Lente: je lichaam in 5 dagen ontgiften


Welzijn
4/10/2018
Het is eindelijk lente! Het ideale moment om je lichaam te zuiveren na alle winterse verwenningen. Al onze tips om in 5 dagen te detoxen.

Net als een motor, heeft ook je lichaam af en toe een grondige reinigingsbeurt nodig om goed te kunnen functioneren. Heb je een vale teint, ben je prikkelbaar en vermoeid, is je haar flets en zijn je nagels dof? Dan is nu het moment aangebroken om je organisme een nieuwe boost te geven! Doel: in 5 dagen weer helemaal fris en opgeknapt.

Dag 1: begin binnenin

Wil je je lichaam ontgiften, dan is het eerst en vooral kwestie van voldoende vocht op te nemen! Drink minstens 1,5 liter water per dag, maar ook verse fruitsapjes of zuiverende kruidenthee (berkenblad, paardenbloem …). Het allerbeste recept? Doe het versgeperste sap van een citroen in een glas lauw water en drink dat elke morgen zodra je opstaat. Dat brengt je organisme weer op gang en bevordert het zuiveringswerk van je nieren.

Voor het van binnenuit ontgiften van je organisme is het aan te raden alle getransformeerde voedingsmiddelen te laten staan, maar ook brood, koffie, alcohol, zout en suiker. Schakel over op volle granen, seizoensgroente (artisjok, waterkers, aubergine, alle koolsoorten ...) en vers fruit (ananas, kiwi, appel, bosbes). Idealiter eet je 2 of 3 keer per dag fruit: ‘s morgens voor een versnelde uitscheiding, bij het begin van de maaltijd voor het bevorderen van het verteringsproces en in de loop van de namiddag om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Makkelijk detoxidee: voor 2 grote glazen mix je 2 appels, 5 abrikozen, het sap van 1 appelsien, 1 seldertak en 1 stukje versgeraspte gember. Zoet naar smaak met een beetje stevia. Dit sapje mag je zonder mate drinken!

Dag 2: bewegen is altijd goed

Het is weer lente, dus profiteer ervan om je fiets, loopschoenen of badpak weer tevoorschijn te halen. Ideaal om gifstoffen te verwijderen is dat je minstens drie keer per week ongeveer 45 minuten aan een fysieke activiteit doet.

Makkelijk detoxidee: heb je geen tijd voor een fysieke activiteit? Begin dan met het nemen van de trap in plaats van de lift. Laat de auto staan om met de fiets of te voet de kinderen te gaan ophalen bij de school, naar je kantoor te gaan of een brief op de post te doen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat je in zes weken tijd ongeveer 1 kg kunt verliezen als je 30 minuten per dag flink doorstapt.

Dag 3: zweet het uit!

Snel naar de sauna! Van de warmte verwijderen zich de poriën, waardoor de huid sneller alle toxines kan verwijderen. Het helpt het organisme bij het ontslakken.

Makkelijk detoxidee: als er geen sauna in jouw buurt is, maak dan een hammam in je eigen badkamer! In badwater van 37°C (niet meer!) giet je drie handjes grof zeezout en enkele druppels essentiële olie van citroen, pompelmoes en jeneverbes. Die zijn het beste geschikt voor een lymfedrainage. Resultaat: een betere bloedsomloop en dus een betere verwijdering van vocht en cellulitis uit je benen.

Dag 4: trakteer jezelf op een schoonheidsritueel

Maak een afspraak met je schoonheidsspecialiste voor een goede massage! Zowel een energetische behandeling als een ontspanningsmassage zal de voornaamste lichaamszones stimuleren: longen en hart voor herstel, lever en gal voor opname en vertering, darmen en nieren voor afscheiding. In combinatie met een behandeling door kneden en rollen, kan een goede massage kleine vetophopingen verwijderen en cellulitis verminderen.

Makkelijk detoxidee: thuis kneden en rollen. Jezelf masseren is makkelijker met een massagebal of een ander massageaccessoire dat je bij de apotheek of in een schoonheidsinstituut kunt vinden. Rol er ’s morgens en/of ’s avonds enkele minuten mee over de plekjes waar je wilt afslanken. Breng daarna een vochtinbrengende crème of sublimerende afslankolie aan.

Dag 5: de weldaad van slaap

Omdat geen enkele kuur werkt zonder maximaal te recupereren, is goed slapen onmisbaar. Neem de gewoonte aan om vroeg genoeg en op vaste tijdstippen naar bed te gaan zodat je minstens zeven uur slaap per nacht krijgt. Om sneller in te slapen, was je de lakens met je favoriete wasmiddel. Je kunt er zelfs een toets geparfumeerde wasverzachter aan toevoegen, zodat je nog sneller in dromenland komt!

Makkelijk detoxidee: een minisiësta. In de metro of de bus, in een wachtzaal of verstopt achter je computerscherm op het werk zet je jezelf eventjes op pauze. Sluit je ogen, denk nergens aan en haal diep adem. Vijf minuten zijn al genoeg om je batterijtjes op te laden!

En jij, doe jij ook aan ontgiften?