Eczeem in vraag en antwoord

Eczeem in vraag en antwoord

Ongeveer 15 op 1000 mensen heeft last van eczeem. Vooral jonge kinderen zijn er gevoelig voor. Hoe kan je eczeem herkennen wat kan je er aan doen ?


Wat is eczeem ?

Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. Je herkent eczeem aan roodheid, jeuk en huidschilfers of -blaasjes. Deze symptomen zijn niet altijd even heftig. Opstoten van eczeem worden meestal afgewisseld met periodes waarin je er minder last van hebt.

Hoe krijg je eczeem ?

Eczeem kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt het krijgen door contact met bepaalde stoffen, bijvoorbeeld nikkel of zeep. Soms wordt eczeem uitgelokt door kou, droogte of stress of door voedingsmiddelen zoals koemelk. Eczeem kan ook te maken hebben met erfelijke factoren. Vaak gaat het dan gepaard met astma en hooikoorts. Baby’s en peuters hebben vaak last van dit soort eczeem. Vaak verdwijnt het rond de leeftijd van 3 à 4 jaar.

Hoe kan je weten welk soort eczeem je hebt?

Een dermatoloog kan hierover uitsluitsel geven. Op basis van de diagnose kan dan een aangepaste behandeling gestart worden. Het is dus verstandig om naar de dokter te gaan wanneer je huid kenmerken van eczeem vertoont.

Hoe wordt eczeem behandeld ?

De dermatoloog kan een crème op basis van cortisone voorschrijven om de ontsteking te verminderen. Verder kan je eczeem onder controle houden door de zaken te vermijden die opstoten uitlokken. Het jeuken van de huid ga je tegen door katoenen kleding te dragen.

Hoe moet een huid met eczeem verzorgd worden ?

Eczeem gaat gepaard met extreem droge huidplekken. Daarom moet de huid heel goed ingesmeerd worden met vette en verzachtende crèmes. Om te douchen en te baden gebruik je best douche- of badolie. Zorg ervoor dat het water niet te heet is en dep de huid voorzichtig in de plaats van ze droog te wrijven.

Is eczeem besmettelijk ?

Dat is een fabeltje. Je kunt geen eczeem krijgen door iemand met eczeem aan te raken of door in hetzelfde zwembad te zwemmen.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Geef je huid een sexy gloed in vier stappen!

Geef je huid een sexy gloed in vier stappen!

Geef je huid een sexy gloed in vier stappen!

Met vlotte zomerkleedjes en topjes in het vooruitzicht zijn mooi gebronsde benen en armen een must. Als je een zelfbruinende crème gebruikt, dan zijn deze tips onmisbaar voor een vlekkeloos resultaat.

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Wanneer je gehaast aan je dag begint, is het gemakkelijk om je ontbijt over te slaan. Dit leidt echter meestal tot slechte keuzes doorheen de dag. We...