Breng je leven in een lagere versnelling met ‘slow living’


Welzijn
27/03/2023
Misschien ligt het geheim van een intens en zinvol leven in een trager leven waarin je bewust geniet.

Slow living, wat is dat?

Een slow life, slow movement of slow attitude is een eenvoudige levensstijl, die een vertraging van ons hectisch levensritme voorschrijft. Je geniet van het moment en van de meest simpele dingen in het leven en maakt weer contact met de natuur. Het concept ontstond in de jaren 1980 en sluit aan bij de principes van de slowfoodbeweging, waarbij slowfood het tegenovergestelde is van fastfood en junkfood.

Mensen die deze levenshouding aannemen hebben waarschijnlijk interesse voor andere noties van slow en verkiezen dus steeds de notie van ‘traag’ boven ‘snel’. Ze nemen liever de fiets dan de auto, doen aan slow cooking en interesseren zich voor slow cosmetica (de trend om zelf schoonheidsproducten te maken op basis van ecologische, ethisch verantwoorde ingrediënten), slow toerisme (niet per se alles willen bezichtigen en de tijd nemen om te genieten) of ook slow ouderschap. Concreet, als je kinderen hebt, betekent het dat je niet alles probeert te plannen en elektronische spelletjes inperkt, dat je de kinderen toestaat zich te vervelen en op hun eigen ritme laat evolueren en dat je ze ook niet overbelast met naschoolse activiteiten.

Vertragen om je leven prettiger te maken

Opgelet, slow living is niet per se dat je alles ineens een heel pak trager gaat doen. Het gaat er eerder om dat je elke handeling in het meest gepaste ritme uitvoert en dat je kwaliteit boven kwantiteit verkiest. Je slooft je niet meer uit om alles voor elkaar te krijgen, maar gunt jezelf een ogenblik om een prioriteitenlijstje op te stellen en na te denken over wat werkelijk zinvol is. Je stressniveau zal dalen en zult er makkelijker in slagen een balans te vinden tussen je privéleven en je werk.

Met slow living breng je je leven in rustiger vaarwater, omdat je jezelf pauzes gunt en tijd voor jezelf uittrekt. Bepaal vooraf op welke tijdstippen van de dag je deze pauzes programmeert, zodat je dan ook zonder schuldgevoel even kunt uitrusten of improviseren. Als je de indruk hebt geen seconde tijd te hebben voor jezelf, denk dan eens goed na om te achterhalen wat je te veel tijd kost. Is het de lange reistijd naar je werk? Probeer dan met je werkgever te onderhandelen om minstens één dag per week thuis te kunnen werken. Zijn het de sociale media? Leg jezelf dan lange uren offline op! Sommige huishoudelijke klusjes? De oplossing ligt in een goede organisatie en verdeling van de huishoudelijke taken.

De vrijgemaakte tijd kun je besteden aan andere dagelijkse activiteiten, je hobby, je familie of jezelf. Waarom niet eens genieten van een heerlijk warme douche, terwijl je je hoofdhuid masseert met een Aussie Scent-sational Smooth Shampoo en simpelweg geniet van dit moment voor jezelf?

Meditatie als trampoline naar slow living

De overgang naar deze eenvoudiger levensstijl krijg je natuurlijk niet van de ene dag op de andere voor elkaar. Wees geduldig met jezelf. Het ten volle beleven van het huidige moment is iets wat je moet oefenen. Wil je erin slagen intenser te leven door duurzaam aan slow living te doen, begin dan met enkele makkelijke meditatieoefeningen, waarvan je de heilzame uitwerking binnen de kortste tijd zult aanvoelen, zowel op je gezondheid als je humeur.

En jij, wat doe jij om je leven in een trager ritme te brengen?

Zin in Meer? Print de kortingsbonnen van verschillende merken.