Door dik en dun

Door dik en dun

Wat heb je aan het ervaren van diepe vreugde, verdriet of ontroering wanneer er niemand is om het mee te delen? Heel even mengde ZIN IN MEER-experte Kristel zich onder de winnaressen van The Big Five-wedstrijd. De vrouwen straalden door hun verwendagje, maar ook door hun onwankelbare band...


Het is zaterdagochtend en ik wandel de Thermen van Grimbergen binnen. Niet voor mezelf deze keer, wel om de winnaressen van The Big Five–wedstrijd te verrassen met een boekenpakket.

De vrouwen blijken op zijn minst even verrassend als het pakketje in mijn handen. In hun badjas, ontdaan van alle make-up en franjes, stralen ze zoals alleen een groep blije vrouwen dat kan. Dit zijn vriendinnen door dik en dun. Dat merk je aan hun lachen, hun vertrouwde omgang met elkaar, hun steunende, woordeloze blikken waarin alle oordeel verdwenen is. Onlangs maakte één van hen een hele moeilijke periode door, de anderen stonden elke dag opnieuw klaar voor haar. Met helpende handen, met een oor dat kan luisteren, een mond die kan troosten en een buik die kan schudden van het lachen. Samen, daar gaan ze voor. Samen gaan ze door dik en dun, beleven ze verdriet en geluk. En samen genoten ze van elke seconde van hun verwendag. Heel even was ik daar een gelukkig onderdeeltje van. Hoe eenzaam zou zo’n dag zonder vriendinnen geweest zijn?

In Maleisië ging de 110-jarige Ahmad Mohamad Isa op zoek naar een bruid. Hij vertelde de aanwezige pers: “Het kan me niet schelen wie reageert, zolang ze maar kan koken voor mij. Ik ben eenzaam en het schrikt me af om alleen te slapen." Een 82-jarige schone wordt de gelukkige. Ook zij was het beu alleen te zijn. Want wat in godsnaam betekent schoonheid ervaren, diepe vreugde of verdriet voelen, iets verwezenlijken en trots zijn of ontroerd worden wanneer er niemand is om het mee te delen?

Ooit zei een filosoof tegen mij: “Als er in de jungle een boom omvalt en er is niemand die het ziet of hoort, is die boom dan wel omgevallen?" Ik begreep zijn vraag niet. Vandaag wel. Zo zag ik onlangs opnieuw de intussen legendarische film ‘Into the Wild’. En weer was ik diep geraakt door het op ware feiten gebaseerde verhaal van de jonge Christopher die er na zijn studiejaren alleen op uittrekt om op zoek te gaan naar Waarheid, naar Essentie en naar Geluk. Zijn zoektocht is voor hem zo puur, dat hij alleen de wildernis intrekt en daar ook een hele tijd alleen is. Alleen met omgevallen bomen, alleen met een allesoverheersende schoonheid en rust, alleen met wat haast mystieke ervaringen zijn, alleen met al zijn gevoelens en gedachten. Die schrijft hij toch ergens op, want wie weet leest iemand ze dan. Hij deelt ze met toekomstige anderen. En uiteindelijk ziet hij in wat een oprechte en eerlijke verbinding met een ander in je leven betekent. Het is iets waar ik samen met mijn cliënten het eerst naar op zoek ga: veilige, stevige, liefdevolle en heerlijke ‘anderen’.

O ja, ik kan ook enorm foeteren op die ‘anderen’, maar als puntje bij paaltje komt... wil ook ik ze voor geen goud missen!

Kristel

Benieuwd? Into the Wild (2007) werd geregisseerd door Sean Penn en is verkrijgbaar op dvd.

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Lees alle blogs van Kristel

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Maak snel komaf met dat zware gevoel en die extra kilootjes! De sleutel tot succes is een routine volgen die gebaseerd is op snelle maar effectieve pilates oefeningen.