De vetfobie

De vetfobie

Zin in meer-experte Evelien neemt het op voor de vetrandjes. Niet die aan ons lijf, wel die aan het vlees op ons bord. Voortaan weigert ze elk smaakloos, mager kartonlapje en gaat enkel nog voor een echt stuk vlees. Mét vetrandjes dus, want dacht je nu echt dat je daar dikke dijen van kreeg?


Iemand onlangs nog een stukje varkensvlees gegeten? En? Hoe was dat? Geef maar toe: het smaakte naar... karton. Ik heb niets tegen varkensvlees, maar wat ze tegenwoordig onder die noemer verkopen, is maar een flauw aftreksel van hoe een kotelet of een varkenshaasje er jaren geleden uitzag. We zijn met z’n allen zo bang geworden van vetrandjes – iiieeeek - dat er tegenwoordig enkel nog heel mager (en dus smaakloos) varkensvlees wordt verkocht. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kip en rundsvlees. Het culinaire toverwoord is ‘filet’. We zijn bereid droge stukjes karton te eten, enkel en alleen omdat we ervan overtuigd zijn dat we dan gezond bezig zijn. ‘Het is tenminste mager vlees.’ In één beweging schrappen we het liefst alle vetten van ons menu. Altijd maar oppassen voor de vieze vetjes die ons lelijk en dik maken.

Maar is vet echt zo slecht? Is vet het monster van deze tijd? De dikke dijenmaker? De hartinfarctenveroorzaker? Wie dagelijks een liter roomijs combineert met een dozijn chocolate chip cookies, een zak paprikachips en zes boterhammen met salami, ja die riskeert inderdaad op een dag plots dood te vallen op straat.
Zoals steeds ligt het antwoord in gematigdheid. Alles mag, maar met mate. Te veel is fataal, een beetje is fantastisch. Wie een volledige voedselgroep uitgomt, wist daarmee niet enkel de potentiële neveneffecten, maar ook de voordelen. Want ja, vet heeft voordelen. Benefits. Avantages. Vorteile.

Ten eerste. Laten we beginnen bij datgene waar vooral vrouwen vatbaar voor zijn: van vet word je mooi. ‘Mooi? Puisterig zal je bedoelen!Integendeel, gij ongelovige. Door het vet in onze voeding krijgen we glanzende haren en een mooie, gezonde huid. Vrouwen die een volledig vetvrij dieet volgen, krijgen een schilferige huid en een dof kapsel.

Ten tweede: mét een beetje vet erbij, verbrand je de rest van de maaltijd sneller en efficiënter. Gun je saaie slaatje in het vervolg dus een paar druppels extra vergine olijfolie. Je valt er zelfs van af!

Ten derde: je hebt vet nodig om vitamines op te nemen. Het heeft geen zin om supplementen te slikken, als je niet af en toe een broodje avocado verorbert.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Ten vierde: vet maakt ons eten lekker, waardoor je snel verzadigd bent. Dat is meteen het probleem waar lightproducten mee kampen: ze zijn zo onbevredigend, dat je er automatisch méér van wil eten.

Ten vijfde: vet verhoogt ons immuunsysteem, waardoor we langer leven. En dat willen we natuurlijk allemaal.

Het is natuurlijk wél belangrijk om te weten welke vetten goed voor je zijn. Want life can be tricky. Dan denk je dat je goed bezig bent met je magere margarine en wat blijkt? Die lightsmeersels zitten boordevol transvetten! Dat zijn vetten die op een kunstmatige manier gehard worden in de fabriek, zodat ze makkelijk verwerkt kunnen worden. Ze zijn dus niet langer vloeibaar, maar gestold. Het probleem is dat deze vetten de neiging hebben om je bloedbanen te verstoppen. Letterlijk! Jammer genoeg worden deze vetten te pas en te onpas gebruikt door de voedselindustrie. Ze zitten vooral in chocopasta, koekjes, gebak en gefrituurde snacks. Als je wil weten of er in een bepaald product transvetten zijn verwerkt, kijk dan naar de ingrediëntenlijst op de verpakking. Zie je ergens ‘geharde plantaardige vetten’ of ‘gehydrogeneerd vet’ staan, kieper het dan maar in de vuilnisbak. Probeer je vetinname liever te beperken tot natuurlijke, plantaardige olie. Denk daarbij aan olijfolie, olijven, vette vis en noten.

En nu ga ik me wagen aan een spaghetti met olijfolie, knoflook en Spaanse peper. Yummie!

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Lees alle blogs van Evelien

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina