Integreer leven en vrije tijd

Integreer leven en vrije tijd

Altijd maar de ideale verdeling tussen werk en vrije tijd aan het najagen? Zouden we niet gelukkiger zijn als we beide perfect in balans hadden? Waarschijnlijk niet! We klampen ons vast aan de fantasie van een perfecte harmonie tussen werk en vrije tijd omdat het moeilijk is om toe te geven dat we het niet allemaal aan kunnen. Zouden we dan beter het concept van de ideale werk-vrije tijd balans laten varen? In één woord: ja.


We moeten ons realiseren dat we gewoonweg niet iedereen in ons leven alles kunnen geven dat ze nodig hebben op het moment dat ze willen. Onze tijd en energie is niet eindeloos. We kunnen al die verzoeken om onze tijd en aandacht niet als balletjes in de lucht houden, zeker gezien ze vaak uit het niets komen vallen en alle weloverwogen plannen en deadlines volledig overhoop halen. 

Balans is tegenovergestelde gewichten of krachten met elkaar compenseren. Als we ‘nee’ zeggen tegen het één, dan zeggen we ‘ja’ tegen het ander. We stellen dus continu één kant teleur terwijl we de ander plezieren. Het is een concurrerend concept dat de druk en stress in ons leven voedt. 

We voelen ons altijd verdeeld en kunnen nooit ergens volledig en onverdeeld aanwezig zijn. En als we de mythe van de perfecte werk-vrije tijd balans na blijven jagen, zullen we altijd slachtoffer blijven. 

Het onderliggende probleem van het concept is dat die werk-vrije tijd balans gefundeerd is op externe eisen in plaats van interne regie. We worden er ongelukkig en gefrustreerd van en we worden geleefd als we altijd maar proberen aan de verwachtingen van anderen te voldoen in plaats van gewoon onszelf te zijn. 

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Hoe ga je om met tegenstrijdige eisen?
Het is niet makkelijk, maar wel simpel. We moeten binnenstebuiten leven. Dit betekent weten wie jij bent en wat je nodig hebt – in functie van jouw persoonlijke waarden – en keuzes maken en acties ondernemen die hiermee stroken. Zo wordt je leven opgebouwd uit samenwerkende onderdelen die elkaar ondersteunen en onderbouwen. 

Dergelijke integratie begint met het onderzoeken van wie je bent en hoe je zou willen zijn. Dit is alleen mogelijk als we ons niet langer richten op de goedkeuring van anderen. Dat betekent enkele moeilijke, op persoonlijke waarden gebaseerde, beslissingen maken. Het is gemakkelijk om altijd maar het slachtoffer te spelen en omstandigheden en andere mensen over ons leven te laten beslissen. Maar door verantwoordelijkheid te nemen voor hoe wij onze tijd en energie willen besteden, krijgen we de macht terug over ons eigen leven. 

Ja, dat zal allemaal wel, maar hoe?

  • Spreek anders: Vervang ‘ik moet’ door ‘ik wil’ zodat je benadrukt dat alles een keuze is. Zo kom je beter tot besluiten.
  • Maar natuurlijk: Breng eens wat tijd in de natuur door en oefen in het ‘hier en nu’ aanwezig zijn. De zee, bergen en boerenbuiten hebben niets van jou nodig en geven je de ruimte om perspectief te krijgen. 
  • Red niet: Als je partner of vrienden de wielen eventjes kwijt zijn, herinner hen dan aan hun persoonlijke waarden zodat ze zelf tot de juiste keuzes kunnen komen.   
  • Wees inclusief: Als je werkgever of manager bent, betrek dan de partners – en waar mogelijk de kinderen – bij personeelsfeestjes. Dit heeft impact op het soort evenement dat je organiseert, maar laat dat nu net de clou zijn. De partners van je werknemers zijn van invloed op de werkdynamiek, en als je dit erkent, dan zal het je zeker ten goede komen.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer