consumeren van zoete dranken.

Slechte gewoonte 5: je tanden als werktuig gebruiken

Wie heeft nog nooit zijn tanden gebruikt voor het openmaken van een zak chips of om het prijskaartje van een kledingstuk te verwijderen? Je gebit gebruiken als een schaar riskeert je tanden en vullingen te verzwakken en zelfs af te breken.

Wat doe je eraan? Neem altijd een schaartje mee in je handtas, zodat je nooit je tanden hoeft te gebruiken. En voor een stralende glimlach gebruik je de Oral-B Pro-Expert tandpasta die je tanden gezonder en sterker maakt, en dat vanaf de allereerste poetsbeurt!

En jij, wat zijn jouw tips voor een gezond gebit en een stralende glimlach?