Voor het eerst het vliegtuig nemen

Voor het eerst het vliegtuig nemen

Ontdek hoe je de kinderen op doeltreffende manier rustig kunt houden wanneer ze voor de eerste keer vliegen. Geschikte kleding dragen op een vlucht of weten welke producten je in de cabine mag meenemen, dat zijn dingen waar kinderen totaal niks aan hebben! Maar het vliegtuig nemen kan voor het ene kind een spannend moment zijn, terwijl andere kinderen het als een traumatiserende ervaring beleven. Veel ouders laten hun kinderen lange uren in hun stoel stilzitten, zodat ze onrustig en onhandelbaar worden. Hoe kun je de kinderen die voor het eerst een vliegtuig nemen toch ontspannen houden? Twee moeders vertellen over de middelen die ze toepassen om hun kinderen kalm en bezig te houden tijdens de vlucht.


Eerste vlucht voor kleuters: hoe ontspan je ze?

Ambre Ouye-Cavala is schrijfster en moeder van twee kleuters. Ze heeft familie in Frankrijk en de Verenigde Staten en neemt haar kinderen vanaf hun geboorte al mee op reis. “Toen het nog baby’tjes waren, was het makkelijk reizen” zegt ze. “Toen wisten ze nog niet wat vliegen betekende. Nu ze iets ouder zijn, is mijn grootste probleem ze voor langere tijd in hun stoelen stil te laten zitten: ik moet ze de hele tijd afleiden om hun aandacht te trekken.” Of ze nu al dan niet voor de eerste keer vliegen, kleine kinderen zitten boordevol energie en soms moet je ze urenlang bezighouden.

Bij het opstijgen en bij de landing geeft ze haar kinderen kleine pakjes om open te maken. “Daardoor blijven ze op zijn minst op hun stoel zitten.” Haar kleuters houden van stickers en daarmee gaan ze dan hun stoelen en omgeving volplakken. “Daar zijn dan al minstens 5 tot 10 minuten mee bezig bij het opstijgen,” zegt ze lachend. “Wanneer de landing nadert, zijn de kinderen een beetje teleurgesteld dat ze alle plakkers er weer vanaf moeten halen, maar dat houdt ze dan ook weer eventje bezig.”

Houd snacks achter de hand

Om de druk in hun oren te verzachten, wat best pijn kan doen, geeft ze haar kinderen kauwgom en appels. Het helpt vaak om hun aandacht af te leiden als ze iets te eten krijgen. Daarom pakt Ambre hun favoriete snack in voor in het vliegtuig. En als ze morsen, lost een goede wasbeurt het probleem op.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Eerste vliegreis: filmpje kijken

Mensen die voor het eerst vliegen worden soms nerveus van turbulentie, vooral kinderen. “Mijn dochter eist op die momenten veel aandacht”, aldus Ambre. “Ik zeg haar dan dat er geen gevaar is en dat alles goed gaat. En dat ze net moet doen als haar broer die er geen last van heeft.” Haar dochter wordt ook rustig van het bekijken van een film. “Ik laat de kinderen zo veel filmpjes kijken als ze willen. Daar kunnen ze echt van genieten. Het is een van de kleine geneugten wanneer je voor het eerst een vliegreis maakt. En het houdt ze ook urenlang stil op hun stoel.”

Een slaaproutine opbouwen

Ambre zet de film uit wanneer het voor de kinderen bedtijd is. Een eerste vlucht leidt al snel tot een teveel van het goede. Ze probeert haar kinderen dan ook tot rust aan te manen: “Je probeert nachtvluchten te nemen, waardoor je ze makkelijk te slapen kunt leggen. Je hoeft ze niet noodzakelijk in pyjama te zetten, maar er gewoon voor te zorgen dat het voor hen aanvoelt alsof ze naar bed gaan, net als thuis. Je legt ze dus te slapen op het tijdstip dat ze dat gewend zijn.”

Voorafgaand aan de eerste vlucht…

Robin Kelman, vicepresidente van een communicatiebureau en werkende moeder van vier kinderen heeft een dochter van 12 die bang is voor vliegen, vooral bij het opstijgen. Haar eerste vlucht heeft haar geterroriseerd en ze is nog steeds niet over die angst heen. Robin bereidt haar dus voor de reis al voor op de vlucht door uitleg te geven over vliegreizen: “Ik leg haar uit dat er meer auto-ongevallen gebeuren dan vliegrampen. En dat je veel te veel aangename dingen in het leven moet missen als je te veel je hoofd gaat breken over alles wat er eventueel mis kan gaan.”

Tijdens het opstijgen en bij turbulentie helpt Robin haar kind om zich met ademhalingstechnieken te ontspannen. “We passen dezelfde technieken ook thuis toe waneer ze angstig wordt, om kalm te blijven.”

En wat zijn jouw tips voor een eerste keer vliegen?

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer