Het-verschil-tussen-yummie-en-oke

Het verschil tussen yummie en oké

Sommige koks zijn tovenaars, zeker weten. Maar zelfs de meest bejubelde tovenaar volgt een alom gekende en doodeenvoudige logica in de keuken. Zin in meer-experte Evelien onthult.


Onlangs was ik bij de Pfaffs (Carmen is dé nieuwe thuiskok!) voor een culinaire reportage. Altijd een grappige bedoening, want ook al zijn de camera’s verdwenen, je hebt nog steeds het gevoel dat je middenin een reality soap bent beland. Sam Gooris die aan de keukentafel commentaar geeft, Shania die wil proeven van de zalm en Debby die vanavond zélf moet koken aangezien Nicolas (die beter kan koken) niet thuis is. Ik raakte aan de praat met Debby. Ze verzuchtte dat ze zelfs geen soep kon maken. ‘Ongelooflijk, het lukt me echt nooit!’ Carmen rolde met haar ogen en zei: ‘Allé kind, dat is het makkelijkste wat er is.’ Maar Debby hield voet bij stuk. ‘Er is altijd iets mis: te dik, te lopend, te flauw, te pikant...’

Toen ik ’s avonds naar huis reed, wist ik plots wat Debby verkeerd deed. Ze hield op met koken op een moment dat het gerecht nog niet klaar was. Ook mijn soepen zijn op een bepaald moment in de kookfase te dik of te dun, te flauw of te pikant. Het is net op dát moment dat je rustig moet blijven en nadenken. ‘Koken’ betekent niet dat je klakkeloos een recept moet volgen. Als er staat ‘voeg twee aardappels toe’, zal jij misschien twee krieltjes in de pan gooien, en iemand anders interpreteert dat als twee dikke frietaardappels. Het resultaat zal mijlenver van elkaar verwijderd zijn.

Kortom: je staat aan het fornuis in je soep of je spaghettisaus te roeren en je bent niet tevreden... Hoe ga je dit oplossen?

Benoem eerst het probleem. Te zout? Te zuur? Te zoet? Te bitter? Te dik? Te dun? Al het voorgaande?
De oplossing bestaat erin om nét het tegenovergestelde te doen.

  • Is je soep te dik? Voeg dan een scheutje water toe.
  • Is je soep te dun? Laat ze dan zonder deksel nog even inkoken.
  • Is je gerecht te bitter? Voeg dan iets toe dat de bitterheid in balans brengt, zoals honing of suiker.
  • Is je gerecht te zout? Laat dan even een aardappel meekoken, die slorpt het zout op. Daarna verwijder je de aardappel gewoon. Of verzacht het gerecht met een beetje room of yoghurt, ook dat zal het zout temperen.
Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Het is belangrijk om je gezond verstand te gebruiken en niet meteen op te geven. Goede koks lijken te kunnen ‘toveren’ met hun ingrediënten, maar ze volgen wel degelijk deze logica.

Tot slot nog enkele tips om je gerechten een tikkeltje beter te maken:

  • Voeg verse kruiden toe (op het einde van het kookproces). Niet enkel peterselie, maar ook koriander, munt, dille, bieslook, salie en basilicum kunnen een echte oppepper zijn.
  • Citroenen zijn een onderschat element. Niet enkel het sap, maar ook de dun geraspte schil zorgen voor een frisse smaakboost (bijvoorbeeld in slaatjes, op vis en in sauzen).
  • Gebruik zo veel mogelijk verse peper uit de molen. Voorgemalen peper smaakt al na een paar weken duf. Hetzelfde geldt voor geraspte nootmuskaat: gebruik altijd een nootje en een rasp, geen poeder. Je béchamelsaus of puree zal nooit meer hetzelfde smaken.
  • Een dooddoener misschien, maar gebruik zo veel mogelijk verse ingrediënten. Voor soep kan je voorgesneden soepgroenten gebruiken, maar probeer het toch ook eens met een zelf fijngesneden prei, selder en wortel. Tien keer beter!

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Lees alle blogs van Evelien

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina