Positief omgaan met tegenslag

Positief omgaan met tegenslag

Er zijn van die dagen waarop alles fout loopt. Maar dat is geen reden om je leven te laten verpesten. Integendeel, als je goed kunt omgaan met tegenslag, trek je er lessen uit die je later van pas zullen komen.


Wees voorbereid op tegenslag

Koester jij torenhoge verwachtingen van jezelf, van andere mensen en van gebeurtenissen? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat zult worden teleurgesteld. Als je er rekening mee houdt dat perfectie niet bestaat, komen tegenslagen minder hard aan.

Tegenslag duurt niet eeuwig

Er bestaat een Oosters gezegde dat luidt: 'Ook dit zal voorbijgaan.' Niets is permanent, noch de mooie, noch de nare dingen. Je problemen zullen ooit verdwijnen. Probeer je aan die gedachte op te trekken als je het even niet ziet zitten.

Ga op zoek naar de oorzaak van je tegenslag

Vraag jezelf af waarom je een tegenslag moet verwerken. Veel tegenslag heeft geen reden. Maar soms kan een tegenslag deels het resultaat zijn van je eigen gedrag, bijvoorbeeld omdat je roekeloos gehandeld hebt. Als je de tegenslag zelf hebt veroorzaakt, wees dan niet boos op jezelf maar leer van je fouten. Zo kan je een gelijkaardige tegenslag de volgende keer voorkomen.

Schrijf het van je af

Door alles op papier te zetten kan je je gedachten ordenen en krijg je een beter inzicht in de situatie en in jezelf. Je kunt nog een stapje verder gaan en een plan opmaken over hoe je met je tegenslag kunt omgaan. Op deze manier krijg je meer controle over je leven.

Focus op iets nieuws

Terug gaan sporten, een nieuwe taal leren, een reis maken, verhuizen,… het zijn maar enkele van de dingen die je kunt doen om je aandacht af te leiden van je tegenslag. Doordat je je richt op andere dingen, krijg je weer energie en kom je je tegenslag sneller te boven.

Vecht niet tegen je emoties

Probeer niet om je emoties op te kroppen. Je mag best tonen dat je verdrietig of angstig bent. Tegenslag verdwijnt hier niet mee, maar het lucht wel op als je eens kunt huilen of boos worden.

Praat over je tegenslag

Vaak helpt het om over je tegenslag te praten met een vertrouwenspersoon zoals een familielid of een goede vriendin. Heb je het gevoel dat je je tegenslag echt niet boven komt, dan kan het aangewezen zijn om professionele hulp te zoeken.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
De juiste voeding voor een goede gezondheid

De juiste voeding voor een goede gezondheid

De juiste voeding voor een goede gezondheid

Met gezonde, evenwichtige voeding boek je pure gezondheidswinst. Door gezond te eten verminder je immers niet alleen het risico op diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en kanker, je krijgt ook meer energie én je gaat er beter uitzien.

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er eindelijk weer aan – hoog tijd dus voor een overheerlijk, gezond en creatief gerecht dat je in enkele minuten op tafel tovert. V...