Waarom zijn we altijd zo moe?

Waarom zijn we altijd zo moe?

Vermoeidheid is niet meer wat het vroeger was, maar wat maakt het nu net anders en hoe kunnen we voorkomen dat we zo moe worden?


De totale hoeveelheid lichamelijke, psychologische en omgevingsgebonden stress waar we aan blootgesteld worden is verviervoudigd de afgelopen dertig jaar. We zijn voorbij gelopen aan onze natuur en omdat veel van deze hedendaagse stressfactoren inherent zijn aan onze levensstijl is hun effect onbewust, langzaam en desastreus. 

Alstublieft meneer, ik wil nog wat meer…
Natuurlijk, het eerste waar we aan denken als we moe zijn is slaap – of liever het gebrek eraan. Maar het probleem is niet de hoeveelheid slaap, maar eerder de kwaliteit. Daarnaast vinden heel wat mensen slapen niet belangrijk, terwijl het juist een essentiële rol speelt om goed te kunnen functioneren.

Dat wat nooit slaapt…
Vroeger stond de wereld zo ongeveer stil wanneer de avond viel. Maar tegenwoordig gaat alles dag en nacht door, of het nu gaat over onze smartphones, laptops, tablets (of allemaal tegelijk), want we zijn altijd bereikbaar, altijd beschikbaar en altijd paraat. 

De moderne technologie, bespaart ons niet veel tijd maar zorgt er eerder voor dat we veel meer doen. Vroeger dacht men dat we voordelen zouden ondervinden van de apparaten en machines die de saaiere taken in ons leven zouden kunnen overnemen, waardoor we veel meer vrije tijd zouden hebben om te ontspannen. 

Enkele tips om oververmoeidheid minimaliseren

  • Het is een marathon, geen sprint. Negeer dat stemmetje achter in je hoofd niet wanneer het zegt dat je best ietsje langzamer mag gaan. 
  • Ontkoppel. Leer leven zonder je smartphone, tablet of internet voor een paar uurtjes.  
  • Prioriteer. Maak tijd voor je gezin, vrienden en jezelf. 
  • Mediteer. Onderbreek de zorgen, reflecties en projecties van je geest. 
  • Multitask niet. Wanneer je je hersenen gebruikt, focus op één activiteit tegelijk.
  • Neem de tijd voor je lunch. En doe regelmatig ademhalingsoefeningen om je lichaam te kalmeren. 
  • Stel een elektrische zonsondergang in. Zet alle elektronica uit om 10u ’s avonds. 
  • Vier het behalen van een deadline. Neem de tijd om jezelf te feliciteren voordat je over gaat op het volgende. 
  • Leg jezelf geen ‘ik zou moeten’ op. Spendeer tijd aan dingen die je wilt doen, niet wat anderen denken dat je zou ‘moeten’ doen. 

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Zes apps voor een goede nachtrust

Zes apps voor een goede nachtrust

Zes apps voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is onmisbaar voor de moderne mama. Nieuwe apps voor je smartphone bieden uitkomst om slapeloosheid tegen te gaan en je snel richting dromenland te sturen. Is jouw GSM de sleutel tot het slapen gaan en krijg je de rust die je zo hard nodig hebt?

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Wanneer je gehaast aan je dag begint, is het gemakkelijk om je ontbijt over te slaan. Dit leidt echter meestal tot slechte keuzes doorheen de dag. We...