Mijn ongewone, ontembare tante

Mijn ongewone, ontembare tante

Gisteren heb ik mijn tante begraven. Ze was niet zomaar een tante, ze was mijn tante ‘missiezuster’ die de helft van haar leven in Afrika doorbracht. Nu krijg je bij het woord ‘zuster’ waarschijnlijk een beeld en laat ik je maar meteen zeggen: je beeld zit ernaast!


Mijn tante was een ongewone zuster. Ze had zich niet in een hokje laten duwen en beantwoordde niet helemaal aan wat je van een zuster zou mogen verwachten. Zo was ze niet ingetogen, maar net luid. Ik herinner me hoe haar schaterlach vaak door het huis daverde en ze iedereen meekreeg in haar plezier. Ze hield ook van lekker eten, was rond en gezond. “Ik ben een schoonheidsmodel in Afrika", zei ze altijd. “Je kunt een potje koffie op mijn achterste zetten!" En dan gierden we het uit. Ze had temperament, durfde tegen gangbare meningen en gewoontes ingaan en vulde een kamer met haar gulle aanwezigheid. Wanneer ik met haar praatte, ontdekte ik een onvermoede wijsheid en belezenheid. Over de meeste onderwerpen konden we heel open en eerlijk met elkaar praten.

Zij was een vrouw die zich niet had laten wegduwen in een rol. Want dat is wat maar al te vaak gebeurt: we maken in ons leven keuzes en bij die keuzes lijkt een bepaalde identiteit te horen. We worden leerkracht en zijn van lieverlee voortdurend bezig met de dingen ‘goed’ te doen en nog beter te ‘weten’. We maken carrière, krijgen aanzien in onze leefomgeving en durven de impulsieve vagebond in onszelf niet meer loslaten. Of net omgekeerd: we starten een eigen zaak op, werken dag en nacht en vergeten dat we ook kwetsbaar mogen zijn en snakken naar sterke handen die ons dragen. Onze identiteit die ons eerst hielp, is een strak keurslijf geworden. En dat is jammer.

Want in elke vrouw van ons zit een ontembare, instinctieve vrouw die een tijdloos weten heeft, een ongebreidelde creativiteit en passie, een tomeloze kracht om haar grenzen te trekken en haar kinderen te beschermen en een diepe vreugde die het leven en al wat dat ons schenkt, liefheeft. Wij hebben de mogelijkheid in ons om elk aspect van het leven en van het vrouwzijn te omarmen. Mijn tante wist dat. Zij liet zich niet vangen door het rolpatroon dat opgelegd wordt door een maatschappij die schrik heeft van de authentieke natuur van vrouwen.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Al jarenlang zeul ik een boek met me mee dat bijna uit elkaar valt door het vele lezen: De ontembare vrouw van Clarissa Pinkola Estès. Alleen al door dat boek te lezen, maakt wat je in je verstrooidheid en je streven naar veiligheid begraven hebt, weer in je wakker. Ik vond mijn tante een ‘ontembare vrouw.’ Het soort vrouw dat elk meisje zou moeten tegenkomen om tot diep inzicht en liefde te komen. Want hoeveel beter worden we van de plastic rolmodellen die ons ongevraagd opgesolferd worden in nietszeggende films en series of inhoudsloze magazines? Juist, geen sikkepit. Als je het gevoel hebt dat je in een woestijn rondloopt en er meer van je afgestorven is dan leeft, rep je dan naar de winkel of de bib en haal dat boek in huis. De ontembare vrouw zal zich over je ontfermen.

Clarissa Pinkola Estès: De ontembare vrouw, als archetype in mythen en verhalen. Uitgegeven bij Becht.

Kristel

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina