Een klassieke, gezonde maaltijd

Een klassieke, gezonde maaltijd

Kook je graag klassiek? Maar vliegen de kilo's er bij jou en je tafelgenoten zo aan? Logisch, onze klassieke, Vlaamse keuken is ontstaan in een tijd dat de meeste mensen nog niet de hele dag op een bureaustoel of in de auto zaten. Het veelvuldig gebruik van boter en room werd dan ook niet afgestraft op de weegschaal. Vandaag is dat helaas anders. Voor een gezonde maaltijd moeten we onze klassieke keuken op een andere manier benaderen. Deze tips zetten je op weg.


Kook klassiek en gezond 1: biefstuk met champignonroomsaus en frieten

Snij aardappels in frietjes, spoel in koud water en dep droog. Meng met een beetje olie en bak 30 min. op een bakplaat in de oven. Wrijf de biefstuk lichtjes in met olie. Gril in een gloeiend hete grilpan zonder vetstof. Wok een mengeling van verschillende champignons en breng deze op smaak met citroensap, peper en zout.

Kook klassiek en gezond 2: gebakken kabeljauw met puree, sla en mayonaise

Kook aardappels en prak fijn. Meng met een scheutje light room. Leg de kabeljauwfilets naast elkaar op een bakplaat en bestrooi met een mengeling van peterselie, geraspte citroenschil, peper, zout en broodkruim. Laat 15 minuten bakken in de oven. Maak voor de sla een vinaigrette van citroensap, mosterd en olijfolie.

Kook klassiek en gezond 3: gehaktballetjes in tomatensaus

Vervang de helft van het gehakt door fijngehakte groentjes (keukenrobot of raspen), zoals wortel, selder en ui. Breng op smaak met peper, zout, oregano. Voeg een ei en broodkruim toe. Rol balletjes en leg ze op een bakplaat. Bak ± 30 minuten in de oven. Maak er je gebruikelijke tomatensaus bij.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Kook klassiek en gezond 4: witloof met ham en kaas

Blancheer witloof en laat uitlekken. Rol de stronkjes in ontvette beenham. Kook een liter melk met een doormidden gesneden ui, 2 kruidnagels, peper, nootmuskaat en zout. Laat even pruttelen en giet door een zeef. Bind de melk met maïszetmeel (opgelost in koude melk). Voeg geraspte gruyère toe. Giet de saus over de rolletjes, bestrooi met extra kaas en gril.

Kook klassiek en gezond 5: chocomousse

Smelt 125 g pure chocolade in een pannetje met 2 eetlepels water en een theelepel oploskoffie. Haal van het vuur. Klop 6 eiwitten stijf met een beetje zout. Voeg 125 g magere platte kaas toe aan de chocolade. Spatel dan de eiwitten door de chocolade en meng. Schep in kommetjes en laat opstijven in de koelkast.

Kook klassiek en gezond: nog enkele tips

  • Veel smaak heeft niets te maken met vet of extra calorieën. Met deze slimme tips geef je elk gerecht een gezonde, yummie make-over:
  • Introduceer verse kruiden in je keuken. Niet enkel peterselie en basilicum, maar bv. ook dille, dragon en koriander.
  • Maak dipsausjes op basis van mayonaise een stuk lichter en vervang de helft door yoghurt of magere platte kaas.
  • Haal citroenen en limoenen in huis. Een klein scheutje citrussap in sauzen of in dressings zorgt voor een instant smaakboost.
  • Vis of vlees hoef je niet in boter te bakken voor een lekker resultaat. Investeer in een goede grilpan, daarmee kun je vrijwel vetvrij bakken.
  • Geef meer smaak aan groenten, rijst en aardappelen door ze te koken in vetvrije bouillon.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Sneller en beter schoonmaken… Zo kan het!
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina