Geluk zit soms in een boek(je)

Geluk zit soms in een boek(je)

Nu eens boeiend, dan verhelderend of vernieuwend en soms slaapverwekkend saai: Zin in meer-experte Kristel spendeerde al heel wat jaren aan de meest uiteenlopende workshops en lezingen. Deze keer klopte ze aan bij Leo Bormans en hing aan zijn lippen… Leo Bormans gaat op zoek naar het antwoord op de vraag "Wat is geluk?"


Wat is geluk? Of nog beter: hoe kun je gelukkig worden? Het is een vraag die de mensheid van oudsher bezighoudt. Ook vandaag kun je jaarlijks in een paar honderd boeken, lezingen of workshops over geluk verdiepen. Omdat een paar honderd nogal veel is, schreef Leo Bormans (hoofdredacteur van Klasse) een boek waarin je meteen alles over geluk kunt lezen. Maar omdat zo'n dik boek lezen tijd kost, leek het me leuker om naar één van zijn ervaringsavonden te gaan. Een avond waarin Geluk niet alleen verteld, maar ook geproefd, ervaren en gedeeld wordt.


Die avond verwelkomde de feeërieke locatie Heerlijckyt van Elsmeren ons in prachtig gerenoveerde salons waar het haardvuur knetterde. Onze zintuigen werden verwend. Er was zang en muziek zonder schroom, er was lekker eten, er was een lachend gezelschap en er waren leuke verrassingen. Maar we werden ook aan het werk gezet: op een muur kleefden we post-its waarop we noteerden wat geluk is voor ons. We legden een stukje ziel bloot aan een wildvreemde en leerden op een eenvoudige manier van perspectief te veranderen. En Leo begeesterde elk van ons met zijn enthousiaste uiteenzettingen.


Nu heb ik de afgelopen vijftien jaar heel wat avonden, dagen en weken doorgebracht waarbij mij werd gevraagd eens dieper te zakken in mijn denken, mijn doen, mijn voelen. Zo ongewoon was dat alles dus niet voor mij. Toch kon Leo me boeien en dat heeft hij aan twee dingen te danken.


Ten eerste vraagt hij in zijn boek aan honderd professoren om hun onderzoek naar geluk in duizend woorden samen te vatten. Onderzoek en studie dus. Wereldwijd, en kort samengebald. In al die jaren heb ik zelden een 'gelukscoach' de eer aan iemand anders zien geven (lees: meestal volgden ze hun eigen theorie die dan de enige goede is), laat staan aan een wetenschappelijk iemand. Ik leerde er veel uit. Een heleboel kennis omgezet in wijsheid en uitgelegd in mensentaal. Of zoals Leo het zegt: "Ik hoop dat dit boek bijdraagt tot het geluk van elke mens in de wereld, zodat we ons niet laten verlammen door het fatalisme van de angst, maar ons laten inspireren door de dynamiek van de hoop." Ik heb me dan ook voorgenomen Leo's boek beetje bij beetje te lezen, zodat ik al die aspecten van geluk kan laten doordringen in mijn hoofd, mijn hart en mijn leven.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Het tweede boeiende ingrediënt van de avond was Leo zelf. De man is niet uit op persoonlijk succes en roem, hij is ook geen naïeve dromer. Hij is een – eerder bescheiden - mens die er met hart en ziel naar streeft een verschil te maken, dat verschil te verspreiden en in deze klaag- en zaagcultuur een positieve beweging op te starten. Doordacht en doorleefd, stap voor stap, met de glimlach. En alleen al daarvoor verdient hij een standbeeld. Of tenminste dat zijn boek gelezen en liefst ook geleefd wordt.


Laten we daar vandaag mee beginnen. Namaste.


Kristel


Leo Bormans: Geluk. The World Book of Happiness, uitgegeven bij Lannoo.

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina