Eczeem in vraag en antwoord

Eczeem in vraag en antwoord

Ongeveer 15 op 1000 mensen heeft last van eczeem. Vooral jonge kinderen zijn er gevoelig voor. Hoe kan je eczeem herkennen wat kan je er aan doen ?


Wat is eczeem ?

Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. Je herkent eczeem aan roodheid, jeuk en huidschilfers of -blaasjes. Deze symptomen zijn niet altijd even heftig. Opstoten van eczeem worden meestal afgewisseld met periodes waarin je er minder last van hebt.

Hoe krijg je eczeem ?

Eczeem kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt het krijgen door contact met bepaalde stoffen, bijvoorbeeld nikkel of zeep. Soms wordt eczeem uitgelokt door kou, droogte of stress of door voedingsmiddelen zoals koemelk. Eczeem kan ook te maken hebben met erfelijke factoren. Vaak gaat het dan gepaard met astma en hooikoorts. Baby’s en peuters hebben vaak last van dit soort eczeem. Vaak verdwijnt het rond de leeftijd van 3 à 4 jaar.

Hoe kan je weten welk soort eczeem je hebt?

Een dermatoloog kan hierover uitsluitsel geven. Op basis van de diagnose kan dan een aangepaste behandeling gestart worden. Het is dus verstandig om naar de dokter te gaan wanneer je huid kenmerken van eczeem vertoont.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Hoe wordt eczeem behandeld ?

De dermatoloog kan een crème op basis van cortisone voorschrijven om de ontsteking te verminderen. Verder kan je eczeem onder controle houden door de zaken te vermijden die opstoten uitlokken. Het jeuken van de huid ga je tegen door katoenen kleding te dragen.

Hoe moet een huid met eczeem verzorgd worden ?

Eczeem gaat gepaard met extreem droge huidplekken. Daarom moet de huid heel goed ingesmeerd worden met vette en verzachtende crèmes. Om te douchen en te baden gebruik je best douche- of badolie. Zorg ervoor dat het water niet te heet is en dep de huid voorzichtig in de plaats van ze droog te wrijven.

Is eczeem besmettelijk ?

Dat is een fabeltje. Je kunt geen eczeem krijgen door iemand met eczeem aan te raken of door in hetzelfde zwembad te zwemmen.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Tientallen tips voor een schonere was!
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador