Wordt het tijd voor een digitale detox?

Wordt het tijd voor een digitale detox?

Ben je zo “online” verbonden dat je losgekoppeld bent “in het echte leven”?


Hoewel we onze schermen als productieve tools beschouwen ondermijnen ze eigenlijk de ononderbroken focus die de essentie is van echte productiviteit. 

Continu verbonden
Mobiele netwerken zijn een trend die blijft groeien en veel mensen geven toe dat ze zich compleet verloren voelen zonder smartphone en bang zijn dat iemand ze nodig heeft of dat ze iets belangrijks missen.

Geen wonder eigenlijk, sinds ons nieuwe ideaalbeeld ons vraagt zo verbonden mogelijk te zijn. Het doel is niet langer in contact te staan, maar de mogelijkheid dat je ooit zonder contact zou vallen volledig van de baan te vegen. Waarom met een vriend praten (die recht voor je zit) als je met vijf mensen tegelijk kunt praten (die niet voor je zitten)? Het resultaat hiervan is dat mensen werkmails in bed beantwoorden, met vrienden staan te WhatsAppen terwijl ze op een feestje zijn en geen tijd meer hebben om hun relaties en leven te ontwikkelen. 

We zijn meer verbonden, maar niet beter. We missen de kwaliteit van het bewustzijn, gevoel of begrip dat voortkomt wanneer we echt met een aspect in ons leven bezig zijn. We hebben geen stilte meer na een telefoongesprek, dat moment waarin we even stil kunnen staan bij wat er is besproken. We missen het echt persoonlijke contact als we continu oogcontact verbreken om ons schermpje te checken terwijl we met vrienden zijn. 

De belofte is eindeloze kennis, maar wat we krijgen is eindeloze informatie.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

We overtuigen onszelf dat meerdere tabs open hebben in onze browser betekent dat we een productieve geest hebben, maar de waarheid is dat we eigenlijk veel minder effectief werken door dit zogeheten multitasken. Korte mentale blokkades die voortkomen uit verspringen tussen meerdere taken kan tot 40% van je productieve tijd kosten. 

Afzetten
De digitale detox wordt hip. Sommige hotels bieden nu al digitale detox pakketten aan, waar je je smartphone moet inleveren bij receptie en je in plaats daarvan een bordspelletje meekrijgt. Apple gebruikers kunnen overigens een app downloaden genaamd ‘Freedom’ dat je internettoegang blokkeert. In een wereld waar alles direct en constant is moeten we onszelf eraan doen denken – en onze kinderen – dat het echte leven voorgaat. 

Digitale Detox Regels

  1. Log uit. Zet je internet gewoonweg af! Als het geen telefoontje waard is, dan is het je tijd niet waard. 
  2. Enkel ‘domme’ telefoons. Zet je smartphone af met zijn overvloed aan afleidingen. 
  3. Geen berichtjes meer. Hoe vaak zie je een tafel vol mensen die allemaal met hun schermpjes bezig zijn; babbelend met mensen die ver weg zijn, maar de mensen voor hun neus negerend? 
  4. Zet een tijdslimiet. En blijf erbij. Of het nu een uur, een diner, een weekend of een vakantie is. 
  5. TV is ok. Dit is een detox van de constante online verbondenheid, een gezellig tv momentje mag dus best. 

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina