6 tips voor een ecologischer keuken

6 tips voor een ecologischere keuken

Wie van kokkerellen houdt, staat er wellicht niet altijd bij stil dat het doorbreken van een paar kookgewoontes goed is voor het milieu. Eco in de keuken!


Het is verstandig om ook in de keuken milieubewust te zijn en enkele gewoontes te veranderen ... Welkom in het tijdperk van de ecologische keuken!

De eco keuken begint met eco shoppen

Wie milieubewust wil koken gebruikt ecologische producten. Biologische seizoensgroenten zijn niet alleen lekkerder, ze zitten ook boordevol vitamines. Let op de herkomst en vermijd groenten en fruit uit verre oorden. Ga ook eerder voor producten in afbreekbare verpakkingen en gebruik in plaats van plastic zakjes een echte boodschappentas.

Vermijd verspilling

In de ecologische keuken let je op het verminderen van afval! Bereid altijd de juiste hoeveelheid: zo hoef je nooit eten weg te gooien en vermijd je verspilling. Je kunt je voedselafval eventueel recycleren (groenteschillen, eierdopjes, losse thee…) door er compost van maken en er je zelfgeteelde groenten en je eigen kruidentuin mee te bemesten. Het voordeel is dat je groenten en kruiden sneller zullen groeien. En wat is ecologischer dan het bereiden van de groenten uit je eigen moestuin?

Het deksel op de pan

Ecologisch koken, dat is ook zo weinig mogelijk energie verbruiken. Doe dus altijd het deksel op de pan. Bovendien versnelt dat het kookproces, maar je moet natuurlijk wel het gepaste deksel gebruiken. Blijf ook energiebewust door kleine pannetjes boven een klein vuur te zetten, en grote pannen boven een groot vuur.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

De ecologische keuken … tot in de ijskast!

De ijskast is een energievreter. Voedingswaren koel bewaren met respect voor het milieu betekent dat je de deur van de ijskast altijd goed sluit. Als je er een nieuwe moet kopen, investeer dan iets meer geld in een ijskast van het type A++ die veel minder energie opslokt. Dat geldt ook voor de vriezer.

Je bent klaar met eten en er blijven restjes over? Laat ze eerst afkoelen voor je ze in de ijskast zet: dat is ecologischer, want omdat de ijskast dan minder hard moet werken vergt ze ook minder energie.

Laat de oven dicht!

Als je het kunt vermijden de ovendeur te openen om te kijken of je gerecht klaar is, laat die dan maar beter dicht. Anders verspil je alweer energie. Kijk je oven ook geregeld na op sleet van de afdichting.

Zet de afwasmachine pas aan als ze helemaal vol is

Een afwasmachine gebruiken is veel ecologischer dan de afwas met de hand te doen, omdat ze minder water verbruikt … op voorwaarde dat je de machine pas aanzet als ze helemaal vol is! Geef als het enigszins kan ook de voorkeur aan kortere cycli. En als je geen afwasmachine hebt, doen dan de afwas met een goed handafwasmiddel.

En jij, wat is jouw advies voor een ecologischer keuken?

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina