Hoe je op natuurlijke wijze je bloeddruk verlaagt


Welzijn
11/05/2021
Met sport, aangepaste voeding of meditatie kun je zonder geneesmiddelen je bloeddruk verlagen: wij hebben 4 oplossingen voor je!

Je bloeddruk verlagen met sport

Geregeld aan lichaamsbeweging doen is een manier om je bloeddruk te normaliseren. Enkele keren per week een half uurtje trainen vermindert het risico op hypertensie. Probeer, als het kan, te lopen of te fietsen in plaats van het openbaar vervoer te nemen. De best aan te bevelen activiteiten zijn snelwandelen, lopen, fietsen en touwtjespringen. Anderzijds moet je sommige sporten, zoals tennis of gewichtheffen, vermijden omdat ze de bloeddruk eerder verhogen.

Sport wordt vooral aanbevolen omdat het kan leiden tot gewichtsverlies. Zwaarlijvigheid speelt een verhoging van de bloedruk immers in de hand. Bereken je BMI (Body Mass Index) als je wilt weten of je lijdt aan overgewicht en om jouw ideale gewicht te kennen. En natuurlijk verlies je ook kilo’s door je voeding aan te passen!

Je bloeddruk verlagen met aangepaste voeding

Om te beginnen doe je het met wat minder zout. Natrium is immers vaak de oorzaak van een verhoogde bloeddruk of ook het vasthouden van vocht tijdens de menstruatie. Zet daarom geen zoutvaatje op tafel en eet zo weinig mogelijk industrieel bereide schotels, charcuterie en brood uit de supermarkt, want die bevatten gewoonlijk veel zout. Probeer telkens als je zelf kookt om zout te vervangen door verse kruiden, specerijen of knoflook, dat bekend staat voor zijn bloeddrukverlagende eigenschappen.

Om je bloeddruk op een gezond niveau te houden, moet je je natrium- en kaliumgehalte in balans houden. Je mag niet overdreven veel natrium opnemen en moet voldoende kalium opnemen, dat je in fruit en groeten vindt. Houd de slogan ‘vijf stukken fruit en groenten per dag’ dan ook goed in gedachten en maak zelf smoothies. Deze fruitdrankjes zijn een uitstekende optie om te profiteren van de weldaden van vruchten (en zelfs van groenten).

Volgens sommige studies bestaat er een verband tussen mondhygiëne en een verhoogde bloeddruk. Draag dus zorg voor je mond door een elektrische tandenborstel te kiezen die tot 100% tandsteen meer verwijdert dan een manuele tandenborstel.

Je bloeddruk verlagen met minder koffie en alcohol

Vermijd stimulerende dranken zoals alcohol, caféïne en theïne, om je bloeddruk makkelijker naar beneden te krijgen. Ontdek ook onze recepten voor gearomatiseerd water: heerlijk koude en gezonde aftreksels, die je op elk moment van de dag kunt drinken om je dorst te lessen!

Je bloeddruk verlagen met meditatie

Ook als je verhoogde bloeddruk niet te wijten is aan stress (die hoge bloeddrukpieken van voorbijgaande aard veroorzaakt), toch blijft het nuttig om je stress onder controle te houden als je last hebt van verhoogde bloeddruk. Stress kan immers onrechtstreeks invloed hebben op bloeddrukverhoging, vooral als er ook nog slaapproblemen bijkomen. Om je stress beter te beheersen en je slaapkwaliteit te verbeteren, probeer je aan meditatie of yoga te doen.

En jij, hoe verlaag jij op natuurlijke wijze je bloeddruk?

Zin in Meer? Print de kortingsbonnen van verschillende merken.