Uithongeren en weer vreten

Uithongeren en weer vreten

Zin in meer-experte Kristel krijgt het benauwd als ze aan de zomer denkt. Want die bikini moet binnenkort weer aan, dus moet ze eerst een paar weken honger lijden. Om daarna weer haar bord vol te scheppen op vakantie en tijdens de vele bbq-feestjes...


Zon, de eerste bloemen in het gras, zwierige jurkjes, blote benen, zin in alles-en-nog-wat. En dan plots: stress! Niet zomaar stress, maar mooi-weer-stress. Want met de zon verdwijnen ook de laagjes kleding en komt die bikini al hongerig uit de kast piepen. En hongerig is het woord dat vooràl in me opkomt. Want zo gauw de lente in het land is, word je om de oren geslagen met allerlei diëten.

Soepdieet, bananendieet, proteïnedieet, vezeldieet, bloedgroepdieet, crashdieet... Allemaal met als doel dat winterse vetlaagje te laten wegsmelten. Het doel is niet per se gezond en vitaal de zomer in te gaan, maar wel strak, slank, passend in een kindermaatje alsof je lichaam nooit drie kinderen droeg en baarde, of alsof je hormonen niet onderhevig zouden zijn aan zoiets triviaals als tijd. Uithongeren maar ter ere van die eisende Westerse godin: Schoonheidsideaal.

En dat alles ter afwisseling van onze slaafse gewoonte aan die andere Westerse godheid: Bevrediging. Te veel en te vaak eten ter bevrediging van een emotionele nood. Goesting. Gewoonte. Status. Het instant sussen van dat knagende gevoel.

Ik vraag me soms af, en ik niet alleen, of wij niet gewoon te veel en te vaak eten. Omdat iemand ooit besliste dat we drie keer per dag moeten eten. En dan ook nog eens tussendoor en ach ja, 's avonds in de sofa is het zo gezellig om nog wat te knabbelen. Een bevriend arts zei ooit tijdens een lezing over vitaliteit: ‘Wij hebben geen maag, wij hebben een zak.’ Een zeer flexibele zak, die uitrekt wanneer we nog meer eten (en dan ook steeds meer eten vraagt), die je kan insnoeren en inkrimpen (en dan weer uitrekken), die een groot deel van ons doen en laten tijdens een dag, een week, een leven bepaalt.

Gedirigeerd door een zak. Die zak vullen of uithongeren, dat is de vraag.

Mijn grootvader werd 102 jaar. Hij is één van gezondste mensen die ik gekend heb. Toen hij jong was en vader van een spruit of tien, wandelde hij elke ochtend rond vijf uur dwars door de bossen naar zijn werk waar hij rond zeven uur toekwam. 's Avonds wandelde hij weer terug naar huis. Naar zijn spruit of tien. Ik heb hem nooit weten roepen. Ook niet weten ontstressen. En vooral: ik heb hem nooit zijn zak zien uitrekken of uithongeren.

Wanneer we een familiefeest hielden met dampende schotels vol lekkers en mijn moeder zijn bord een tweede keer wou volscheppen, zei hij altijd: ‘Voor mij niet, dank je wel, ik kom toe.’ Mijn grootvader at de hoeveelheid die zijn lichaam nodig had. Niet meer, niet minder. En hij at volgens de seizoenen, wat zijn veld hem die maand opbracht. Met ‘winterlaagjes’ en ‘strak’ was hij niet bezig. Zoals ik al zei, hij kende geen stress, wandelde elke dag uren door het bos en zorgde voor een kroost van tien.

Gezond, vitaal, gelukkig. Zou dat geen mooi, nieuw schoonheidsideaal zijn?

Kristel

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Lees alle blogs van Kristel

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Detoxen is belangrijk voor jou

Detoxen is belangrijk voor jou

Detoxen is belangrijk voor jou

De opbouw van gifstoffen is schadelijk voor ons lichaam omdat zij onze vitale organen aanvallen. Normaal gezien zouden we onze lichamen om de drie maanden moeten ontgiften, maar wanneer we zoveel zonden zo dicht op elkaar hebben begaan begin je er maar best direct aan!