Ik zie, ik zie... dé oplossing!

Ik zie, ik zie... dé oplossing!

Leg je tijdens een babbel met ZIN IN MEER-experte Kristel een verzuchting naar keuze op tafel, dan is de kans groot dat ze je een bezoek aan een optometrist aanpraat. Niet alleen goed voor de ogen zo blijkt, maar ook voor je gedrag, je manier van denken én voelen!


Toen mijn zoontje vijf was, bleek uit schoolonderzoek dat zijn zicht onvoldoende was. We kwamen terecht bij een optometrist en dat was voor mij zo’n openbaring, dat ik er sindsdien niet meer over kan zwijgen. Niet alleen omdat de man in kwestie heel opmerkelijke resultaten boekt bij Mauro, meer nog omdat uit onze bezoekjes bleek hoe verrassend groot de impact van een lichamelijk functioneren kan zijn op ons gedrag, onze manier van denken en zelfs van voelen.

Optometrie betekent letterlijk oogmeetkunde, het is een wetenschap die de afwijkingen aan de ogen meet. Vooral de oorzaken worden diepgaand onderzocht, en als onderdeel van de behandeling komen er ook visuele oefeningen aan te pas. Na een paar uur testjes met Mauro wist onze optometrist niet alleen hoe zijn visueel systeem werkte, maar gaf hij meteen ook een feilloze beschrijving van diens gedrag en karakter. Ik viel zowat van mijn stoel. Hoe kon hij dat weten aan de hand van enkele eenvoudige oogoefeningen?

De optometrist leidde uit de oefeningen af hoe Mauro’s linker- en rechterhersenhelft met elkaar communiceren. Of dat net niet doen. Het resultaat was verbluffend: hij kon precies in kaart brengen hoe mijn kind dacht, voelde en zich ten gevolge daarvan gedroeg. “Hij vertelt je zeker nooit wat?", vroeg de optometrist. Dat klopte inderdaad, tot mijn grote frustratie vertelt mijn zoon me nooit wat er op school gebeurt of hoe zijn dag was. Alsof hij het al vergeten is...

Ondertussen zijn we een paar jaar en een heleboel oefeningen verder. Niet alleen ziet hij beter, ook zijn karakter en gedrag zijn geëvolueerd. Hij coördineert beter, is meer open, durft meer en leert zelfs kiezen (iets wat hij vroeger absoluut niet kon, ook al ten gevolge van de manier waarop zijn ogen werken). Uit optometrisch onderzoek bleek ook dat hij niet dyslectisch is, maar dat hij zijn ogen afwisselend gebruikt zodat hij een woord nooit in zijn geheel ziet. Lezen wordt dan heel lastig. Opnieuw een paar maand oefenen en we zijn weeral sprongen verder.

Sindsdien ben ik fan van optometrie (naast natuurlijk het werk van de oogarts die hem een bril heeft voorgeschreven). Hoor ik van een kindje dat niet goed kan optellen en aftrekken, dan roep ik “Optometrist!". Leesproblemen? “Optometrist!" Niet kunnen kiezen? “Optometrist!" Ruimtelijk inzicht en overzicht kwijt wanneer je onder tijdsdruk moet presteren? “Optometrist!" Geen geheel kunnen zien en enkel focussen op details? “Optometrist!" Niet kunnen relativeren? “Optometrist!" Ik verdenk er mezelf overigens van om heel wat opgestoken te hebben door samen met Mauro te oefenen. ‘Onze’ optometrist traint namelijk ook managers (uit heel Europa, weet ik) en zo is dus ook mama meegetraind.

Zo zie je maar weer: ‘gebruik je ogen goed’ is niet zomaar een loze uitdrukking. Het maakt, integendeel, een wereld van verschil.

Nu jij.

Kristel

Gezond & gelukkig experte
Kristel

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Kleine Einstein & de rest

Kleine Einstein & de rest

Kleine Einstein & de rest

Regeltjes, niveaus, scores en quota. Resultaten bekijken en vergelijken, in de klas én aan de schoolpoort. ZIN IN MEER-experte Kristel wordt zenuwachtig van de organisatorische reutemeteut en de regelneverij. Tegelijk beseft ze hoe erg ze intussen zélf op organisatie is gesteld.

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's
5

Als het op zomerse desserts aankomt wordt de ijslolly vreselijk onderschat. Terwijl de meer grote ijscoupes alle aandacht krijgen, moet je je afvragen waarom we niet vaker voor de gezonde en verfrissende smaak van bevroren fruitsap gaan? Als jij op zoek bent naar een tongstrelend toetje dat laag in calorieën is, dan ben je hier aan het goede adres. Zin in meer brengt je twee recepten voor zelfgemaakte ijslolly's.

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Een snelle en gezonde lunch voor het hele gezin en de perfecte maaltijdsoep voor koude dagen. Een snel recept van Zin in meer - vandaag: huisgemaakte...