Blaadjes op ons bord, voor de smaak én het oog

Blaadjes op ons bord, voor de smaak én het oog

Risotto is sowieso de zon in je bord. Zeker als je dit heerlijke rijstgerecht serveert met een bloemetje erbij. Niet op tafel... In je bord! Heel wat bloemen zijn niet enkel een traktatie voor het oog, ook voor de smaakpapillen. We serveren je er meteen ook een fleurig voorgerecht en dessert bij.


Het recept voor risotto staat hieronder. Eerst geven we je graag wat advies over koken met bloemen. Je kan met bloemblaadjes heel wat kanten uit. Ook in voorgerechten en desserts geven bloemen een fleurige smaak. Daarom serveren we je naast het recept voor risotto ook een voor- en nagerecht. Maar als aperitief eerst wat advies over eetbare bloemen.

Waar vind je eetbare bloemen?
Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat men geen bloemen moet eten die van bij de bloemist komen, omdat deze behandeld zijn met chemische producten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Bloemen die voor consumptie bestemd zijn, vind je in de winkel, in winkels die natuurproducten verkopen en soms ook in de supermarkt of bij de kruidenier. Je kan ze ook bestellen bij de bloemist, als je tenminste aangeeft waarvoor ze bestemd zijn. Maar het beste blijft natuurlijk: ze zelf kweken !

Zijn alle bloemen eetbaar?
Nee, sommige zijn giftig zoals rhododendron, lelietje-van-dalen, kamperfoelie… Dus als je het geluk hebt in de buurt van een veld te wonen, zorg dan dat je een lijstje van met de giftige bloemen op zak hebt voor je gaat plukken.
Je vindt ze op tal van websites zoals www.neerlandstuin.nl/algemeen/giftig.html

Hoe gebruik je ze in de keuken?
Rauw kan je bloemen gebruiken om gerechten te versieren en ze een extra parfum te geven. Je voegt ze best op het laatste moment toe, zodat ze de borden niet aantasten. Gekookt kan je ze gebruiken voor infusen, sorbets, snoepjes, likeurs… Of voor de fijnproevers: leg bloemblaadjes in de ijsblokvormpjes om ze een lentetoets te geven. Je kan bloemen zoals bijvoorbeeld viooltjes ook laten kristalliseren om er desserts mee te versieren.

Goed om weten: mensen die allergisch zijn voor pollen, zullen dit ook zijn voor eetbare bloemen!

Voorgerecht, hoofdgerecht én dessert in een bloemenkleedje

Courgettebloemen met lavendel
Voor 4 personen

Ingredienten:

  • 500 g courgettebloemen
  • 150 g bloem
  • 2 eetlepels lavendelbloemen
  • 1 liter arachideolie
  1. Bereiding van het beslag. Maak een kuiltje in de bloem en giet het water erin. Meng tot je een zachte deeg krijgt, nog een beetje vochtig. Voeg de lavendelbloemen toe en meng alles nog een keer.
  2. Bakolie. Verwarm de olie in een grote braadpan of in de frietketel.
  3. Bereiding van de bloemen. Verwijder de stamper en de stengel van de courgettebloemen en hou enkel de oranje blaadjes over. Doop de blaadjes in het beslag en leg ze voorzichtig in de olie. Laat ze over hun gehele oppervlak goudbruin bakken. Haal ze met een spaan uit de olie en verwijder het overtollige vet door ze af te deppen met een stukje keukenrol.

Tip: je kan dit recept op dezelfde manier maken met tijmbloemen. Die beignets zijn voortreffelijk als je ze net voor het opdienen met tomatencoulis overgiet.

Risotto met goudsbloesem
Voor 4 personen

Ingredienten:

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid
  • 2 eetlepels boter
  • 1 ui in dunnen plakjes gesneden
  • 1 kopje grof gesneden champignons
  • 2 kopjes warme kippenbouillon
  • 2 kopjes arboriorijst
  • ½ kopje goudsbloesemblaadjes
  • peper en zout
  1. Beginnen bakken. Laat de boter smelten in een pot met dunne bodem. Voeg de gesneden uit toe op een gematigd vuurtje. Zodra hij glazig wordt, voeg je de champignons toe. Laat verder bakken terwijl u alles goed mengt.
  2. Koken van de rijst voor de risotto. Giet de rijst over de champignons en doe er de boter over. Giet de warme bouillon erbij voeg de goudsbloesemblaadjes toe. Doe het deksel op de pot en laat alles 20 tot 25 minuten zachtjes koken, totdat de rijst gaar is. Zout en peper toevoegen naar wens. Opdienen en versieren met enkele goudsbloesemblaadjes.

Tip: zoals elke risotto is ook deze nog lekkerder met een beetje parmezaan erover. Let erop dat je zeker arboriorijst gebruikt, de enige rijst die geschikt is om risotto te bereiden.

Aardbeien en fuchsia in gelei
Voor 4 personen

Ingredienten:

  • anderhalf pond verse of diepvriesaardbeien
  • 5 eetlepels suiker
  • 2 glazen water
  • 3 eetlepels gelatine
  • 6 fuchsiabloemen (zonder de groene delen, meeldraden en stampers)
  • 12 à 14 hele aardbeien voor de decoratie

Bereiding:

  1. Bereiding van de gelei. Doe de aardbeien, de suiker en het water in een grote pot en breng het geheel aan de kook. Laat alles gedurende 3 minuten sudderen terwijl je blijft roeren. Haal de aardbeien door een zeef om de kleine pitjes te verwijderen. Doe ze weer in de pot en laat koken op een gematigd vuur, zonder ze te laten koken, en doe er vervolgens de gelatine over. Klop hem op zodat hij goed oplost. Voeg de bloemen toe en giet alles in een kroonvorm.
  2. Afkoelen. Laten afkoelen en enkele uren in de koelkast plaatsen om de gelei te laten pakken.
  3. Presentatie. Plaats een groot bord bovenop de vorm en laat de gelei erin glijden. Plaats de aardbeien in het midden van de gelei om het geheel af te werken.
    Tip: dit dessert kan ook met andere rode vruchten bereid worden.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador