Wat ’n familie...

Wat ’n familie...

Wat gebeurt er als je in de rol van oma, zus, kleuter of vader kruipt? Wat zeg je, denk je, doe je dan? ZIN IN MEER-experte Kristel ontdekte het tijdens een workshop familieopstellingen en stond versteld...


Eén van de eerste dingen die ik als therapeute leerde, was dat cliënten nooit alleen in therapie komen. Ook al doet iemand in z’n eentje een verhaal, zo iemand brengt onbewust een heleboel andere mensen mee: moeders, vaders, zussen, broers, tantes, nonkels, grootouders, overgrootouders, dochters, zonen, kleinkinderen... Hele generaties bevolken als onzichtbare wezens de ruimte en zetten hun invloeden, hun meningen, hun goed- en afkeuringen, hun talenten en tekorten voelbaar neer tot vlak voor mijn neus. En dat speelt.

Toen een bevriend therapeut van start ging met workshops rond familieopstellingen, greep ik die kans met beide handen. Bij een familieopstelling worden de patronen in families onder deskundige begeleiding bekeken en het evenwicht hersteld. Het zou niet alleen verhelderend, maar ook helend werken. Of dat klopte, wilde ik aan den lijve ervaren.

En dus bevond ik mij op een zonnige zondag tussen een groep gelijkgezinden en ging samen met hen aan de slag. Ik stapte in verschillende rollen, van vrolijke oma over ongeduldige dochter tot wijze overgrootvader. Niemand acteerde, niemand deed alsof, niemand plaatste zichzelf op de voorgrond. En toch gebeurde er verrassend veel. Ik zag oud verdriet dat eindelijk troost vond. Ik was getuige van verwarring die opgehelderd werd. Ik mocht ervaren hoe geblokkeerde levensvreugde vrijkwam en hoe achtergebleven kracht opnieuw zijn weg vond naar een wachtende jongeman. Het was verrassend, mooi en bovenal ontroerend.

Hoe zoiets precies werkt, kan ik zelf ook niet verklaren. Maar het was voor mij wel duidelijk dat de oma’s, de vader, de zussen en alle anderen we er neerzetten, écht waren. De gedachten die we kregen waren niet van ons, ze kwamen van hén. En de gevoelens die door ons heen gingen, konden we onmogelijk voorspellen of acteren. Het was een onwaarschijnlijke, intense en prachtige ervaring. En het mooiste van alles was dat we allemaal samen datgene konden bewerkstelligen wat er nu, anno 2010, voor de overgebleven generatie nodig was.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Zo’n workshop heeft volgens mij voor iedereen zin. Je begrijpt plots heel duidelijk waar je blokkades vandaan komen. Of je tekorten. Of je verlangens. En vooral: er wordt ook meteen iets constructiefs mee gedaan. Je gaat niet alleen met meer kennis naar huis, je komt als een rijker mens uit de hele ervaring. Familieopstellingen zijn geen wondermiddel, maar ze zijn wel een heel krachtige hefboom in een proces van zelfontwikkeling. Cruciaal is dat je een goede begeleider hebt die onderlegd is in de thematiek en die met respect voor je grenzen tewerk gaat.

Ook al zette ik die dag mijn eigen familie niet neer en nam ik alleen maar deel aan andere familieverhalen, toch ging ook ik een heel stuk lichter, rustiger en liefdevoller naar huis. Een ervaring om nog heel lang te koesteren. Kris, Rik en alle anderen: dankjewel.

Kristel

Workshops familieopstellingen kun je volgen in diverse centra voor zelfontwikkeling. Meer lezen? Bert Hellinger: De verborgen dynamiek van familiebanden, uitgeverij Altamira - Becht.

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina