Moeten moet ik niets

Moeten moet ik niets

Zin in meer-experte Kristel moet veel. Ellenlange lijsten heeft ze met dingen die ze moet doen én dingen die ze moet zijn. Vandaag, morgen, deze week, deze maand. Maar als ze nu eens die ‘moet’ vervangt door ‘wilt’, hoe lang is die lijst dan nog?


De nazomer is als vanouds druk. Om de een of andere reden lijkt de planeet in verhoogde versnelling te draaien. Er vallen meer rekeningen in de bus met allerlei dreigementen wat er gebeurt wanneer je niet tijdig betaalt. Het is drukker op de weg en de auto achter je lijkt je te willen duwen: je moét sneller! Er staan vijf boodschappen per dag op de voicemail die nog beantwoord moeten, er wachten dertig mailtjes op een reply en je sms-toon zingt al de hele dag. Op het werk wil men nog voor het einde van het jaar de resultaten omhoog en jij moet en zal daartoe bijdragen. En o ja, de school is opnieuw begonnen. Je wordt verondersteld, nee, je moét de agenda's nakijken, samen met je kind extra taken maken, naar infoavonden gaan… Tolt jouw hoofd ook zo? En hoe zit het met je lichaam? Wat doet dat met al die opgeslagen 'moetjes'?

Om niet in een carrousel van 'to do-lijstjes' te belanden en het gevaar te lopen op te branden, zijn er maar twee manieren om met al dat 'moeten' om te gaan: minder laten binnenkomen en meer loslaten, op een constructieve manier.

Tijdens de vele workshops die ik volgde, kwam telkens dezelfde visualisatie terug: je stelt jezelf voor in een kring van rozen met doornen. De rozen laten door waar je voor kiest, de doornen houden tegen wat je niet wilt laten binnenkomen. Sommige 'ik moet'-dingen bijvoorbeeld. Voor heel wat mensen werkte deze visualisatie. Ik had echter wat sterkers nodig, mijn grenzen waren ook voor mezelf niet duidelijk. Een ervaren lichaamstherapeut liet me de kracht van mijn lichaam voelen wanneer ik boos ben. Wanneer er iets op me afkomt waarvan ik weet dat ik het niet wil, roep ik die kracht op. Ik voel hoe ik ze voor me uit duw en een onzichtbare muur creëer waar niets meer door kan. En ik stel me instant de vraag: moét ik dit van iemand anders of wil ik dit ook? Als dat laatste het geval is, geen probleem. In het eerste geval zal ik beleefd doch kordaat afwimpelen. Of delegeren. Of laten ratelen en aan me voorbij laten gaan. Ze kunnen bumperrijden zo veel ze willen, ik ga geen millimeter harder op mijn gaspedaal duwen. Omdat ik niet wil.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Maar niet altijd zie je die 'je moet'-momenten aankomen. Plots zijn ze er. "Je moet eens antwoorden op mijn mails, ik wacht daar op." "Je moet eens wat meer aan sport doen." "Je moet wat meer langskomen, vind je ons niet meer leuk?" Resultaat: instant spanning in mijn lichaam. Te laat, het is al binnengekomen, geen tijd gehad om me af te vragen of ik het wil of niet. Dan kan ik alleen maar aan het eind van de dag of zelfs een uurtje later alleen in de auto gaan zitten en voelen: wat heb ik in me dat niet van mij is? En vervolgens blazen: ga weg, gedachte. Schuldgevoel. Stress. Frustratie. Helpt blazen niet? Zing, loop, boks, bak, plant of teken het er dan uit.

En zo maak je van 'moeten' 'willen' en van 'vermoeidheid' 'enthousiasme'. Proberen?

Kristel

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Lees alle blogs van Kristel

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina