De wereld is aan de positivo’s

De wereld is aan de positivo’s

Zin in meer-experte Kristel negeert de negatieve berichten, slaat de zure comments over en houdt de slechte gedachten tegen. Net als haar vriendin heeft ze genoeg van de negatieve communicatie. Wake up and smell the roses, dat wordt haar nieuwe motto.


Ons brein is nogal tegenstrijdig. Aan de ene kant onthoudt het slechte ervaringen en koppelt daar angst aan om ons te behoeden voor nog meer onheil. Vandaar onze constante waarschuwingen: 'Pas op, val niet van de trap!' Of: 'Ik mag niet ziek worden, te veel werk.' Of: 'Als mijn presentatie maar niet slecht gaat...' Aan de andere kant ziet je onderbewustzijn geen negatie. 'Niet' of 'geen' negeert het dus gewoon. Als ik nu schrijf: denk niet aan een grote olifant. Welk beeld kreeg je dan instant op je netvlies? Precies, een grote olifant. Zo gaat dat ook met 'niet ziek', 'niet vallen' en 'niet slecht gaan'. Je onderbewustzijn stuurt je instant beelden door van 'ziek', 'vallen' en 'slecht presenteren'. En voor je het weet, heb je jezelf ook zo geprogrammeerd.

De wereld is aan de positivo's

Toen mijn zoon vier was en we samen gingen fietsen, riep ik voortdurend: 'Pas op schatje, niet over dat gras rijden, straks val je.' En jawel, hij viel. Heel erg boos was hij. 'Het is jouw schuld, jij had dat niet moeten zeggen, dan wàs ik niet gevallen.' En gelijk had hij, want ik had het beeld van vallen in zijn hoofd geplant. Sindsdien doe ik mijn best om te denken: 'Ik blijf gezond', 'Mijn presentatie gaat vlot', 'Mauro stapt vanzelf en vol evenwicht over die balk'. Positieve communicatie triggert positief gedrag.

Onlangs was ik op een congres over interne communicatie. Dé hamvraag bij alle managers was: zullen we in onze interne communicatie ook sociale media toelaten? Nu zijn sociale media niet echt meer weg te denken uit het communicatielandschap. En voor de meeste mensen is het iets positiefs: iedereen kan deelnemen en delen. Maar managers houden nogal van controle...

Angst. Controle over de ervaringen, dat ze maar niet slecht zouden zijn. Nochtans kwamen enkele bedrijven hun case voorstellen, waaruit bleek dat wanneer een bedrijf een open en respectvolle cultuur heeft, sociale media binnen het bedrijf prima werken. Niemand die begint te klagen of zijn onvrede ongeremd wil spuien. Integendeel, het ene positieve bericht triggerde het andere, er ontstonden spontaan projectgroepen met enthousiaste medewerkers. Positieve, ongecontroleerde communicatie, open voor iedereen.

Een goede vriendin van me is de negatieve berichtgeving, geënt op angst en controle, meer dan beu. Je slaat een krant open en de ellende van de wereld komt zich in je huiskamer en in je hoofd planten. Haar motto is: 'Wake up & smell the roses'. Elke dag brengt iets positiefs, je moet het alleen willen zien. Zij startte heel recent zelf een site met positieve berichten. Links naar mensen die zich belangeloos inzetten voor een betere wereld. Positieve, hoopvolle berichten. Interviews met inspirerende mensen. Quotes waar je blij van wordt. Beelden die harmonie en vreugde in je geest planten. En vooral: de site is ook open voor anderen. Geen controle, geen angst.

Is zij een dromer, naïef? Misschien. Misschien ook niet. Misschien is ze net heel slim, en programmeert ze ons brein naar een positievere wereld. Want woorden worden gedachten. En gedachten worden gedrag. En gedrag wordt gewoonte. En gewoonte wordt een levensstijl.

Vandaag positieve communicatie, morgen een mooiere wereld.
Doe je mee?

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Eitjes in een nestje

Eitjes in een nestje

Eitjes in een nestje

Vergeet saaie sandwiches en voorverpakte, kant-en-klare snacks. Met een beetje planning en voorbereiding gaan je kinderen nog een reden ontdekken om ...

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Maak snel komaf met dat zware gevoel en die extra kilootjes! De sleutel tot succes is een routine volgen die gebaseerd is op snelle maar effectieve pilates oefeningen.

Kruidenfrittata met prei

Kruidenfrittata met prei

Kruidenfrittata met prei

Een smakelijk gerecht vol verse kruiden: deze kruidenfrittata met prei is snel klaar en heel het gezin is er gegarandeerd gek op. Ook een geweldig id...