Wanneer de ‘baby blues’ na de bevalling niet vanzelf verdwijnt

Wanneer de ‘baby blues’ na de bevalling niet vanzelf verdwijnt

Je wat bleu voelen zo rond de derde dag na je bevalling is heel normaal, maar als deze gevoelens niet weggaan, of erger worden, dan is het hoog tijd om hulp te vragen.


Je bent pas bevallen van een prachtige, gezonde baby en het leven is mooi – nietwaar? Maar waarom voel je je dan triestig? Emotioneel, huilerig en geïrriteerd zijn, is heel normaal na een bevalling en die gevoelens gaan normaliter na enkele dagen vanzelf weer weg. Hierna kan je volop genieten van je nieuwe baby (en alle andere emoties die voortkomen uit deze nieuwe fase in je leven).

Maar als gevoelens van hulpeloosheid, angst en verdriet je overmannen ga bij de dokter langs, het kan namelijk zijn dat je een postnatale depressie hebt. Terwijl het merendeel van de vrouwen last heeft van de ‘baby blues’, gaat maar liefst 30% gebukt onder PND en experts denken zelfs dat maar liefst 50% niet herkend worden.

Wat is PND?
Een postnatale depressie is het begin van een serieuze depressie die veel langer duurt dan de ‘baby blues’. Terwijl de tijd verstrijkt, kan een moeder met PND nog depressiever worden en zich erg geïsoleerd voelen. PND patiënten hebben meestal last van een diepe droefheid, angsten, onzekerheden, gevoelloosheid of zelfs irrationele woede.

Veel mensen begrijpen niet dat PND een echte ziekte is, die wordt veroorzaakt door hormonale of chemische disbalansen, die behandeling en ondersteuning nodig hebben. PND treft vaak type A persoonlijkheden: moeders die hun conditie verbergen en zich schamen als ze het allemaal niet aankunnen. Net hierom valt de taak vaak aan gezinsleden en vrienden om hulp voor de nieuwe mama die het niet goed aankan in te roepen.

Postnatale depressie heeft veel verschillende gezichten en hoe meer mensen erover leren, hoe beter ze er mee om kunnen gaan. Vrouwen moeten weten dat dit niet iets is om te verbergen of je schuldig over te voelen. Het allerbelangrijkste is dat je de juiste hulp krijgt. Je hebt iemand nodig die in jou gelooft en het is mogelijk dat medicijnen nodig zijn.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Vrouwen met verhoogd risico:

 • Een verleden van depressie of postnatale depressie
 • Slechte ondersteuning thuis
 • Gebrek aan begripvolle en vertrouwelijke relatie
 • Werkeloosheid van broodwinnaar
 • Ongunstige gebeurtenissen in het leven
 • Slechte relatie met eigen moeder

Symptomen van PND omvatten o.a.:

 • Je slecht voelen en niet meer kunnen genieten
 • Angst en stress
 • Verstoorde slaap- en eetpatronen
 • Slechte concentratie
 • Laag zelfbeeld
 • Laag energieniveau
 • Weinig tot geen libido

Beter worden van PND heeft tijd en geduld nodig en kan een lang proces betekenen. Maar je wordt beter. Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat dit echt niet jouw schuld is en dat er geen enkele reden is om je schuldig te voelen over wat je overkomt. Daag je aannames over moederschap uit en realiseer je dat jij nog altijd de allerbeste moeder voor je kindje bent, dat onvoorwaardelijk van jou houdt.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer