Multitasken

Multitasken

Al eens je broek proberen aantrekken terwijl je je tanden poetst? Tuurlijk wel. Iederéén probeert doorheen de dag de meest logische tot bespottelijke to do’s samen te brengen om tijd te winnen. Multitasken heet dat. Zin in meer-experte Kristel heeft het niet meer zo met dat toverwoord.


Gisteren kreeg ik net toen ik voor mijn huis parkeerde telefoon. Ik nam op, klemde mijn mobieltje tussen oor en schouder, graaide naar mijn boodschappen en gebaarde naar de poetsvrouw die al voor mijn deur stond te wachten. Al telefonerend deed ik teken dat ze best boven kon beginnen, ondertussen stopte ik de koeken in de ijskast en de boter in de koekenkast. Later die dag zochten Amber en ik ons gek naar mijn autosleutels. Er volgde een beschuldigende telefoon naar Koen: 'Je hebt ze hoogstwaarschijnlijk vanmiddag per ongeluk meegenomen!' Amber ontdekte vijf minuten later dat ze nog op het sleutelcontact in de auto zaten. De hele dag dus al, met de autodeuren los... Herkenbaar? Je tanden poetsen en intussen je broek aantrekken 's ochtends? Je kind aankleden en tegelijk de vaatwas leegmaken?

Omgaan met (te weinig) tijd en (te weinig) energie, hoe doe je dat? Zo'n jaar of tien geleden kwam men met het fantastische concept 'multitasken'. Dé oplossing voor lange todolijstjes, zo werd er gejuicht. Heel eerlijk? Ik kom daarvan terug. Multitasken fragmenteert alles. Een stukje hier, eentje daar, terwijl ik nog een beetje zus en een beetje zo doe... Complexiteit en fragmentatie zijn al zo eigen aan deze samenleving, ik geloof dat we opnieuw een soort van eenvoud en in the moment nodig hebben. Niet voor niets verschijnen er boeken over 'de kracht van het NU' en mindfulness.

Multitasken is dan weer wél geweldig wanneer je boodschappen doet of opruimt. Niet: eerst alle speelgoed, dan alle rondslingerende kleren, dan mijn papierenwerk... Ik ga een kamer door en doe àlles, terwijl ik aan de telefoon hang. Dat werkt voor mij. Net zoals ik mijn boodschappenroute plan: eerst langs de bakker, dan bij oma stoppen, langs de stomerij, even dat ruitjespapier kopen voor de kinderen en nog naar de supermarkt. Twee uurtjes weg en véél geschrapt op het todolijstje!

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Maar om efficiënt met mijn energie om te gaan, hou ik me tegenwoordig beter bij mindfull doen wat ik te doen heb. Als ik een blog schrijf, dan schrijf ik een blog, en ga ik niet tegelijk en tussendoor telefoneren, de katjes eten geven, de strijk opplooien. Mauro naar school brengen, is nu tijd nemen om met hem in de auto te praten, te lachen, te zingen. Puur genieten, in plaats van intussen in mijn hoofd een boodschappenlijstje op te stellen. Daarna heb ik meer energie en is dat lijstje veel sneller klaar.

Ik voorspel je: we gaan opnieuw naar één voor één. En je zal zien: wanneer je opgaat in een taak, word je er niet moe van, maar gééft ze je net energie!

Kristel

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina