Van lentedip tot lentekick

Van-lentedip-tot-lentekick

Zin in meer-experte Kristel behoort helaas tot die 5% die tijdens de lente slentert in plaats van huppelt en gaapt in plaats van giechelt. Haar hoofd gilt ‘lente!!!’, maar haar lijf zegt ‘winterslaap...’


Verlang jij ook zo naar de lente? De zon die alles langzaam opwarmt. Groen dat tussen het verdorde bruin schemert. Het gefluit 's morgens vroeg. De kat die gekke buitelingen maakt in het gras. De energie! Tenminste, dat zou je dan toch verwachten. Het eigenaardige is dat je soms net in de lente een gebrek aan energie kan hebben. Wanneer de wekker gaat, lijkt het of je net sliep. Een paar koppen koffie slepen je wel tot aan de lunchpauze, maar even na de middag zou je in slaap kunnen vallen. En tegen dat het avond is, kijk je stiekem naar de klok: mag ik al gaan slapen of is dit echt belachelijk vroeg? Om nog maar te zwijgen van dat sportieve goede voornemen: lopen, zwemmen, fietsen... Het zit er nu écht niet in, eerst nog wat winterslapen en volgende week ga je beginnen. Toch?

Hoewel er meer mensen zijn die het voelen kriebelen bij het begin van de lente, zijn we toch met zo'n 5% futlozen. Eén en ander heeft te maken met een gebrek aan daglicht. Dat maakt dat alle functies in het lichaam een paar versnellingen lager zijn gaan schakelen: ze hebben zich aangepast aan koude en duisternis. Energie wordt krampachtig bijgehouden en vooral niet afgegeven.

Een oplossing is om overdag toch meer buiten te komen. In plaats van achter je toetsenbord een sandwich in je mond te proppen, neem je diezelfde sandwich beter mee naar buiten en wandel je even stevig door. Klinkt gek om te doen terwijl je net geen energie hebt, maar een lichaam in rust wil in rust blijven en eentje in beweging snakt naar meer beweging.

Kortom: ondanks de dwingende neiging om het nog rustiger aan te doen, toch kiezen voor licht, lucht en zuurstof in dat bloed!

Persoonlijk vind ik dat nooit voldoende. Een hele tijd probeerde ik mijn lentemoeheid te verdrijven door gevarieerd te eten, de wijze woorden van mijn moeder in gedachten: 'Je moet goed eten kind, je ziet er zo bleek uit'. Maar ondertussen ben ik er ook al achter dat onze bodem niet meer zo rijk is als toen mijn moeder nog een klein meisje was en ik er niet kom met alleen maar flink groenten op mijn bord te scheppen. Ik vul dus aan met supplementen. En eerlijk, voor mij werkt dat. Meestal gaat het om magnesium, af en toe een ijzerkuur en Omega 3. Maar sinds kort doe ik er nog een schepje bovenop: een supplement met L-carnitine (een aminozuur dat helpt bij de omzetting van vet naar energie), L-taurine (helpt de concentratie) én magnesium (goed voor vermoeide spieren) gaat elke dag mijn glas water in ter aanvulling van licht, lucht, sport en groenten.

Zo jaag ik dag na dag, week na week die donkere, zware winter uit mijn lijf en mijn hoofd. En voor je het weet, zie je me voorbij joggen in je straat.

Wacht maar, ik ben er bijna klaar voor.

Kristel

Meer info: TauritinePlus kan je bestellen via je apotheker, wekkers met daglicht zijn verkrijgbaar bij Philips.

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Lees alle blogs van Kristel

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Maak snel komaf met dat zware gevoel en die extra kilootjes! De sleutel tot succes is een routine volgen die gebaseerd is op snelle maar effectieve pilates oefeningen.