Helpen een gezonder en duurzamer dieet te kiezen
De voedingssector, verantwoordelijk voor 25% van de koolstofemissies, is de derde grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld. Dit heeft gevolgen voor onze bodem, de biodiversiteit en de opwarming van de aarde. Van veld tot bord, hier is een gids om je te helpen een gezonder en duurzamer dieet te kiezen.
Eet minder vlees
In de voedingssector stoot vleesproductie de meeste broeikasgassen uit. Dit komt doordat er niet alleen voedsel wordt geproduceerd. Het wordt ook verwerkt, voer moet worden vervoerd, gebouwen moeten worden onderhouden en mest moet worden beheerd. Een optelsom van stappen die bijdragen tot de opwarming van de aarde. Om je vleesconsumptie te verminderen, moet je in de eerste plaats rood vlees beperken omdat de milieukosten daarvan veel hoger zijn dan die van andere vleessoorten. Geef ook de voorkeur aan vlees met een, BOB- of BGA-keurmerk. Introduceer tenslotte, indien mogelijk, geleidelijk een aantal vegetarische gerechten in je menu's.
Kies voor duurzame visserij
Visserij en aquacultuur zorgen maar voor een klein deel van onze voedselvoorziening. Echter maakt overbevissing en klimaatverandering de mariene ecosystemen kwetsbaarder. Om ze te beschermen moeten we onze voorkeur geven aan het consumeren van niet-bedreigde vissoorten. Ook helpt het kiezen van verse lokale producten en producten met een Europees ecolabel zoals het ASC-label voor gekweekte vis en het MSC-label voor wilde vis.
Kies voor lokale producten
Exotische producten of producten die buiten het seizoen zijn kunnen duizenden kilometers hebben afgelegd per vliegtuig, vrachtwagen of boot. Tijdens het vervoer worden deze producten vaak ook nog eens extra verpakt. Om dit te voorkomen kies je voor voedsel dat binnen een straal van 100 tot 250 kilometer van huis is geproduceerd. Als je lokale producten wilt kopen kun je naar markten, grootwinkelbedrijven of rechtstreeks naar de producenten in je regio gaan om het milieu te sparen.
Kies voor biologische producten
Zowel voor planten als dieren geldt dat biologische landbouw beter is voor het ecologisch evenwicht en het dierenwelzijn. Tot de criteria behoren wisselbouw, de keuze van variëteiten die aan het klimaat zijn aangepast, en een verbod op veeteelt in gesloten gebieden. Ook synthetische bestrijdingsmiddelen zijn verboden. Om te weten of de producten die je koopt biologisch zijn, is alleen het EU-etiket voor biologische landbouw geldig.
Bestrijd voedselverspilling
In de Europese Unie wordt de voedselverspilling geschat op 179 kg per persoon, per jaar. Om het te verminderen, kun je kiezen voor bulkinkopen die je doet per gewicht. Hiervoor gebruik je dan je eigen herbruikbare containers (roestvrij staal, glas, plastic). Bovendien kan het opzetten van een composthoop thuis huishoudelijk voedselafval tot 30% verminderen in het kader van duurzame ontwikkeling.
Door onze consumptiegewoonten enigszins aan te passen, kunnen we allemaal een rol spelen in de agro-ecologische overgang en de voedselsector rechtvaardiger maken voor mens en biodiversiteit.
Elk gebaar telt om onze planeet te beschermen, of om mensen in nood te helpen. Laten we allen samen het beste van onszelf geven en in het dagelijks leven kampioenen worden.
Er zijn tal van manieren om een positieve impact te hebben. Het belangrijkste is om mee te doen!
-
Ik verklein mijn koolstofvoetafdruk
-
Ik verminder mijn afval
-
Ik bescherm de biodiversiteit en de natuurlijke hulpbronnen
Ik help anderen (solidariteit en inclusie)