‘Geestelijk ouder worden is alleen maar leuk’

‘Geestelijk ouder worden is alleen maar leuk’

Vijftig is het nieuwe veertig! En aan Mich en Fabienne te zien is dat absoluut niet gelogen. Hoe staan zij tegenover hun leeftijd? Wat vinden ze er leuk aan? En wat zijn de minder leuke kantjes? Een rondetafelgesprek met twee dynamische fifty-somethings.


Mijlpaal
Fabienne: “Ik vond vijftig worden een mijlpaal. Ik besefte: nu ben ik officieel oud.
Maar het gekke was dat ik me helemaal niet oud voelde. Ik was nog altijd dezelfde als ervoor. Sterker nog, ik voel me op deze leeftijd jonger en vitaler dan toen ik in de dertig was. Toen had ik het heel druk met jonge kinderen en met mijn werk. Die jaren zijn voorbij gevlogen doordat het continu rennen was. Ik geniet nu veel meer van het leven.”

Mich: “Toen ik in de twintig was, vond ik vijftig heel oud. Mensen waren toen ook mentaal ouder dan de vijftigers van nu. Ik ben met van alles bezig: ik werk, ik ben bij een fotoclub... Mijn kinderen zijn sinds kort het huis uit en ik geniet van mijn herwonnen vrijheid. Mijn leven is allesbehalve saai of ‘oud’.”

Leuk & minder leuk
Fabienne: “Ik merk dat ik een stuk zelfverzekerder ben sinds mijn vijftigste.
Vroeger dacht ik vaak dat anderen het wel beter zouden weten dan ik. Maar de laatste jaren kom ik veel meer op voor mezelf en voor wat ik wil en vind. Ik koop bijvoorbeeld nooit meer iets omdat ik het gevoel heb dat het moet.”

Mich: “Daar heb ik nooit last mee gehad. Ik heb altijd mijn eigen koers gevolgd. Alleen in relaties heb ik mijzelf teveel weggecijferd. Ik heb vaak toegegeven om de relatie goed te houden, ten koste van mezelf. Dat doe ik nu niet meer.“

Fabienne: “Nee, ik ook niet. Ik ga nu vier keer per week sporten, in plaats van één. Mijn man stelde daar in het begin vragen over, maar dan zei ik: ‘Ik heb dat nodig om me goed te voelen.’ Ik geef adviseer mijn dochter dan ook om voor haar behoeften en wensen op te komen in haar relatie.”

Mich: “Nog een voordeel van ouder worden is dat je meer gaat relativeren. Ik maak me niet meer zo snel druk over dingen. En ik ben ook minder snel onder de indruk: al is de façade nog zo mooi, iedereen heeft zijn moeilijkheden.”

Fabienne: “Geestelijk is ouder worden alleen maar leuk. Ik ben wel minder dol op de lichamelijke veranderingen. Ik zit nog niet in de menopauze, maar heb wel al last van opvliegers. Echt niet fijn...”

Mich: “Nee, die menopauze is niet makkelijk. Ik zit er al een paar jaar in en er zijn dagen dat ik met mezelf geen blijf weet. Dat ik iedereen zou kunnen vermoorden (lacht), of dat ik juist heel gevoelig ben en om het minste huil.”

Looks
Mich: “Toen ik veertig was, was ik een bom, al zeg ik het zelf (lacht). En ik genoot ervan dat mannen op straat naar me keken. Maar als ik nu op straat met mijn knappe dochter naast me loop dan zie ik dat hoofd meteen naar haar gaan… Best confronterend.”

Fabienne: “Ik ga met de metro werken en onlangs kreeg ik een ‘Wilt u zitten, mevrouw?’. Behoorlijk confronterend. Zie ik er dan opeens zo oud en slecht uit, vroeg ik mezelf af (lacht). Ik vind dat je er op elke leeftijd goed kunt uitzien. Ik doe daar wel moeite voor. Ik ga bijvoorbeeld nooit zonder make-up naar buiten, en ik hydrateer mijn gezicht met arganolie.”

Mich: “Ja, hoe ouder je wordt, hoe meer je daar toch mee bezig bent. Ik ben geen maniak, maar ik vind het belangrijk om er goed uit te zien. Ik scrub, smeer crèmes, gebruik factor 50 en ik zorg ervoor dat ik niet te veel met mijn gezicht in de zon kom. Gelukkig heb ik goeie genen: mijn moeder is 77 en heeft nauwelijks rimpels.”

Dromen
Fabienne: “Ik wilde hoofdzakelijk een gezin en een eigen huis. En beide zijn gelukt. Ik ben heel gelukkig met mijn huwelijk en met de goede band met mijn kinderen.”

Mich: “Ik had liever wat langer gestudeerd.
Maar goed, dan was ik misschien ook niet de persoon die ik nu ben: iemand die met beide voeten in de wereld staat.”

Fabienne: “Ik heb nog één ding op mijn lijstje staan: reizen. Ik heb al veel gezien, maar dat was met het hele gezin. Ik kijk ernaar uit om binnenkort, wanneer de kinderen uit huis zijn, met mijn man buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan.”

Mich: “Een droom die ik op latere leeftijd waargemaakt heb, is fotografie. Dat heeft me altijd gefascineerd. Sinds een paar jaar ben ik lid van een fotoclub. Je werkt dan heel vrij en op je eigen tempo. En een leuke surplus zijn de prettig gestoorde mensen die ik heb leren kennen (lacht). Op mijn lijstje staat enkel nog een huisje op Karpatos, een authentiek Grieks eiland waar ik verliefd op ben.”

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Mijn ongewone, ontembare tante

Mijn ongewone, ontembare tante

Mijn ongewone, ontembare tante

Gisteren heb ik mijn tante begraven. Ze was niet zomaar een tante, ze was mijn tante ‘missiezuster’ die de helft van haar leven in Afrika doorbracht. Nu krijg je bij het woord ‘zuster’ waarschijnlijk een beeld en laat ik je maar meteen zeggen: je beeld zit ernaast!

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Zo wordt puberteit een positieve tijd

Zo wordt puberteit een positieve tijd

Zo wordt puberteit een positieve tijd

De puberteit wordt vaak omschreven in termen als ‘moeilijk’, lastig’, … Dat is jammer, want pubers kunnen heel ontwapenend en verfrissend zijn. Bovendien kan jij als ouder je puber helpen om het beste uit zichzelf te halen.

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow