Anti-stress tips

Anti-stress tips

Een leven zonder stress bestaat niet, net zo min als er een wondermiddel tegen stress bestaat. Deze nuttige tips kunnen je wel helpen om de druk van de ketel te halen.


Tip 1: Doe dingen die je leuk vindt

Lichaamsbeweging geeft energie en verhoogt je weerstand tegen stress. Maar als je van nature niet sportief bent, heeft het geen zin je ertoe te dwingen. Integendeel, je loopt zelfs het risico een nieuwe bron van stress te creëren. Tijd vrijmaken voor hobby’s is even heilzaam als sport om stress te verbannen : een roman lezen, breien, een kookcursus volgen,…

Tip 2: Ontstressen met barokmuziek

Klassieke, barokke muziek doet stress wegebben. Dat komt omdat barokmuziek hetzelfde ritme heeft als onze hartslag. Daardoor ga je rustiger ademen en krijgen je hersenen het signaal dat ze mogen ontspannen. Vooral de muziek van Bach en Vivaldi blijkt erg rustgevend. Maar ook Mozart, Brahms, Tsjaikovski, Chopin en Haydn hebben een weldadige invloed. Hou je niet van klassieke muziek, dan kan je misschien wél onstressen op de tonen van New Age muziek.

Tip 3: Stress pakt je op je zwakke plek

Stress gaat vaak op een lichaamsdeel zitten waar je vroeger een blessure hebt gehad, bijvoorbeeld door een val of een ongeluk. Die plek geeft dus eigenlijk een signaal dat je te veel van jezelf vergt. Als je leert dat signaal te gehoorzamen, bescherm je jezelf tegen nog méér stress en lichamelijke klachten.

Tip 4: Routine geeft houvast in stresserende tijden

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid
Stress heeft vaak te maken met veranderingen in je leven. Precies dan is het nuttig om terug te vallen op een zekere regelmaat. Probeer je maaltijden te nemen op vaste tijdstippen. Ga ook altijd ongeveer op hetzelfde uur slapen en bouw persoonlijke ritueeltjes in : na je ochtenddouche een geurige bodylotion aanbrengen, ‘s namiddags jezelf verwennen met een kopje thee, een uur voor het slapengaan je pyjama en een zachte kamerjas aantrekken,…

Tip 5: Stap voor stapAnti-stress tips

Heb je het gevoel dat alles tegelijk op je afkomt ? Maak dan een planning van wat je allemaal moet doen. Werk het lijstje systematisch af en doe geen twee dingen tegelijk. Concentreer je op de taak waar je mee bezig bent. Zo geraak je zonder kleerscheuren door een stresserende periode.

Tip 6: Het verband tussen stress en licht

Het is wetenschappelijk bewezen : wie te weinig of op verkeerde momenten in contact komt met licht, heeft meer kans op stress en slapeloosheid. Dat komt omdat licht de inwendige biologische klok regelt. Het komt er op aan overdag zoveel mogelijk het daglicht op te zoeken. Kom vaak in de buitenlucht en ga op je werkplek zo dicht mogelijk bij het raam zitten. ’s Avonds bereid je je lichaam voor op de nachtrust door geleidelijk de lichten de dempen. Kan je je slaapkamer niet goed verduisteren, draag dan een nachtmasker over je ogen.

Tip 7: Beperk digitale stress

Steeds meer mensen lijden aan ‘infobesitas’. Ze zijn de hele dag bezig met e-mails en online informatie te consulteren. En dat leidt dan weer tot informatiestress. Komt dit je bekend voor ? Handel e-mailberichten af op vaste tijdstippen per dag. Schakel je e-mailprogramma uit en ga niet online wanneer je met een ander programma aan het werk bent. Zo blijf je geconcentreerd en word je niet overspoeld door de informatiebrij.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina