Ijzeren discipline

Ijzeren discipline

Jezelf verwennen, dat is iets voor rijkeluismeisjes, zo werd Zin in meer-experte Kristel als kind ingepeperd. De plicht riep altijd luider en zotte aankopen – zelfs een zakje chips – waren zeldzaam. Het heeft dan ook heel wat jaren én argumenten gevraagd om haar een gasvuur met vijf pitten, een comfortabele auto en zelfs een bureaustoel te doen kopen...


Ik was 28 en stond in de supermarkt. Ik had zin in 'n Fanta. Ik ben gek op Fanta. Toch koop ik dat nooit. Of eerder: af en toe. Heel af en toe. Het is een verleidelijke zonde in een blikje waaraan je moet weerstaan. Discipline kweken! Aan zelfzorg deed ik toen nog niet. Dat was een modewoord uit een tijdschrift. Niets voor mij, de 'sterke-onafhankelijke-niets-nodig-vrouw'. Maar plots sloeg het in als een bliksem: ik ben 28, ik heb een baan en huur een flat… Ik mag zo veel Fanta kopen als ik zelf wil! Een heel karton, 24 blikjes! 24 keer goed voor mezelf zorgen!

En daar is het dus gebeurd... De zonde werd omgezet in zelfzorg.

ijzeren disciplin

Als kind werd me ingelepeld dat je daar niet aan doet, aan zelfzorg. Ik groeide op tussen hardwerkende, verantwoordelijke en praktische Kempische vrouwen, vol plichtsbesef. Je doet wat gedaan moet worden, kous af. Over plezier gaan we niet zeuren, en verwennen is voor rijkeluismeisjes. Eén keer per week een zakje chips, verder neem je maar een wortel. Kwam ik als tiener thuis met een nieuwe jurk, dan was de eerste (en vaak enige) vraag: 'Kan je dat wassen?' Doe vooral geen zotte kosten. En 'zot' betekende 'overbodig' of 'verwennerij'.

Onbewust slikte ik dat al die jaren. Zelfzorg leek wel een soort zonde. Zoiets als je benen scheren, waar was dat nu goed voor? Zo zat ik ook tien jaar lang als zelfstandige te werken op een keukenstoel, tot het bij me opkwam dat het geen overdreven verwennerij was een bureaustoel te kopen. Na de Fanta en de bureaustoel volgde nog meer. Een grotere, comfortabele auto? Zelfzorg, geen zonde. Een gasvuur met vijf pitten? Zelfzorg, geen verwennerij. En de kers op de taart: een fantastische, weliswaar dure, maar vooral fantastische Tempur-matras!

Ik geef toe, Koen heeft me bij de auto en de matras een duwtje gegeven. Want iets groot, duur én comfortabel voor mezelf kopen terwijl de kinderen nog moeten gaan studeren en het huis nog verbouwd moet worden (trouwens, moet dat dak niet hersteld worden?)... Nee, zei hij. We moeten veilig rijden en goed slapen. En reken maar dat ik dat nu doe, mét gladgeschoren benen!

Kristel

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Lees alle blogs van Kristel

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Maak snel komaf met dat zware gevoel en die extra kilootjes! De sleutel tot succes is een routine volgen die gebaseerd is op snelle maar effectieve pilates oefeningen.