Prikkelbaarheid

Prikkelbaarheid

Spanning, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en huilbuien zijn veelvoorkomende emotionele PMS-symptomen.


Hoewel er al veel behandelingen bestaan voor het verlichten van PMS-klachten, bestaat er geen enkele die voor iedereen werkt. Een combinatie van verandering van je levensstijl en andere behandelingen is misschien nodig. Als jouw PMS-klachten niet zo ernstig zijn dat je medische hulp nodig hebt, kan een gezondere levensstijl je beter doen voelen:

  • Doe regelmatig oefeningen. Zo voorkom je niet alleen dat je vocht vasthoudt en je je gestresseerd voelt, maar ook de productie van endorfinen, de chemische stoffen die verantwoordelijk zijn voor een goed gevoel over jezelf, wordt gestimuleerd. Ga eens wandelen of doe ontspanningsoefeningen, zoals yoga, rekoefeningen, meditatie en massage.
  • Eet gezond: eet vers fruit, groenten en complexe koolhydraten, zoals rijst, granen, noten en zaden. Vermijd zout eten en suikers, cafeïne en alcohol – vooral wanneer je PMS-klachten hebt.
  • Zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Neem elke dag een multivitamine met 400 mg foliumzuur. Met een calciumsupplement met vitamine D houd je je botten sterk en kunnen PMS-klachten afnemen.
  • Rust voldoende. Als je genoeg slaapt, komt dat je humeur te goede.

Als je ernstige PMS-klachten hebt, kan je huisarts je voorlichten over medicijnen, zoals diuretica, ibuprofen, de pil of antidepressiva. Er is aangetoond dat de chemische hersenstof serotonine een rol speelt bij ernstige PMS-klachten. Ongeveer 60% van de vrouwen met PMS-klachten die antidepressiva slikken, merkt dat hun PMS-klachten verminderen. Het wordt aangeraden deze medicijnen alleen tijdens de twee weken vóór de menstruatie te nemen en in een lagere dosis dan voorgeschreven voor depressiviteit.

Jouw menstruatiecyclus

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Menstruele krampen, menstruapiepijn en PMSM

Voeding en menstruatiepijn

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina