Niks mis met een beetje honger

Niks mis met een beetje honger

Te veel romige soepen, dampende schotels vol lekkers, suikerzoete desserts en... kilo’s die blijven plakken. Zin in meer-experte Kristel goes detox, lichamelijk én mentaal. Maar de ahornsiroop komt niet meer in huis!


De winter met z’n drukke feestdagen begint achter ons te liggen, de dagen lengen en het licht wil naar binnen. We kijken niet alleen uit naar het daglicht, we willen ons ook weer letterlijk lichter voelen. De dampende schotels vol lekkers, de romige soepen, de suikerzoete desserts en de volle glazen... ze eisen hun tol. We zijn her en der wat kilo's aangekomen en we voelen ons lustelozer dan toen de winter begon. Waarom zouden we geen grote schoonmaak houden in ons lichaam?

Van de wat meer ongewone manieren om te detoxen, heb ik er ooit één uitgeprobeerd: ahornsiroop. Dapper vulde ik flessen met water, aangelengd met ahornsiroop en citroensap. Het doel was dat deze mijn maaltijden grotendeels zouden vervangen, en dit voor minstens een dag of vijf à zeven, misschien iets langer. Afvalstoffen zouden afgevoerd worden, mijn lichaam zou weer rein en klaar voor de lente zijn. Helaas, zo liep het niet. Dat er hoofdpijn zou volgen, wist ik van tevoren. Ontgiften vraagt nu eenmaal heel wat van je lichaam. Maar dat ik er misselijk als de pest van zou worden.... Het werd zo erg dat ik de ahornsiroop niet meer binnenhield. Na twee dagen gaf ik op: moe, ziek, uitgehongerd. Teleurgesteld in mezelf ook, want daar zat ik nu met al die afvalstoffen in mijn lichaam.

Niks mis met een beetje honger

Tot vriend Jo, een oncoloog, me verzekerde dat het helemaal niet nodig was zo extreem te detoxen. Je kan je lichaam vanzelf weer reinigen, als je je een beetje aan een normaal voedingspatroon houdt. Veel water drinken, groenten en fruit eten, en verder opletten met vetten, suikers, alcohol en koffie. Sindsdien hou ik me veel meer aan dat voedingspatroon, zeker na enkele weken doorfeesten. En het werkt. Ik voel me fitter en kan weer in mijn broek zonder dat de knoop wegzinkt in mijn buikje.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Voor mezelf heb ik er ook nog een soort 'mentale' detox aan toegevoegd: wat me te veel stress oplevert, vliegt buiten. Of ik ga tenminste proberen het los te laten. Zo ben ik de dus alvast de lente ingegaan met een aantal nee's: nee aan te veel lekkers, nee aan te vaak alcohol, nee aan een opdracht die mijn energie vreet in plaats van me werkvreugde op te leveren, nee aan mensen die me leegzuigen. En ook een heel aantal ja's: ja aan thee, ja aan water, ja aan groenten en fruit, ja aan een beetje een hongergevoel, ja aan fijne collega's, ja aan wie met mij wil samenwerken zonder over mijn grenzen te gaan, ja aan hoopjes rommel die blijven liggen, maar die niet mijn verantwoordelijkheid zijn om op te ruimen...

Een prima detoxprogramma, geloof me.

Kristel

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Lees alle blogs van Kristel

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina