Ijzeren discipline

Ijzeren discipline

Jezelf verwennen, dat is iets voor rijkeluismeisjes, zo werd Zin in meer-experte Kristel als kind ingepeperd. De plicht riep altijd luider en zotte aankopen – zelfs een zakje chips – waren zeldzaam. Het heeft dan ook heel wat jaren én argumenten gevraagd om haar een gasvuur met vijf pitten, een comfortabele auto en zelfs een bureaustoel te doen kopen...


Ik was 28 en stond in de supermarkt. Ik had zin in 'n Fanta. Ik ben gek op Fanta. Toch koop ik dat nooit. Of eerder: af en toe. Heel af en toe. Het is een verleidelijke zonde in een blikje waaraan je moet weerstaan. Discipline kweken! Aan zelfzorg deed ik toen nog niet. Dat was een modewoord uit een tijdschrift. Niets voor mij, de 'sterke-onafhankelijke-niets-nodig-vrouw'. Maar plots sloeg het in als een bliksem: ik ben 28, ik heb een baan en huur een flat… Ik mag zo veel Fanta kopen als ik zelf wil! Een heel karton, 24 blikjes! 24 keer goed voor mezelf zorgen!

En daar is het dus gebeurd... De zonde werd omgezet in zelfzorg.

ijzeren disciplin

Als kind werd me ingelepeld dat je daar niet aan doet, aan zelfzorg. Ik groeide op tussen hardwerkende, verantwoordelijke en praktische Kempische vrouwen, vol plichtsbesef. Je doet wat gedaan moet worden, kous af. Over plezier gaan we niet zeuren, en verwennen is voor rijkeluismeisjes. Eén keer per week een zakje chips, verder neem je maar een wortel. Kwam ik als tiener thuis met een nieuwe jurk, dan was de eerste (en vaak enige) vraag: 'Kan je dat wassen?' Doe vooral geen zotte kosten. En 'zot' betekende 'overbodig' of 'verwennerij'.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Onbewust slikte ik dat al die jaren. Zelfzorg leek wel een soort zonde. Zoiets als je benen scheren, waar was dat nu goed voor? Zo zat ik ook tien jaar lang als zelfstandige te werken op een keukenstoel, tot het bij me opkwam dat het geen overdreven verwennerij was een bureaustoel te kopen. Na de Fanta en de bureaustoel volgde nog meer. Een grotere, comfortabele auto? Zelfzorg, geen zonde. Een gasvuur met vijf pitten? Zelfzorg, geen verwennerij. En de kers op de taart: een fantastische, weliswaar dure, maar vooral fantastische Tempur-matras!

Ik geef toe, Koen heeft me bij de auto en de matras een duwtje gegeven. Want iets groot, duur én comfortabel voor mezelf kopen terwijl de kinderen nog moeten gaan studeren en het huis nog verbouwd moet worden (trouwens, moet dat dak niet hersteld worden?)... Nee, zei hij. We moeten veilig rijden en goed slapen. En reken maar dat ik dat nu doe, mét gladgeschoren benen!

Kristel

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Lees alle blogs van Kristel

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina