Klop, klop... Wie we daar hebben!

Klop, klop... Wie we daar hebben!

Het is weer zo ver: vriend Chaos is langsgekomen en heeft zich genesteld op mijn sofa. En bij uitbreiding: in mijn hoofd. Een halfjaar geleden liep alles nog op rolletjes, nu lijkt het alsof er NIETS nog is zoals ik het wil en ALLES compleet fout zit. Kwestie van even genuanceerd naar de dingen te kijken (niet dus).


Het begint al ’s morgens: ik sta op en ben stijf en moe. Slecht gehumeurd loop ik door mijn huis en stel vast dat het nog steeds maar half verbouwd is en er de afgelopen drie jaar helemaal niet zo veel gebeurd is. Mijn humeur daalt nog meer. Ondertussen krijg ik hopen mails binnen en staat de telefoon niet stil. De projecten waaraan ik werk, vragen... nog meer werk. De deadlines staan voor de deur, en ik zie mijn weekend met Koen als sneeuw voor de zon smelten. Bovendien vallen hier straks hongerige kinderen binnen, dus eerst even naar de winkel. Tot overmaat van ramp vertelt de zorgjuf op school me dat mijn zoon niet graag leest. Hoe kan dat nu, een kind van mij dat niet graag leest! Of ik extra met hem wil oefenen. Ja hoor, zeker, maar wanneer?

mindmapIk plof ’s avonds in de sofa naast mijn vriend Chaos neer. Hij informeert fijntjes wanneer ik laatst mijn beste vriendin zag... Ik barst los: “Ik verzuip in het werk, zie je niet hoeveel er nog moet gebeuren in dit huis, er zijn drie kinderen en twee huishoudens op twee verschillende locaties en ik ben MOE!"

Dit schiet niet op.
Ik neem mijn toevlucht tot een techniek die ik vaak bij klanten gebruik: mind mapping. Ik teken mezelf in het midden en rondom mij verschillende gebieden in mijn leven: gezondheid, werk, kinderen, relatie, huis, vrije tijd. In elk gebied is er wel iéts dat anders moet, maar naar al die uitdagingen tegelijk kijken is te overweldigend. Dat maakt dat je niets aanpakt of afwerkt. Eén voor één dus, en het meest dringende eerst.

Ik besluit dat dat gezondheid is. Ik maak een nieuwe mind map over mijn mind mapgezondheid en ook daar kies ik: de vermoeidheid is prioritair. Ik moet dus een afspraak maken met een orthomoleculair arts. Via een bloedonderzoek kijkt zo’n arts of je voldoende voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren in je lichaam hebt.
Zo gezegd zo gedaan, en het resultaat is verbluffend: verhoogd cortisol (stresshormoon), verhoogd melkzuur (dat verklaart de stijfheid) en toxoplasmose die de vermoeidheid in stand houdt. Meteen is er al een boel duidelijk. Ik krijg een reeks supplementen mee naar huis en jawel, na een tijdje neemt de vermoeidheid af. One down!

Ondertussen bekijk ik met mijn chef welke projecten ik nog wel en welke ik niet meer kan doen. Minder coördineren, meer schrijven. Er komt weer rust in het cirkeltje ‘werk’. Koen betegelt de keuken en we maken plannen om ze in de zomer verder af te werken. Rust in het cirkeltje ‘huis en verbouwingen’. Two more down!

Er staan nog cirkels op de mind map, maar die zijn voor later. Trouwens, door het op papier te zetten, is de paniek uit mijn hoofd verdwenen. En niet alleen de paniek: wanneer ik goed rondkijk, moet ik constateren dat vriend Chaos ondertussen mijn woonkamer heeft verlaten.... A big one down!

Kristel

Tony & Barry Buzan: Mind Map. Voor een beter geheugen en creatief denken, uitgeverij Pearson Education Benelux.
Peter Weiler: Mind Mapping, uitgeverij Deltas Centrale Uitgeverij.

Gezond & gelukkig experte
Kristel

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
De magie van 'n natuurkuur

De magie van 'n natuurkuur

De magie van 'n natuurkuur

Ooit, nog voor er kinderen, werk, huishoudelijke en andere verplichtingen waren, vond je ZIN IN MEER-experte Kristel zo rond middernacht wel eens op de vochtige bosgrond. In het zachte mos en onder het bladerendak slorpte elke cel van haar lichaam de magie van de natuur op...

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Eitjes in een nestje

Eitjes in een nestje

Eitjes in een nestje

Vergeet saaie sandwiches en voorverpakte, kant-en-klare snacks. Met een beetje planning en voorbereiding gaan je kinderen nog een reden ontdekken om ...

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Geluk zit soms in een boek(je)

Geluk zit soms in een boek(je)

Geluk zit soms in een boek(je)

Nu eens boeiend, dan verhelderend of vernieuwend en soms slaapverwekkend saai: Zin in meer-experte Kristel spendeerde al heel wat jaren aan de meest uiteenlopende workshops en lezingen. Deze keer klopte ze aan bij Leo Bormans en hing aan zijn lippen… Leo Bormans gaat op zoek naar het antwoord op de vraag "Wat is geluk?"

Kruidenfrittata met prei

Kruidenfrittata met prei

Kruidenfrittata met prei

Een smakelijk gerecht vol verse kruiden: deze kruidenfrittata met prei is snel klaar en heel het gezin is er gegarandeerd gek op. Ook een geweldig id...