5 geheugenspelletjes voor ouderen


Welzijn
11/05/2021
Lezen, sporten en mediteren zijn allemaal activiteiten die het geheugen stimuleren. Onze 5 oefeningen zijn bestemd voor ouderen!

Geheugenspelletje 1 voor ouderen: memory

Memory is een klassiek spelletje dat de werking van het visuele geheugen bevordert. Het is doodeenvoudig met minstens twee spelers te spelen. De kaarten worden geschud en ondersteboven op tafel verspreid. Het doel van het spel is het vinden van paren. Telkens wanneer een speler een paar vindt, mag hij verder spelen.

Er zijn veel verschillende versies te vinden in de handel en op internet, maar je kunt dit spelletje ook personaliseren door foto’s van beroemdheden, dieren, schilderijen of zelfs van familieleden te gebruiken!

Voor een visueel geheugenspel dat je alleen kunt spelen, kun je ook foto’s op kaartjes afdrukken en op de achterkant de naam van de bekende persoon, het dier enz. noteren. Het principe is dan dat je de naam probeert terug te vinden en snel op de achterkant kunt spieken om het antwoord te kennen als je geheugen je in de steek laat.

Geheugenspelletje 2 voor ouderen: een geluidsquiz

Om het auditieve geheugen te stimuleren, doe je een blind test! Een persoon wordt aangewezen om liedjes te spelen, terwijl de anderen proberen zo snel mogelijk de titel of de naam van de artiest of groep te vinden!

Voor dit geheugenspellen moet je minstens met z’n tweeën zijn, maar je kunt het ook met meerdere mensen spelen en eventueel teams vormen. Het is erg leuk om variatie te brengen in de muziekstijlen en een regelrechte uitdaging om de geluiden van dieren of vogels te gebruiken.

Geheugenspelletje 3 voor ouderen: blinddoekspel met smaken

In een lotto van smaken moet je geblinddoekt raden welk voedingsmiddel je proeft. Varieer de smaken en speel met voedingswaren, gerechten of kruiden die je niet elke dag proeft, zodat het smaakgeheugen echt aangesproken wordt.

Voeding speelt trouwens een grote rol in het onderhouden van je geheugen: zorg voor gevarieerde voeding, bijvoorbeeld aan de hand van een een mediterraans dieet.

Draag je een kunstgebit? Met een doeltreffende kleefpasta zoals Fixodent Original kun je gerust meedoen met de smakenlotto.

Geheugenspelletje 4 voor ouderen: blinddoekspel met geuren

Net als bij het blinddoekspel met smaken kun je dit geheugenspel thuis spelen door de elementen waarvan je de geur moet herkennen in bekers te plaatsen. Laat je inspireren door de commerciële versies, die meerdere kleine flesjes met verschillende geuren aanbieden: bloemen, fruit, kruiden, kaas, enz.

Geheugenspelletje 5 voor ouderen: het tactiel geheugen

Vergeet niet dat er ook aan het tactiele geheugen moet worden gewerkt! Een klassieke puzzel of kleine houten voorwerpen zijn er perfect voor geschikt: in dit spel is het de bedoeling paren te vinden, een indringer te identificeren, vormen te beschrijven of voor een onderdeel de juiste plaats te vinden.

Zin in Meer? Print de kortingsbonnen op de producten van jouw lievelingsmerken.

En jij, welke geheugenspelletjes voor ouderen vind jij het leukst? Deel met ons jouw ideeën over de spelletjes en hoe je ze organiseert!