Mijn ongewone, ontembare tante

Mijn ongewone, ontembare tante

Gisteren heb ik mijn tante begraven. Ze was niet zomaar een tante, ze was mijn tante ‘missiezuster’ die de helft van haar leven in Afrika doorbracht. Nu krijg je bij het woord ‘zuster’ waarschijnlijk een beeld en laat ik je maar meteen zeggen: je beeld zit ernaast!


Mijn tante was een ongewone zuster. Ze had zich niet in een hokje laten duwen en beantwoordde niet helemaal aan wat je van een zuster zou mogen verwachten. Zo was ze niet ingetogen, maar net luid. Ik herinner me hoe haar schaterlach vaak door het huis daverde en ze iedereen meekreeg in haar plezier. Ze hield ook van lekker eten, was rond en gezond. “Ik ben een schoonheidsmodel in Afrika", zei ze altijd. “Je kunt een potje koffie op mijn achterste zetten!" En dan gierden we het uit. Ze had temperament, durfde tegen gangbare meningen en gewoontes ingaan en vulde een kamer met haar gulle aanwezigheid. Wanneer ik met haar praatte, ontdekte ik een onvermoede wijsheid en belezenheid. Over de meeste onderwerpen konden we heel open en eerlijk met elkaar praten.

Zij was een vrouw die zich niet had laten wegduwen in een rol. Want dat is wat maar al te vaak gebeurt: we maken in ons leven keuzes en bij die keuzes lijkt een bepaalde identiteit te horen. We worden leerkracht en zijn van lieverlee voortdurend bezig met de dingen ‘goed’ te doen en nog beter te ‘weten’. We maken carrière, krijgen aanzien in onze leefomgeving en durven de impulsieve vagebond in onszelf niet meer loslaten. Of net omgekeerd: we starten een eigen zaak op, werken dag en nacht en vergeten dat we ook kwetsbaar mogen zijn en snakken naar sterke handen die ons dragen. Onze identiteit die ons eerst hielp, is een strak keurslijf geworden. En dat is jammer.

Want in elke vrouw van ons zit een ontembare, instinctieve vrouw die een tijdloos weten heeft, een ongebreidelde creativiteit en passie, een tomeloze kracht om haar grenzen te trekken en haar kinderen te beschermen en een diepe vreugde die het leven en al wat dat ons schenkt, liefheeft. Wij hebben de mogelijkheid in ons om elk aspect van het leven en van het vrouwzijn te omarmen. Mijn tante wist dat. Zij liet zich niet vangen door het rolpatroon dat opgelegd wordt door een maatschappij die schrik heeft van de authentieke natuur van vrouwen.

Al jarenlang zeul ik een boek met me mee dat bijna uit elkaar valt door het vele lezen: De ontembare vrouw van Clarissa Pinkola Estès. Alleen al door dat boek te lezen, maakt wat je in je verstrooidheid en je streven naar veiligheid begraven hebt, weer in je wakker. Ik vond mijn tante een ‘ontembare vrouw.’ Het soort vrouw dat elk meisje zou moeten tegenkomen om tot diep inzicht en liefde te komen. Want hoeveel beter worden we van de plastic rolmodellen die ons ongevraagd opgesolferd worden in nietszeggende films en series of inhoudsloze magazines? Juist, geen sikkepit. Als je het gevoel hebt dat je in een woestijn rondloopt en er meer van je afgestorven is dan leeft, rep je dan naar de winkel of de bib en haal dat boek in huis. De ontembare vrouw zal zich over je ontfermen.

Clarissa Pinkola Estès: De ontembare vrouw, als archetype in mythen en verhalen. Uitgegeven bij Becht.

Kristel

Gezond & gelukkig experte
Kristel

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Maak snel komaf met dat zware gevoel en die extra kilootjes! De sleutel tot succes is een routine volgen die gebaseerd is op snelle maar effectieve pilates oefeningen.