Hoe laat je alles los tijdens de zomer ?


Welzijn
3/08/2022

 

Het langverwachte moment is aangebroken! Je kunt (eindelijk) op vakantie gaan. Maar hoe krijg je het voor elkaar om de werkgewoontes te doorbreken nadat je zo lang gewerkt hebt? Volg de gids.


Hoewel vakantie synoniem is met ontspanning en rust, is loskoppelen niet gemakkelijk. Je zit in je werkritme en je kunt er niet met een knip op je vingers uit ontsnappen. Maar er zijn stappen die je kunt nemen voordat je vertrekt, maar ook meteen nadat je vakantie is begonnen.

 

 

Bereid je omgeving goed voor


Voordat je "tot ziens" zegt tegen je collega's, zijn hier enkele tips over hoe je jezelf kunt voorbereiden op je vertrek:

  • Organiseer de overdracht van je huidige documenten en projecten aan je collega('s).

  • Als je met externe klanten werkt, is dit een goed moment om hen in te lichten over je onbeschikbaarheid en over de manier waarop je met je vrije tijd zult omgaan.

  • Als je bedrijf gebruik maakt van een gedeelde agenda, is het nuttig om je afwezigheid te specificeren. Zo voorkom je dat je wordt opgeroepen.


  

Check de brievenbus en je telefoon op werk nog voor een laatste keer.


Het is bijna tijd om te vertrekken! Vergeet niet om voordat je de computer en telefoon uitschakelt, nog een laatste keer te kijken naar last-minute e-mails en berichten op je smartphone. Om onaangename verrassingen te voorkomen kun je het beste anticiperen op onverwachte verzoeken.

 

Laat alle spullen die je gebruikt voor je werk op je werkplaats


Dit is misschien het moeilijkste deel van vertrekken. Na maanden gewend te zijn geweest aan het ritme van berichten en oproepen, is het moeilijk om dit los te laten. Je zult alleen merken dat het best aangenaam is. En om ervoor te zorgen dat niets je vakantie in de weg staat, moet je je werk computer uitschakelen en op kantoor laten. Schakel ook je werktelefoon uit (als je persoonlijke telefoon gesynchroniseerd is met je werk, is dit een goed moment om die twee te scheiden).


 

Verminder je schermtijd

 

Nu je toch op vakantie bent, waarom verminder je je schermtijd niet? Social media wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven en het zien van de laatste trending publicatie of het delen van onze levensmomenten is normaal geworden. Vakantie is een goede gelegenheid om even de "likes" en andere opmerkingen achterwege te laten en je weer te richten op wat belangrijk is: leven in het moment, mensen zien (in het echt), en denken aan je persoonlijke projecten.


🔎Om verder te gaan : 

Verslaving aan social media veroorzaakt angst en stress en kan zelfs leiden tot depressie! Het is belangrijk om af en toe een pauze in te lassen, zodat je een stapje terug kunt doen en je kunt terugtrekken.


 

Doe een digitale detox


Vandaag de dag zijn digitale hulpmiddelen overal en lijkt het soms onmogelijk om zonder te kunnen. Een digitale detox bestaat uit het doorbrengen van een periode (een paar uur, een dag of meer) zonder social media, zonder telefoon en zonder computer. Wees gerust, het is niet zo moeilijk als het klinkt. Gebruik de tijd die je normaal achter de laptop doorbrengt bijvoorbeeld voor activiteiten die je alleen of met anderen kunt doen. Doe bijvoorbeeld een fietstocht, ga naar het strand om te sporten [link naar artikel "ongewone activiteiten aan het strand"], houd een spelletjesavond met je familie, of ga lekker eten met je vrienden.

 

Vakantie is geen werk!


Vaak bestaat de neiging om ondanks dat het je vakantie is, beschikbaar te willen zijn en te zeggen dat je collega's en superieuren contact met je kunnen opnemen als het nodig is. Onthoud dat vakantie tijd voor jezelf is!


🔎Om verder te gaan :

Het is de arbeidswet van 2016 (artikel D3141-1 van het arbeidswetboek) die eraan herinnert dat het recht om de verbinding te verbreken werknemers in staat stelt om met name tijdens vakantie niet permanent bereikbaar te zijn. Je hebt nu alle sleutels in handen om optimaal van je vakantie te genieten. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het is een echte verademing die je in staat stelt je hoofd te legen en tegelijkertijd de balans van de afgelopen maanden op te maken, zodat je in het najaar weer terug kunt komen.