Wat geurtjes met je doen…

Wat geurtjes met je doen…

Geurtjes nemen je mee. Naar verre landen of ver vervlogen tijden. Pruttelende soep bij de buren, een versgemaaid gazon, een oud boek dat je nog ‘s openslaat… Doodgewone geurtjes kunnen je in één seconde helemaal ergens anders brengen. Dat geldt ook voor Zin in meer-experte Kristel, die volop op huizenjacht is. Door – letterlijk - haar neus (en enkele geurtjes) achterna te gaan, botst ze onverwacht op haar droomhuis.


Koen en ik zijn op huizenjacht. We arriveren aan een huis uit de jaren 60 en eerlijk, ik denk dat we maar één seconde nodig hebben: dit wordt onze nieuwe thuis! Mijn neus heeft me waarschijnlijk al onbewust doen beslissen. Zelfs nog voor ik het huis binnenstap, voel ik namelijk flitsen van gezelligheid, veiligheid en vertrouwdheid. Hoe kan dat? Het huis is onderaan bekleed met een soort oude, grillige natuursteen. Wanneer de zon daarop staat, komt er een warmte en geur van de steen af. Die geurtjes katapulteren me meteen terug naar het huis van mijn grootouders, waar precies dezelfde steen het tuinpad sierde. Hoeveel uren ik daar als kleine uk in de zon heb gezeten, om slakjes te vangen, touwtje te springen of noten te kraken… Ik kan het niet meer zeggen. Maar ik weet wel nog dat het gelukkige uren waren.

Bovendien ligt dit nieuwe huis aan een spoorweg. Jakkes, een spoorweg, zul je nu denken… Maar laat ik nu net opgegroeid zijn aan een spoorweg! De geurtjes van de kiezels, van de rails waar net een trein overheen gereden heeft: ik ken hem door en door. We legden muntstukjes op de sporen, de trein reed die dan plat en we vonden ze terug tussen de kiezels. Dat werden onze kostbare indianenamuletten. Tientallen beelden en warme gevoelens komen in me op, en dat nog voordat we het huis goed en wel bekeken hebben…

Ons reukorgaan staat in rechtstreeks verband met ons limbisch systeem, waar ons geheugen en de emoties zich bevinden. Dat verklaart de kracht van een geur. En ook waarom je bij een geur meteen een herinnering en een gevoel krijgt. Een gevoel dat heel sterk, zelfs fysiek kan zijn... Toen ik als jonge twintiger alleen ging wonen en trots aan het koken sloeg voor mijn vrienden, kwam er eens eentje kokhalzend binnen. Hij had al van ver de venkel geroken die in mijn pot lag te stoven. Exit venkel, want de arme jongen kreeg geen hap binnen zolang die geur in huis hing.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

We worden veel vaker bij de neus genomen dan we beseffen. Anita Roddick, oprichtster van The Body Shop, was een van de eersten die klanten lokte met geurtjes. Ze had haar eerste winkeltje in Engeland donkergroen geschilderd om de vochtvlekken van het gehuurde pand te verdoezelen. En in haar enthousiasme om mensen aan te trekken, sprenkelde ze parfum op het voetpad vlak voor de winkel. Ondertussen draait die commercie op volle toeren en hebben allerlei lekkere geurtjes ook hun weg gevonden naar onze huis- en badkamers. Denk maar aan schuimpjes, wierookstokjes en sprays.

Die kunnen echter ons instinct niet altijd misleiden. Dacht je dat je gevallen was voor je man omwille van zijn looks, zijn humor, zijn sterke schouders of zijn lekker parfum? Vergeet dat maar, je viel voor hem voor zijn feromonen. Afscheidingen en geurtjes in zijn zweet die maken dat jij je aangetrokken voelt tot hem. Wat me meteen de bedenking ontlokt: zouden we niet beter opnieuw wennen aan de natuurlijke geuren van de dingen? Zo’n eerlijk ruikend varkentje, of de geur van een houtvuur in je haren de volgende dag.... Zeg nu zelf, daar kan toch niets tegenop?

Wie een Belgische geurkunstenaar aan het werk wil zien of ruiken: maak snel kennis met Peter De Cupere!

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Lees alle blogs van Kristel

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina