Handige manieren om vermoeidheid tegen te gaan

Handige manieren op vermoeidheid tegen te gaan

Enkele aanpassingen in onze dagelijkse routine zorgen ervoor dat we genoeg energie bezitten om de hele week door te komen.


Onszelf organiseren om energiebesparend te zijn en voldoende fut te hebben om de hele week efficiënt te zijn is niet altijd eenvoudig. We kunnen echter met enkele kleine aanpassingen in onze dagelijkse routine voor een enorm verschil zorgen en zo meer energie halen uit onze week.

Zorgen voor 7 à 8 uur slaap

  1. Omdat cafeïne tot een halve dag in het lichaam kan blijven, vermijden we ’s middags best dranken zoals koffie, thee of frisdrank die cafeïne bevatten.
  2. De consumptie van alcohol dient verlaagt te worden, omdat dit de REM belemmert (een fase tijdens de slaap). Rapid Eye Movement (REM) is erg belangrijk voor het herstel van onze hersenen, wat invloed heeft op het humeur van de volgende dag.
  3. Een bad nemen ter ontspanning voordat we gaan slapen zorgen voor de opwarming en afkoeling van het lichaam en wordt dus de slaap geprikkeld. Warme melk drinken kan hetzelfde effect hebben.
  4. We moeten op ons gemak zijn. Oude en versleten matrassen gooien we dus best weg. We kunnen ook een kussen onder de knie leggen als we teveel op de zij slapen.

Het energieniveau opladen

  1. Meer bewegen kan ook een gunstige rol hebben in onze nachtrust. De bloedcirculatie verbetert, waardoor ook onze cellen meer zuurstof bekomen en het lichaam verjongt.
  2. Hebben we zin in een snack, opteren we best voor droog fruit, noten en bessen. Deze onderdrukken de honger en we eten er niet meer van dan nodig is.
  3. Onvoldoende ijzer in ons lichaam kan ook tot problemen leiden, waaronder vermoeidheid. We dienen dus best ijzerrijke voeding te consumeren, en de opname van ijzerrijke voeding te combineren met voeding dat rijk is aan vitamine C. We vermijden best koffie, rode wijn, thee en volkoren granen. Deze kunnen de opname van ijzer door het lichaam verhinderen.
  4. Water is een cruciale en broodnodige factor voor ons lichaam. Het zorgt ervoor dat belangrijke voedingsstoffen naar de juiste plek getransporteerd worden, en het ondersteunt het onderhoud van ons lichaam. Andere dranken (bvb. Sinaasappelsap) zorgen ook voor eventuele hydratatie.

Wenk: maak extra tijd voor dingen waar je energie van krijgt – een bad nemen in een spa waar je maximaal kan ontspannen?

Eet goed om vermoeidheid te bestrijden. Eiwitten zorgen dat ons lichaam minder serotine aanmaakt. Serotine is de stof die verantwoordelijk is voor slaapverwekking. Een maaltijd rijk aan eiwitten is dus sterk aangeraden tijdens de middag, maar het eten van vleesrijke maaltijden is eerder afgeraden ’s avonds. Ook regelmatig het beddengoed vervangen is belangrijk voor onze nachtrust. Willen we een van een optimale nachtrust genieten, wassen we best ons beddengoed met een goed wasmiddel en staan we ’s morgens op met een fris en energiek gevoel!

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Omgaan met PMS

Omgaan met PMS

Omgaan met PMS

Er zijn geen specifieke fysieke kenmerken of laboratoriumtests waarmee de diagnose PMS kan worden gesteld. Geen enkel symptoom is uniek voor PMS. De enige manier waarop je kunt vaststellen of je PMS hebt, is door twee tot drie maanden lang elke dag de timing en ernst van de symptomen – zowel emotioneel als fysiek – tijdens je menstruele cyclus bij te houden.

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er eindelijk weer aan – hoog tijd dus voor een overheerlijk, gezond en creatief gerecht dat je in enkele minuten op tafel tovert. V...

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Wanneer je gehaast aan je dag begint, is het gemakkelijk om je ontbijt over te slaan. Dit leidt echter meestal tot slechte keuzes doorheen de dag. We...

Je menstruatie: maak er het beste van!

Je menstruatie: maak er het beste van!

Je menstruatie: maak er het beste van!

Een zeurend gevoel in je buik, of wat pijn zelfs. Prikkelbaarheid. Onbedaarlijke zin in chocolade… Het zijn maar een paar signalen die aangeven dat je menstruatie er weer aankomt. Die herkennen, helpen je al een eind op weg om er toch een gelukkige periode van te maken…

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!