Prikkelbaarheid

Prikkelbaarheid

Spanning, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en huilbuien zijn veelvoorkomende emotionele PMS-symptomen.


Hoewel er al veel behandelingen bestaan voor het verlichten van PMS-klachten, bestaat er geen enkele die voor iedereen werkt. Een combinatie van verandering van je levensstijl en andere behandelingen is misschien nodig. Als jouw PMS-klachten niet zo ernstig zijn dat je medische hulp nodig hebt, kan een gezondere levensstijl je beter doen voelen:

  • Doe regelmatig oefeningen. Zo voorkom je niet alleen dat je vocht vasthoudt en je je gestresseerd voelt, maar ook de productie van endorfinen, de chemische stoffen die verantwoordelijk zijn voor een goed gevoel over jezelf, wordt gestimuleerd. Ga eens wandelen of doe ontspanningsoefeningen, zoals yoga, rekoefeningen, meditatie en massage.
  • Eet gezond: eet vers fruit, groenten en complexe koolhydraten, zoals rijst, granen, noten en zaden. Vermijd zout eten en suikers, cafeïne en alcohol – vooral wanneer je PMS-klachten hebt.
  • Zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Neem elke dag een multivitamine met 400 mg foliumzuur. Met een calciumsupplement met vitamine D houd je je botten sterk en kunnen PMS-klachten afnemen.
  • Rust voldoende. Als je genoeg slaapt, komt dat je humeur te goede.

Als je ernstige PMS-klachten hebt, kan je huisarts je voorlichten over medicijnen, zoals diuretica, ibuprofen, de pil of antidepressiva. Er is aangetoond dat de chemische hersenstof serotonine een rol speelt bij ernstige PMS-klachten. Ongeveer 60% van de vrouwen met PMS-klachten die antidepressiva slikken, merkt dat hun PMS-klachten verminderen. Het wordt aangeraden deze medicijnen alleen tijdens de twee weken vóór de menstruatie te nemen en in een lagere dosis dan voorgeschreven voor depressiviteit.

Jouw menstruatiecyclus

Menstruele krampen, menstruapiepijn en PMSM

Voeding en menstruatiepijn

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
VOEDING EN MENSTRUATIEPIJNEN

VOEDING EN MENSTRUATIEPIJNEN

VOEDING EN MENSTRUATIEPIJNEN

Wat je eet heeft invloed op alles wat je doet. Het heeft effect op je energieniveau, het kan je haar glanzend of dof maken, het heeft gevolgen voor je gewicht en het heeft invloed op je algehele gezondheid. Je voeding heeft ook invloed op je PMS-klachten. Als je veel dingen eet die slecht voor je zijn, heeft dat op den duur gevolgen voor je lichaam. Je voelt je futloos en lui, wordt snel ziek of voelt je gewoon niet helemaal lekker. Gezonde voeding is essentieel voor een lang en gezond leven en ook voor je menstruatie. Hier vind je informatie over het effect van voeding op je lichaam, vooral tijdens je menstruatie.

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Een snelle en gezonde lunch voor het hele gezin en de perfecte maaltijdsoep voor koude dagen. Een snel recept van Zin in meer - vandaag: huisgemaakte...

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Symptomen van PMS

Symptomen van PMS

Symptomen van PMS

Artsen gebruiken volgende criteria om de diagnose PMS te stellen: de patiënt moet tijdens de premenstruele fase last hebben van vijf (of meer) van de volgende symptomen en deze symptomen moeten afwezig zijn na de menstruatie. Ook moet ten minste één van de symptomen in groep A staan.