De zwarte kat: wat is de betekenis van het bijgeloof?

De zwarte kat: wat is de betekenis van het bijgeloof?

Wil je weten waar het bijgeloof achter een zwarte kat vandaan komt? Lees dan hier verder en ontdek de betekenis ervan.


”Pas op, dat brengt ongeluk!” Wie heeft dat nog nooit gehoord in verband met bijgeloof van zwarte katten?. Of het nu is wanneer we een kitten thuis onthalen, of we gewoon een diertje in de straat zien, bijgeloof in zwarte katten is nogal geneigd om dierenliefhebbers sterk te irriteren. Wat is dan eigenlijk de betekenis van de zwarte kat die ongeluk brengt? Vanwaar komt dit bijgeloof, dat nogal vaak in verband gebracht wordt met vrijdag de 13de?

Zwarte kat: betekenis

De ware betekenis van de zwarte kat blijft louche. Het blijft weliswaar niet ongewoon om te zeggen dat een zwarte kat tegenkomen ongeluk brengt in onze hedendaagse cultuur. Andere gebruiken spreken dan weer van een geluksbrenger. Inderdaad, zwarte katten hebben een uniek wit haartje, dat een eeuwige geluksbrenger is aan degene die hem bij zich heeft.

Dat gezegd zijnde, het blijft een wereldwijd fenomeen om katten te beschouwen als brengers van onheil. Voor sommigen is het de reïncarnatie van Lucifer, voor anderen is het een heks op vier poten, kunnen we dan zin geven aan de betekenis van zwarte katten die ongeluk brengen? In werkelijkheid bevindt oorsprong van dergelijk bijgeloof zich veel verder in de geschiedenis dan we zouden denken.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Zwarte kat: bijgeloof

In Japan kon men met de uitleg van “de legende van de vampierkat van Nabeshima” niet overtuigen om komaf te maken met het bijgeloof omtrent de zwarte kat. De legende vertelt dat O Toyo, een bloedmooie jongedame die werd beloofd aan de prins van het rijk, zich tijdens haar slaap bekeken voelde door een grote kat. Op een avond, toen ze wakkerschoot, werd ze besprongen door een grote zwarte kat die haar bij de keel aanviel, haar doodde en vervolgens haar gedaante aannam. Het bijgeloof van de zwarte katten is geboren.

Bij de Egyptenaren is de betekenis van de zwarte kat ietwat anders. De zwarte kat vertegenwoordigt in deze cultuur de kracht van Râ. De kat, die hier nochtans in verband gebracht wordt met de duivel. Het bijgeloof in dit fenomeen verspreidde zich al gauw naar Europa, omdat ook op dit content de (zwarte) kat beschouwd werd als een duivels schepsel.

Inderdaad, verschillende legendes van de Middeleeuwen voeden het bijgeloof. Zo wordt er ook nog overgeleverd dat in de 12de eeuw heksen zichzelf transformeerden in katten en ’s nachts in huizen binnendrongen om kinderen te ontvoeren terwijl ze angstwekkende geluiden verspreidden. Echter, alle dierenvrienden weten dat er uitsluitend één angstwekkend aspect is aan katten: het opruimen van kattenhaar!

En jij, ben jij bijgelovig? Vertel het ons!

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

DaisyVE

DaisyVE

gemeld

Als het inderdaad moest zijn dat het de duivel zou zijn dan hebben wij het allerliefste zwarte duivelinnetje in huis :-) Nog nooit zo een braaf aanhankelijk poesje gezien.

  • melden
Isola

Isola

gemeld

Ikzelf heb 2 zwarte katten en een zwarte kat blijkt nochtans éen van de vriendelijkste katten en super aanhankelijk toch die bij ons :-)

  • melden
silke_v

silke_v

gemeld

Hier in huis hebben we zelf een zwarte kat, en hoewel hij soms een duiveltje kan zijn nog niet veel gemerkt van ongeluk :D Jammer dat dit bijgeloof nog leeft want zo blijven er veel zwarte poezen achter in het asiel (inclusief de onze) mensen willen liever geen zwarte kat in huis halen, erg spijtig want elke kat verdient een warm plekje!

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer