Help je lichaam gezond blijven

Help je lichaam gezond blijven

Gezond eten en minder stressen helpt je weerstand opbouwen!


Voeding
Als het aankomt op voeding is er veel dat je kunt doen om loopneuzen en andere kwaaltjes te voorkomen. Nummer één in het lijstje is acht glazen water per dag drinken, wat je eigenlijk allang zou moeten doen, maar tijdens de wintermaanden wordt dit nog belangrijker. Elke cel in je lichaam gebruikt water en door water te drinken spoel je alle gifstoffen en bacteriën weg. Als water niet je favoriete drankje is maak het wat interessanter door bijvoorbeeld een schijfje citroen of wat frambozen toe te voegen. Warme thee, zeker verse munt thee is ook een prima optie. 

Zware, stevige maaltijden zijn niet aan te raden. Je tegoed doen aan calorierijke, suikerhoudende of vettig eten zoals koekjes en andere bewerkte hapjes doen het glucosepeil in je bloed stijgen waardoor je witte bloedcellen loom worden en minder efficiënt virussen kunnen aanpakken. Leg de focus daarom liever op voedingrijk eten zoals vetarme yoghurt, noten en zaden, vis met omega 3 zoals zalm, vitaminerijke groenten zoals bladgroenten, zoete aardappels, tomaten en broccoli zowel als mager vlees zoals kip om ziektes te vermijden.  Vergeet zeker niet look te gebruiken bij het koken: look bevat allicine, een krachtig antimicrobieel ingrediënt dat je helpt bacteriën en virussen het hoofd te bieden. 

Antioxidanten
De beste antioxidanten die je gezond helpen houden zijn vitamines A, C en E.  Vitamine A is een ziektebestrijdend antioxidant en geeft een boost aan je immuunsysteem, voorkomt infecties en bestrijdt deze. Vitamine A reguleert feitelijk je immuunsysteem dat je witte bloedcellen - die schadelijke bacteriën en virussen bestrijden - aanmaakt.  De aangeraden dagelijkse hoeveelheid (ADH) is 4000IU (internationale units) voor vrouwen en 5000IU voor mannen.

Vitamine A vind je in melk, lever en eieren zowel als in worteltjes, erwtjes, pompoen en bladgroenten. Vitamine C vind je in aardbeien, kiwi fruit, rode paprika’s en citrusvruchten. Probeer 500 tot 1000mg vitamine C per dag binnen te krijgen. Vitamine E is nog zo’n geweldige vechter. De ADH voor vrouwen is 8mg en voor mannen 10mg. Vitamine C samen met vitamine E nemen, kan de antioxidante werking verhogen.

Stop stress
Psychologische stress kan je gevoeligheid voor ziekten verhogen. Maar het is niet de stress waar we ziek van worden. Stress brengt andere condities in ons lichaam voort waardoor we vatbaarder worden. Het stresshormooncircuit werkt samen met het immuunsysteem waardoor belangrijke lymphocytwaarden beginnen te dalen. Hoge cortisonewaarden werken de ziektebestrijdende witte bloedcellen tegen omdat het lichaam, dat denkt dat het in acute stress modus zit, de immuuncellen elders stuurt in plaats van waar ze nodig zijn. Probeer tai chi, yoga of andere oefeningen. Ademhalingsoefeningen kunnen stress ook helpen verminderen. 

Probeer dit: ga liggen, haal diep adem tot in je buik. Plaats je hand op je buik en laat deze mee rijzen met je ademhaling. Tel tot zes en adem dan tien tellen langzaam uit. Herhaal tot je je ontspannen voelt. 

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

eeftje

eeftje

gemeld

Wat ook helpt in de wintermaanden is regelmatig een winterwandeling maken, bij mij toch. De zon geeft zoveel energie. Middagpauze in het zonnetje op het werk. Instant energie boost!

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Wanneer je gehaast aan je dag begint, is het gemakkelijk om je ontbijt over te slaan. Dit leidt echter meestal tot slechte keuzes doorheen de dag. We...

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Detoxen is belangrijk voor jou

Detoxen is belangrijk voor jou

Detoxen is belangrijk voor jou

De opbouw van gifstoffen is schadelijk voor ons lichaam omdat zij onze vitale organen aanvallen. Normaal gezien zouden we onze lichamen om de drie maanden moeten ontgiften, maar wanneer we zoveel zonden zo dicht op elkaar hebben begaan begin je er maar best direct aan!

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Een snelle en gezonde lunch voor het hele gezin en de perfecte maaltijdsoep voor koude dagen. Een snel recept van Zin in meer - vandaag: huisgemaakte...