Een streepje hier, een zalfje daar

Een streepje hier, een zalfje daar

Even was het leuk. Betoverend zelfs, zo’n kunstig bord vol zalfjes, streepjes en poedertjes. Dankjewel daarvoor, maar nu terug naar de essentie graag. De klassiekers dus. Zin in meer-experte Evelien schept de borden vol met vol-au-vent, stoofvlees, soep met balletjes en tomaat-mozzarella.


Deze zomer besefte ik het voor het eerst. Het was een prachtige vrijdagavond en er waren vrienden op bezoek. Een hapje, een drankje, je kent dat wel. Aangezien ik totaal geen zin had in stress, besloot ik het eenvoudig te houden. Tomaat-mozzarella, een simpele pasta. Op voorhand excuseerde ik me dat het ‘niet te ingewikkeld’ zou worden, dat het ‘maar’ tomaat-mozzarella zou zijn. Maar halverwege de maaltijd, toen iedereen stilletjes aan het genieten was en ik gemurmel hoorde à la ‘dat smaakt eigenlijk toch altijd, hè’, maakte ik de klik in mijn hoofd. Wat is er in hemelsnaam mis met klassieke recepten?! Waar komt die clichéreputatie toch vandaan?

Ik heb het zo gehad met liflafjes op het bord: texturen, zalfjes, streepjes en poedertjes. De helft van de tijd weet je niet eens wat je aan het eten bent. Ironisch genoeg krijgt zo’n creatie dan wél de naam van een klassiek recept, maar dan met het etiket ‘new style’. Vol-au-vent new style. Tomatensoep anno 2012. Hedendaags stoofvlees. Gedeconstrueerde hachis parmentier. En dat terwijl je eigenlijk alleen maar zin hebt in het origineel.

Klassieke gerechten zijn klassiekers geworden met een reden: ze zijn namelijk goed. Bijna iedereen lust ze. De geur, de smaak en de textuur zitten in het collectief geheugen gebeiteld. En het beste van al: er. moet. niks. aan. veranderd. worden. De enige reden waarom sommige klassiekers misschien een slechte naam hebben gekregen, is omdat ze tot in den treure zijn bereid met inferieure ingrediënten. Neem nu de reclameslogans die ik deze dagen overal in het straatbeeld zie: ‘Vol-au-vent voor 5 euro. Wie doet beter?’ Uit ervaring weet ik dat het in dit geval om een bloemige brij gaat waar hoop en al een verre neef van een soepkip heeft doorgevlogen. Het is te begrijpen dat niemand snakt naar een smakeloze kopie van wat ooit een glorieus gerecht was.

Daarom pleit ik voor een revival van de echte, klassieke gerechten hoe ze in de eerste plaats bedoeld waren: met de beste ingrediënten en met zorg bereid. Mijn tomaat-mozzarella maakte ik met rijpe Coeur de Boeuf-tomaten en niet met smakeloze tomaten uit een serre. De mozzarella was van buffelmelk, want die heeft een heerlijke, smeltende textuur en is niet te vergelijken met de rubberen plakjes die we doorgaans in de supermarkt vinden. Nog een paar basilicumblaadjes én wat goede olijfolie om het gerechtje af te werken. Na één hap durft niemand nog te spreken over een cliché.
Zin in stoofvlees? Koop dan geen vacuüm verpakt kilootje ‘zonder vet’ in de supermarkt. Ga naar een goede slager en bestel een stuk endvogel (schouder) of vlees uit de nek of voorpoot. Het verschil in smaak is immens. Niet bang zijn van een paar streepjes vet, daardoor krijgt je klassiek gerecht ten minste smaak! Trouwens, tijdens het koken smelt het vet bijna volledig weg.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Zitten de woorden vol-au-vent na het lezen van deze blog in je hoofd en kan je niet wachten om er thuis aan te beginnen? Trek dan om te beginnen de avond ervoor eens zélf je bouillon van een mooie soepkip. Geen tijd, zeg je? Terwijl de bouillon staat te pruttelen kan je het huishouden van drie grote gezinnen doen, een aflevering van Grey’s Anatomy bekijken én een spelletje op de Wii spelen met de kinderen. De overschot van de bouillon kan je invriezen in porties en gebruiken om snelle soepjes van te maken.

En als je mij nu wil excuseren: er staat een dampend bord tomatensoep met balletjes op mij te wachten.

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina