Zomer eten - Een jaar lang zomer op je bord

Een jaar lang zomer op je bord

Zomertijd, hét moment om te genieten van exotische fruitsoorten, zoveel lekkere groenten uit eigen tuin en een waaier van geurende kruiden. Natuurlijk wil je daar het hele jaar van kunnen genieten.


Dat kan makkelijk. Door ze op de juiste manier te bewaren. Onze grootouders waren er helden in. Waardoor ze, zelfs in oorlogstijden, regelmatig een portie groenten konden eten.
Een overzichtje van de meest populaire bewaartechnieken:

1. Invriezen

Invriezen is ongetwijfeld één van de meest populaire manieren om voedsel lange tijd te bewaren. Jammer genoeg zijn niet alle fruitsoorten in even goede staat na het invriesproces. Hoe meer vocht een fruitsoort vasthoudt en hoe rijper zijn vruchtvlees is, hoe slapper de vruchten na het ontdooien. Kies bij voorkeur voor stevige exemplaren. Groenten kan je best even blancheren vooraleer je ze invriest, teneinde hun frisse kleur te bewaren. Was de groente, snijd in kleine stukjes en laat 4-5 minuten koken. Spoel meteen af onder koud stromend water. Laat uitlekken en vries in in zakjes of doosjes van het gewenste formaat. Ook hier geldt als regel dat sterk vochthoudende groenten, zoals tomaat en komkommer, minder geschikt zijn voor deze bewaarmethode.

2. Inmaken

Inmaken, of 'opleggen', wordt gedaan op twee manieren: met zout of azijn. Hiervoor lenen zich slechts enkele voedingsproducten. We kennen allemaal augurkjes in azijn, maar ook zuurkool (opgelegde witte kool) is een populair inmaakproduct, en de typische komkommer in azijn, die bijna elk huishouden op zijn eigen manier maakt. Bij het inmaken worden verschillende lagen van de fijngesneden groenten op elkaar gedrukt en met azijn overgoten (zuurkool) of laat men het fijngesneden product gedurende enkele uren in azijn weken, al dan niet met toevoeging van kruiden.

een jaar lang zomer op je bord

3. Wecken of steriliseren

Een andere vorm van inmaken, is wecken of steriliseren. Ook bij het wecken worden de groenten in stukken gesneden en even geblancheerd. Vervolgens worden de groenten in de typische weckpotten overgebracht en gevuld tot op een tweetal centimeter van de rand, met een deel van het kookvocht. De potten worden hermetisch afgesloten met een goed aansluitende elastiek en een ijzeren beugel en in een grote ketel met water gezet die aan de kook wordt gebracht. De weckpotten dienen maximum een half uur langer dan de originele kooktijd van hun inhoud te koken. Daarna mogen ze uit het water en moeten ze op een koele en donkere plaats worden gezet, zoals de kelder of de garage. Geweckte groenten gaan gemakkelijk lange tijd mee als ze op de juiste manier bewaard worden.

4. Drogen

Drogen is een zeer goede bewaarmethode voor fruitsoorten als appelen en pruimen maar ook bijzonder geschikt voor allerhande tuinkruiden. Sterk geurende kruiden als tijm, rozemarijn en oregano worden zelfs in hun smaak versterkt door ze te drogen. Hoe doe je dat? Heel simpel! Door de kruiden samen te binden en ze op een goed verluchte warme plaats, zoals de zolder, of dichtbij een verwarmingsketel op te hangen. Je kan ze eveneens uitspreiden en laten drogen op wat bruin pakpapier of keukenpapier (bij voorkeur geen kranten vanwege de inkten).

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

linda1979

linda1979

gemeld

ik maak veel confituur

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Veggie voor beginners

Veggie voor beginners

Veggie voor beginners

Donderdag veggie-dag? Geen idee hoe je lekkere vegetarische gerechtjes op tafel kunt zetten? Dat is helemaal niet zo moeilijk. Dankzij deze beginnerstips leer je heerlijke maaltijden boordenvol groenten op tafel toveren.

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

De meeste mensen kennen de ziektebestrijdende eigenschappen van antioxidanten. Ze bevatten nuttige stoffen die cellen beschermen tegen schade die doo...

Chocolademousse

Chocolademousse

Chocolademousse

Iedereen kan wel naar de snoepwinkel of bakker gaan voor zoetigheden voor familie en lovers met Valentijn. Maar als je een chocoladeliefhebber bent d...

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue
5

Hoewel barbecueën een gezonde manier van koken is, zijn het bijbehorende vlees, de sausjes en het brood dat wat minder; zeker als je wat op je lijn probeert te letten. Onze zeebaars in papillot (envelopje van bakpapier) is dan ook de perfecte zomermaaltijd – laag in calorieën maar rijk in smaak.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Champignons geven al hun geheimen prijs

Champignons geven al hun geheimen prijs

Champignons geven al hun geheimen prijs

Boleten, morieljes, eekhoorntjesbrood... Spring deze herfst kwistig om met champignons. Heerlijk bij een gebraad, een stoofpotje of een omelet. Behandel de champignons wel met respect.

Zo maak je zelf ijs zonder ijsmachine

Zo maak je zelf ijs zonder ijsmachine

zo-maak-je-zelf-ijs-zonder-ijsmachine
8

We zijn dol op de zomer omdat het de ideale reden is om ijsjes te eten! Maar een goed ijsje hoeft niet altijd uit de winkel te komen. En als je dacht dat je geen ijs kon maken omdat je geen dure ijsmachine hebt, dan hoor je vast graag dat je die niet nodig hebt met ons recept voor zelfgemaakt aardbeienijs.

You have already participated to this slideshow