Niks mis met een beetje honger

Niks mis met een beetje honger

Te veel romige soepen, dampende schotels vol lekkers, suikerzoete desserts en... kilo’s die blijven plakken. Zin in meer-experte Kristel goes detox, lichamelijk én mentaal. Maar de ahornsiroop komt niet meer in huis!


De winter met z’n drukke feestdagen begint achter ons te liggen, de dagen lengen en het licht wil naar binnen. We kijken niet alleen uit naar het daglicht, we willen ons ook weer letterlijk lichter voelen. De dampende schotels vol lekkers, de romige soepen, de suikerzoete desserts en de volle glazen... ze eisen hun tol. We zijn her en der wat kilo's aangekomen en we voelen ons lustelozer dan toen de winter begon. Waarom zouden we geen grote schoonmaak houden in ons lichaam?

Van de wat meer ongewone manieren om te detoxen, heb ik er ooit één uitgeprobeerd: ahornsiroop. Dapper vulde ik flessen met water, aangelengd met ahornsiroop en citroensap. Het doel was dat deze mijn maaltijden grotendeels zouden vervangen, en dit voor minstens een dag of vijf à zeven, misschien iets langer. Afvalstoffen zouden afgevoerd worden, mijn lichaam zou weer rein en klaar voor de lente zijn. Helaas, zo liep het niet. Dat er hoofdpijn zou volgen, wist ik van tevoren. Ontgiften vraagt nu eenmaal heel wat van je lichaam. Maar dat ik er misselijk als de pest van zou worden.... Het werd zo erg dat ik de ahornsiroop niet meer binnenhield. Na twee dagen gaf ik op: moe, ziek, uitgehongerd. Teleurgesteld in mezelf ook, want daar zat ik nu met al die afvalstoffen in mijn lichaam.

Niks mis met een beetje honger

Tot vriend Jo, een oncoloog, me verzekerde dat het helemaal niet nodig was zo extreem te detoxen. Je kan je lichaam vanzelf weer reinigen, als je je een beetje aan een normaal voedingspatroon houdt. Veel water drinken, groenten en fruit eten, en verder opletten met vetten, suikers, alcohol en koffie. Sindsdien hou ik me veel meer aan dat voedingspatroon, zeker na enkele weken doorfeesten. En het werkt. Ik voel me fitter en kan weer in mijn broek zonder dat de knoop wegzinkt in mijn buikje.

Voor mezelf heb ik er ook nog een soort 'mentale' detox aan toegevoegd: wat me te veel stress oplevert, vliegt buiten. Of ik ga tenminste proberen het los te laten. Zo ben ik de dus alvast de lente ingegaan met een aantal nee's: nee aan te veel lekkers, nee aan te vaak alcohol, nee aan een opdracht die mijn energie vreet in plaats van me werkvreugde op te leveren, nee aan mensen die me leegzuigen. En ook een heel aantal ja's: ja aan thee, ja aan water, ja aan groenten en fruit, ja aan een beetje een hongergevoel, ja aan fijne collega's, ja aan wie met mij wil samenwerken zonder over mijn grenzen te gaan, ja aan hoopjes rommel die blijven liggen, maar die niet mijn verantwoordelijkheid zijn om op te ruimen...

Een prima detoxprogramma, geloof me.

Kristel

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Lees alle blogs van Kristel

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Detoxen is belangrijk voor jou

Detoxen is belangrijk voor jou

Detoxen is belangrijk voor jou

De opbouw van gifstoffen is schadelijk voor ons lichaam omdat zij onze vitale organen aanvallen. Normaal gezien zouden we onze lichamen om de drie maanden moeten ontgiften, maar wanneer we zoveel zonden zo dicht op elkaar hebben begaan begin je er maar best direct aan!

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Een snelle en gezonde lunch voor het hele gezin en de perfecte maaltijdsoep voor koude dagen. Een snel recept van Zin in meer - vandaag: huisgemaakte...