Voor het eerst het vliegtuig nemen

Voor het eerst het vliegtuig nemen

Ontdek hoe je de kinderen op doeltreffende manier rustig kunt houden wanneer ze voor de eerste keer vliegen. Geschikte kleding dragen op een vlucht of weten welke producten je in de cabine mag meenemen, dat zijn dingen waar kinderen totaal niks aan hebben! Maar het vliegtuig nemen kan voor het ene kind een spannend moment zijn, terwijl andere kinderen het als een traumatiserende ervaring beleven. Veel ouders laten hun kinderen lange uren in hun stoel stilzitten, zodat ze onrustig en onhandelbaar worden. Hoe kun je de kinderen die voor het eerst een vliegtuig nemen toch ontspannen houden? Twee moeders vertellen over de middelen die ze toepassen om hun kinderen kalm en bezig te houden tijdens de vlucht.


Eerste vlucht voor kleuters: hoe ontspan je ze?

Ambre Ouye-Cavala is schrijfster en moeder van twee kleuters. Ze heeft familie in Frankrijk en de Verenigde Staten en neemt haar kinderen vanaf hun geboorte al mee op reis. “Toen het nog baby’tjes waren, was het makkelijk reizen” zegt ze. “Toen wisten ze nog niet wat vliegen betekende. Nu ze iets ouder zijn, is mijn grootste probleem ze voor langere tijd in hun stoelen stil te laten zitten: ik moet ze de hele tijd afleiden om hun aandacht te trekken.” Of ze nu al dan niet voor de eerste keer vliegen, kleine kinderen zitten boordevol energie en soms moet je ze urenlang bezighouden.

Bij het opstijgen en bij de landing geeft ze haar kinderen kleine pakjes om open te maken. “Daardoor blijven ze op zijn minst op hun stoel zitten.” Haar kleuters houden van stickers en daarmee gaan ze dan hun stoelen en omgeving volplakken. “Daar zijn dan al minstens 5 tot 10 minuten mee bezig bij het opstijgen,” zegt ze lachend. “Wanneer de landing nadert, zijn de kinderen een beetje teleurgesteld dat ze alle plakkers er weer vanaf moeten halen, maar dat houdt ze dan ook weer eventje bezig.”

Houd snacks achter de hand

Om de druk in hun oren te verzachten, wat best pijn kan doen, geeft ze haar kinderen kauwgom en appels. Het helpt vaak om hun aandacht af te leiden als ze iets te eten krijgen. Daarom pakt Ambre hun favoriete snack in voor in het vliegtuig. En als ze morsen, lost een goede wasbeurt het probleem op.

Eerste vliegreis: filmpje kijken

Mensen die voor het eerst vliegen worden soms nerveus van turbulentie, vooral kinderen. “Mijn dochter eist op die momenten veel aandacht”, aldus Ambre. “Ik zeg haar dan dat er geen gevaar is en dat alles goed gaat. En dat ze net moet doen als haar broer die er geen last van heeft.” Haar dochter wordt ook rustig van het bekijken van een film. “Ik laat de kinderen zo veel filmpjes kijken als ze willen. Daar kunnen ze echt van genieten. Het is een van de kleine geneugten wanneer je voor het eerst een vliegreis maakt. En het houdt ze ook urenlang stil op hun stoel.”

Een slaaproutine opbouwen

Ambre zet de film uit wanneer het voor de kinderen bedtijd is. Een eerste vlucht leidt al snel tot een teveel van het goede. Ze probeert haar kinderen dan ook tot rust aan te manen: “Je probeert nachtvluchten te nemen, waardoor je ze makkelijk te slapen kunt leggen. Je hoeft ze niet noodzakelijk in pyjama te zetten, maar er gewoon voor te zorgen dat het voor hen aanvoelt alsof ze naar bed gaan, net als thuis. Je legt ze dus te slapen op het tijdstip dat ze dat gewend zijn.”

Voorafgaand aan de eerste vlucht…

Robin Kelman, vicepresidente van een communicatiebureau en werkende moeder van vier kinderen heeft een dochter van 12 die bang is voor vliegen, vooral bij het opstijgen. Haar eerste vlucht heeft haar geterroriseerd en ze is nog steeds niet over die angst heen. Robin bereidt haar dus voor de reis al voor op de vlucht door uitleg te geven over vliegreizen: “Ik leg haar uit dat er meer auto-ongevallen gebeuren dan vliegrampen. En dat je veel te veel aangename dingen in het leven moet missen als je te veel je hoofd gaat breken over alles wat er eventueel mis kan gaan.”

Tijdens het opstijgen en bij turbulentie helpt Robin haar kind om zich met ademhalingstechnieken te ontspannen. “We passen dezelfde technieken ook thuis toe waneer ze angstig wordt, om kalm te blijven.”

En wat zijn jouw tips voor een eerste keer vliegen?

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Recept gele paprikasoep met paprika

Recept gele paprikasoep met paprika

Recept gele paprikasoep met paprika

Soepen zijn onvermijdelijk in de gastronomie. Makkelijk en snel klaar te maken, heel smakelijk en snel aan te passen aan de goesting van de dag. Ze kunnen zowel als voorgerecht als hoofdschotel worden opgediend. Waarom zou je dan niet deze heerlijke gele paprikasoep met paprika uitproberen om zowel de kleintjes als de groten blij te maken? Bij deze soep zou je makkelijk een gezonde burger of een meloensorbet kunnen serveren.

Pantene classiek

Pantene classiek

Geschreven door Gngngn een lid van Zin in meer,23 september 2015

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er eindelijk weer aan – hoog tijd dus voor een overheerlijk, gezond en creatief gerecht dat je in enkele minuten op tafel tovert. V...

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Wanneer je gehaast aan je dag begint, is het gemakkelijk om je ontbijt over te slaan. Dit leidt echter meestal tot slechte keuzes doorheen de dag. We...

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Recept voor een cocktail met bloedappelsien

Recept voor een cocktail met bloedappelsien

Recept voor een cocktail met bloedappelsien

Voor wie de temperatuur van een feestje een beetje wil opdrijven gaat er niets boven dat tikkeltje zuur van een appelsien, citroen of limoen. Citrusvruchten houden je smaakpapillen wakker en geven je een dosis vitamine C om je immuunsysteem te boosten. Dit wat zurige recept op basis van bloedappelsien is ideaal bij een panzanella salade en meloensorbet: laat je verleiden door dit recept voor cocktails met bloedappelsien! Bloedappelsienen zijn mooi robijnrood en zachter van smaak. Daarom zijn ze zo geschikt voor een cocktail met wodka en likeur.

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!