Wees bewust van allergieën

Wees bewust van allergieën

Jammer genoeg zijn velen van ons maar al te bekend met de ellende die allergieën meebrengen: niezen, een lopende neus, buikpijn of huiduitslag bijvoorbeeld.


Allergieën wordt vaak als onbeduidend gezien. Maar vraag het aan iemand die er last van heeft en ze zullen je vertellen dat een allergieaanval een serieuze inbreuk op je dagelijkse functioneren betekent en slaap, humeur, energiepeil en concentratie flink kan verstoren.

Steeds meer allergieën
Het lijkt vandaag de dag wel alsof iedereen wel ergens allergisch aan is. Boosdoeners zijn onder andere vervuiling, additieven in onze voeding en naar het schijnt zelfs onze superpropere levensstijl, omdat het ons immuunsysteem niet vroeg genoeg uitdaagt om resistentie op te bouwen.

Ons immuunsysteem doet niets liever dan vechten: normaliter tegen virussen en bacteriën, maar in onze überhygiënische wereld verwart ons systeem de goede en de slechte dingen en gaat het in overdrive. Hoewel een aanleg voor allergieën aangeboren is betekent het niet dat je gedoemd bent om een leven lang te moeten lijden.

Symptomen van hooikoorts of een pollenallergie zijn onder andere jeukerige, rode, waterige ogen, niezen, een constant lopende neus en hoofdpijn. Als je enkel tijdens de lente en zomer last hebt, dan heet dit seizoensgebonden allergische rhinitis. Heb je het hele jaar door last dan heet het chronische rhinitis en kan de oorzaak vaak gevonden worden in een allergie aan stof in huis. Allergische rhinitis wordt vaak gevonden bij mensen die andere allergische aandoeningen hebben zoals astma, eczeem of migraines.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Allergisch of intolerant – wat is het verschil?
Een voedselallergie houdt een abnormale reactie van het immuunsysteem in. Symptomen zijn serieus en kunnen onder andere een jeukend en gezwollen gezicht, lippen, mond en keel betekenen zowel als ademnood of een piepende ademhaling.

Intolerantie of gevoeligheid aan bepaalde ingrediënten maken je echter enkel wat ongemakkelijk. Vaak ligt iets ‘zwaar op de maag’ maar kan je het nog altijd eten. Typische symptomen hiervan zijn een opgeblazen of opgezet gevoel. Onderzoekers denken dat een van de redenen hiervoor kan zijn dat we het hele jaar door toegang hebben tot seizoensgebonden ingrediënten en voedsel, waardoor we te vaak hetzelfde eten. Tot ons verteringssysteem er de rem op gooit natuurlijk. Ook kant-en-klare en voorbereide gerechten worden vaak als boosdoeners gezien omdat zij voorbewerkt zijn en irriterende additieven bevatten.

Kan je van allergieën afkomen?
Naar het schijnt kan tot één derde van de volwassenen een tolerantie opbouwen voor problematisch voedsel, op voorwaarde dat ze twee jaar lang dit eten volledig uit hun dieet bannen. Je blijft mogelijk wel allergisch en zal een positief resultaat geven op een allergietest, maar zal misschien geen allergische reactie krijgen als je het eet. Sommige allergieën zijn echter blijvend: een allergie aan pinda’s, noten, schaaldieren of vis zal bijvoorbeeld nooit overgaan.

Laat je testen
Als je denkt allergisch te zijn, vraag dan je huisarts om een doorverwijzing naar een specialist. Het is een goed idee om een dagboek bij te houden waarin je noteert wat je eet en welke symptomen zich voordoen zodat je dit aan je dokter kan laten zien.

Tips
Vermijd plekken met lang, of vers gemaaid, gras en probeer binnen te blijven als er veel pollen in de lucht hangen (meestal piekt dit in de voormiddag). Probeer ramen en deuren gesloten te laten om allergenen buiten te houden. Gebruik anti-allergene hoezen voor je matras en kussens om stofmijt tegen te gaan. Houd autoramen gesloten. En als je buiten bent kan je een zonnebril dragen om irritatie aan de ogen te vermijden.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer

Schoonmaaksystem

Swiffer XXL vloerreiniger Starter Kit of Swiffer Duster XXL

Swiffer

€1,00

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Swiffer XXL vloerreiniger Starter Kit of Swiffer Duster XXL

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador