Positief omgaan met tegenslag

Positief omgaan met tegenslag

Er zijn van die dagen waarop alles fout loopt. Maar dat is geen reden om je leven te laten verpesten. Integendeel, als je goed kunt omgaan met tegenslag, trek je er lessen uit die je later van pas zullen komen.


Wees voorbereid op tegenslag

Koester jij torenhoge verwachtingen van jezelf, van andere mensen en van gebeurtenissen? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat zult worden teleurgesteld. Als je er rekening mee houdt dat perfectie niet bestaat, komen tegenslagen minder hard aan.

Tegenslag duurt niet eeuwig

Er bestaat een Oosters gezegde dat luidt: 'Ook dit zal voorbijgaan.' Niets is permanent, noch de mooie, noch de nare dingen. Je problemen zullen ooit verdwijnen. Probeer je aan die gedachte op te trekken als je het even niet ziet zitten.

Ga op zoek naar de oorzaak van je tegenslag

Vraag jezelf af waarom je een tegenslag moet verwerken. Veel tegenslag heeft geen reden. Maar soms kan een tegenslag deels het resultaat zijn van je eigen gedrag, bijvoorbeeld omdat je roekeloos gehandeld hebt. Als je de tegenslag zelf hebt veroorzaakt, wees dan niet boos op jezelf maar leer van je fouten. Zo kan je een gelijkaardige tegenslag de volgende keer voorkomen.

Schrijf het van je af

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Door alles op papier te zetten kan je je gedachten ordenen en krijg je een beter inzicht in de situatie en in jezelf. Je kunt nog een stapje verder gaan en een plan opmaken over hoe je met je tegenslag kunt omgaan. Op deze manier krijg je meer controle over je leven.

Focus op iets nieuws

Terug gaan sporten, een nieuwe taal leren, een reis maken, verhuizen,… het zijn maar enkele van de dingen die je kunt doen om je aandacht af te leiden van je tegenslag. Doordat je je richt op andere dingen, krijg je weer energie en kom je je tegenslag sneller te boven.

Vecht niet tegen je emoties

Probeer niet om je emoties op te kroppen. Je mag best tonen dat je verdrietig of angstig bent. Tegenslag verdwijnt hier niet mee, maar het lucht wel op als je eens kunt huilen of boos worden.

Praat over je tegenslag

Vaak helpt het om over je tegenslag te praten met een vertrouwenspersoon zoals een familielid of een goede vriendin. Heb je het gevoel dat je je tegenslag echt niet boven komt, dan kan het aangewezen zijn om professionele hulp te zoeken.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina