Moeten moet ik niets

Moeten moet ik niets

Zin in meer-experte Kristel moet veel. Ellenlange lijsten heeft ze met dingen die ze moet doen én dingen die ze moet zijn. Vandaag, morgen, deze week, deze maand. Maar als ze nu eens die ‘moet’ vervangt door ‘wilt’, hoe lang is die lijst dan nog?


De nazomer is als vanouds druk. Om de een of andere reden lijkt de planeet in verhoogde versnelling te draaien. Er vallen meer rekeningen in de bus met allerlei dreigementen wat er gebeurt wanneer je niet tijdig betaalt. Het is drukker op de weg en de auto achter je lijkt je te willen duwen: je moét sneller! Er staan vijf boodschappen per dag op de voicemail die nog beantwoord moeten, er wachten dertig mailtjes op een reply en je sms-toon zingt al de hele dag. Op het werk wil men nog voor het einde van het jaar de resultaten omhoog en jij moet en zal daartoe bijdragen. En o ja, de school is opnieuw begonnen. Je wordt verondersteld, nee, je moét de agenda's nakijken, samen met je kind extra taken maken, naar infoavonden gaan… Tolt jouw hoofd ook zo? En hoe zit het met je lichaam? Wat doet dat met al die opgeslagen 'moetjes'?

Om niet in een carrousel van 'to do-lijstjes' te belanden en het gevaar te lopen op te branden, zijn er maar twee manieren om met al dat 'moeten' om te gaan: minder laten binnenkomen en meer loslaten, op een constructieve manier.

Tijdens de vele workshops die ik volgde, kwam telkens dezelfde visualisatie terug: je stelt jezelf voor in een kring van rozen met doornen. De rozen laten door waar je voor kiest, de doornen houden tegen wat je niet wilt laten binnenkomen. Sommige 'ik moet'-dingen bijvoorbeeld. Voor heel wat mensen werkte deze visualisatie. Ik had echter wat sterkers nodig, mijn grenzen waren ook voor mezelf niet duidelijk. Een ervaren lichaamstherapeut liet me de kracht van mijn lichaam voelen wanneer ik boos ben. Wanneer er iets op me afkomt waarvan ik weet dat ik het niet wil, roep ik die kracht op. Ik voel hoe ik ze voor me uit duw en een onzichtbare muur creëer waar niets meer door kan. En ik stel me instant de vraag: moét ik dit van iemand anders of wil ik dit ook? Als dat laatste het geval is, geen probleem. In het eerste geval zal ik beleefd doch kordaat afwimpelen. Of delegeren. Of laten ratelen en aan me voorbij laten gaan. Ze kunnen bumperrijden zo veel ze willen, ik ga geen millimeter harder op mijn gaspedaal duwen. Omdat ik niet wil.

Maar niet altijd zie je die 'je moet'-momenten aankomen. Plots zijn ze er. "Je moet eens antwoorden op mijn mails, ik wacht daar op." "Je moet eens wat meer aan sport doen." "Je moet wat meer langskomen, vind je ons niet meer leuk?" Resultaat: instant spanning in mijn lichaam. Te laat, het is al binnengekomen, geen tijd gehad om me af te vragen of ik het wil of niet. Dan kan ik alleen maar aan het eind van de dag of zelfs een uurtje later alleen in de auto gaan zitten en voelen: wat heb ik in me dat niet van mij is? En vervolgens blazen: ga weg, gedachte. Schuldgevoel. Stress. Frustratie. Helpt blazen niet? Zing, loop, boks, bak, plant of teken het er dan uit.

En zo maak je van 'moeten' 'willen' en van 'vermoeidheid' 'enthousiasme'. Proberen?

Kristel

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Lees alle blogs van Kristel

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Blij en vrij

Blij en vrij

Blij en vrij

Voor een goed humeur is het belangrijk dat je jezelf af en toe verwent. Met deze tips en tricks voel je je elke dag fris, vrolijk en energiek!

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Eitjes in een nestje

Eitjes in een nestje

Eitjes in een nestje

Vergeet saaie sandwiches en voorverpakte, kant-en-klare snacks. Met een beetje planning en voorbereiding gaan je kinderen nog een reden ontdekken om ...

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's
5

Als het op zomerse desserts aankomt wordt de ijslolly vreselijk onderschat. Terwijl de meer grote ijscoupes alle aandacht krijgen, moet je je afvragen waarom we niet vaker voor de gezonde en verfrissende smaak van bevroren fruitsap gaan? Als jij op zoek bent naar een tongstrelend toetje dat laag in calorieën is, dan ben je hier aan het goede adres. Zin in meer brengt je twee recepten voor zelfgemaakte ijslolly's.

You have already participated to this slideshow
De magie van 'n natuurkuur

De magie van 'n natuurkuur

De magie van 'n natuurkuur

Ooit, nog voor er kinderen, werk, huishoudelijke en andere verplichtingen waren, vond je ZIN IN MEER-experte Kristel zo rond middernacht wel eens op de vochtige bosgrond. In het zachte mos en onder het bladerendak slorpte elke cel van haar lichaam de magie van de natuur op...

Kruidenfrittata met prei

Kruidenfrittata met prei

Kruidenfrittata met prei

Een smakelijk gerecht vol verse kruiden: deze kruidenfrittata met prei is snel klaar en heel het gezin is er gegarandeerd gek op. Ook een geweldig id...