Maak bijzondere momenten onvergetelijk

Maak bijzondere momenten onvergetelijk

Gebruik geuren om nog levendiger te herinneren.


Had je al van het Proust-Effect gehoord? Je hebt het zeker en vast al meermaals ervaren in je leven. Het Proust-Effect is vernoemd naar de beroemde Franse auteur Marcel Proust. Hij schreef een roman over herinneringen aan zijn kindertijd die allemaal werden geactiveerd door één enkel iets: de geur van versgebakken koekjes.

En dit is iets dat we allemaal kennen. Soms bladeren we door fotoalbums en komen we een foto tegen van een moment dat echt geweldig was - en vragen ons af wat het nu ook alweer was dat het zo bijzonder maakte. En dan lopen we over straat, in gedachten verzonken en met alledaagse dingen bezig, en plots worden we teruggebracht naar het huis van oma. Gewoon omdat we verse appeltaart en verse koffie ruiken.

Volgens geleerden is onze reukzin direct verbonden aan ons emotioneel geheugen. Dit betekent dat wanneer we iets ervaren terwijl we een kenmerkende geur ruiken, het veel levendiger en gedetailleerder in ons brein wordt opgeslagen. We hebben niet enkel de visuele ervaring. Niet alleen een vage herinnering aan de dingen die oma zei, maar weten plots weer de textuur van de eettafel, het tikken van de keukenklok, de weerspiegeling van het zonlicht op het water van de bloemen in de vaas op tafel en hoe we ons voelden terwijl ze ons verhalen vertelde. Dus niet enkel de herinnering, maar de herinnering in al haar details. En niet enkel de details, maar alle gevoelens die daar bij kwamen kijken.

En telkens we deze geur tegenkomen gebeurt dat stukje magie weer. We herinneren het ons niet, we herleven het. We ervaren het moment opnieuw, met bijna dezelfde intensiteit. Dit is eigenlijk fantastisch nieuws. Omdat je met kenmerkende geuren de mooiste momenten van je leven onvergetelijk kunt maken.

Dus eigenlijk zouden we allemaal een kenmerkende geur in de buurt moeten hebben wanneer er bijzondere momenten plaatsvinden. Een bepaald parfum bijvoorbeeld. Misschien je kleding die de geur van wasverzachter bij zich draagt, zoals Lenor. Het kan namelijk zijn dat je op een dag op automatische piloot over straat loopt en een onverwachte frisse vleug je terugbrengt naar één van de mooiste momenten van je leven.

Wees dus altijd klaar om het moment op te slaan.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
6* maanden gratis wassen met Dash en Whirlpool!

6* maanden gratis wassen met Dash en Whirlpool!

6* maanden gratis wassen met Dash en Whirlpool!

Met Dash en Whirlpool kun je rekenen op een onberispelijke verzorging van je wasgoed. Wasbeurt na wasbeurt ben je zeker van een schitterend resultaat. Bij aankoop van een Whirlpool** wasmachine of droogkast krijg je nu een fantastisch cadeau: 6* maanden gratis wassen met Dash 3in1 PODS.

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow
100% georganiseerd

100% georganiseerd

100% georganiseerd

Nu is die mooie zomer wel echt voorbij. School en werk zijn weer herbegonnen. Dus het is opnieuw alle hens aan dek. Mét de bijbehorende korte dagen en lange to-dolijstjes. Stress? Adem rustig in en lees verder.

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow