10 tips om je geheugen te trainen

10 tips om je geheugen te trainen

Recente ontdekkingen door neurologen suggereren /laten zien dat we een veel actievere rol kunnen spelen in het ontwikkelen van een beter werkend brein dan eerst gedacht. Train je grijze cellen met deze tips...


Hoe kan het menselijk brein – het bewustzijn, het ‘ik’, onze vrije wil, emotie en al de rest – volledig afhankelijk zijn van een knobbelige, bolvormige, lelijke verzameling sponzige, natte delen?  Hersenspecialisten weten al lang dat pieken in de neuronen veel te maken heeft met wie we zijn (en hoe we denken, doen en voelen).  Maar nieuwe informatie – dankzij nieuwe ontwikkelingen in hersenscan technologiën – over neuroplasticiteit (het vermogen van de hersenen om zich aan te passen aan nieuwe stimulansen), neurogenesis (het vermogen van de hersenen om te vernieuwen/verjongen) en hersenreorganisatie (de capaciteit om na letsel bepaalde hersenfuncties naar onbeschadigde delen over te brengen) leert ons iedere dag meer. Bijvoorbeeld…

Hoewel het merendeel van het intensieve leren (en veranderingen in de hersenen) al plaatsvindt in de baarmoeder en tijdens onze kindertijd, blijven de hersenen veranderen en aanpassen doorheen ons hele leven. Herhaalde activiteiten (gedachten, gevoelens of acties) versterken de neurologische circuits verbonden aan die activiteit. Door een vaardigheid te herhalen zijn we eigenlijk heel gericht aan het ‘bijknippen’ en ‘groeien’ in onze grijze materie.

Men denkt dat het brein tussen de vier en tien gedachten tegelijk kan verwerken. Weinig gebruikte netwerken worden aangewend om de vaker gebruikte netwerken te versterken. Zelfs het volwassen brein kan nieuwe neuronen groeien en nieuwe connecties maken. 

Veranderingen in het brein kunnen zowel normaal als abnormaal zijn. Slechte gewoonten of vaardigheden nemen de overhand als zij constant worden aangewend in plaats van goede gewoonten en vaardigheden. 

1. Slim koppie
Hoe vul jij je tijd in en gebruik je jouw hersenen?  Benut je je grijze massa optimaal? Oefen je het om de resultaten te krijgen die je zoekt? We kunnen bewuste keuzes maken over de informatie, vaardigheden en technieken waarmee we onze hersenen aan het werk zetten. 

2. Daag jezelf uit
Je hersenen zijn het allerliefst lekker lui dus het is aan jou om ze uit te dagen. Hoe meer je je hersenen aan het werk zet, hoe beter en verfijnder ze zullen werken.  

3. Blijf leren
Je wordt enkel gelimiteerd door wat je je hersenen geeft! Hoe meer je van je brein vraagt, hoe meer corticale ruimte het aanmaakt om deze nieuwe taken te verwerken… 

4. Focus op focus
Een slecht geheugen, verminderd concentratievermogen en een lage aandachtspanne zijn vaak de eerste tekenen van een minder scherp brein, of dit nu aan leeftijd, stress of bepaalde mentale aandoeningen (zoals angst) ligt.  Activiteiten die intensieve focus vragen zoals bijvoorbeeld kruiswoordraadsels, sudoku, hoofdrekenen, bridge of schaken zullen die delen van de hersenen opnieuw stimuleren. 

5. Leid een multi-dimensioneel leven
Kies activiteiten die verschillende delen van het brein tegelijk stimuleren. Bijvoorbeeld, spendeer tijd en geld aan dingen doen (in plaats van kopen). De waarde van een object vermindert over het algemeen terwijl de waarde van een activiteit je brein op meerdere manieren stimuleert én anticipatie creëert, wat ook weer goed is voor je grijze massa.

6. Respecteer je grenzen
Hoewel lichte stress motiverend kan werken, leidt chronische stress juist tot verhoogde (of verlaagde) connecties in bepaalde delen van je hersenen waardoor een chemische disbalans ontstaat in de elektrische en chemische synergie van je brein. Chronische stress kan zelfs hersencellen doden. Hersenstudies rond stress en angstproblematiek suggereren dat het hersenvolume vermindert en dat witte stoffen beschadigd kunnen worden door stress, wat dan weer invloed heeft op de effectiviteit van de communicatie tussen cellen en hun functioneren… 

7. Groepstactieken
Een van de meest over het hoofd geziene factoren in een gezond brein is sociale interactie. Sociaal bezig zijn wordt geassocieerd met een tot 60% lagere kans op dementie, waarschijnlijk omdat sociaal zijn de aanmaak van ontstekingsremmende chemicaliën in de hersenen stimuleert en een opbouw van stresshormonen helpt tegen te gaan.

8. Lichamelijke oefening
Bewegen is een van de meest effectieve manieren om nieuwe hersencellen aan te maken. Onderzoek wijst uit dat lichamelijke oefeningen/sporten het volume van je grijze massa vergroot en ontstekingen tegen gaat. Regelmatig cardio inlassen – zoals een flink stuk wandelen of fietsen – versterkt ook gelijk de bloedvaten die de hersenen van zuurstof voorzien. 

9. Vitamine D3
Nieuwe studies stellen voor dat vitamine D3 een grote impact zou kunnen hebben op het voorkomen van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Hoewel we D3 halen uit zonlicht (wanneer grote delen van het lichaam worden blootgesteld aan de zon) en voor een deel uit vis, lijkt het vandaag wel alsof iedereen een tekort heeft aan vitamine D3. Een supplement van minimaal 5000iu per dag is dan ook een aanrader.

10. Rustig maar
Voldoende goede, kwalitatieve slaap is essentieel voor je mentale functioneren. Onvoldoende of slechte slaap leidt tot verminderde functies in je prefrontale cortex waardoor je hersenen enkel op de essentiële zaken kunnen focussen. Hoewel we denken dat we af en toe best een beetje minder kunnen slapen, betekent dit dat we de cruciale stadia in onze slaapcyclus kunnen overslaan waarin neurons regenereren en nieuw geleerde informatie of vaardigheden worden opgeslagen.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Maak snel komaf met dat zware gevoel en die extra kilootjes! De sleutel tot succes is een routine volgen die gebaseerd is op snelle maar effectieve pilates oefeningen.