Hocus pocus uit eigen tuin

Hocus pocus uit eigen tuin

De moestuin is weer HOT! De chemische hocus pocus van de moleculaire keuken is over zijn hoogtepunt heen en dat werd tijd, vindt Zin in meer-experte Evelien. Chef-koks die ’s ochtends met een mandje verse kruiden en groentjes gaan plukken en beroep doen op het lokale lekkers, daar valt zij voor.


Als kind moesten we al een gebroken ledemaat hebben alvorens er thuis een dokter werd bijgehaald. Voor elk ongemak was er wel een middeltje uit de moestuin. Wratjes bijvoorbeeld. Ze werden behandeld met het fluogele sap van 'stinkende gouwe', een plantje dat bij ons naast de composthoop groeide. En wie zenuwachtig was voor een examen, kreeg een kopje zelfgedroogde kamillethee.


Mijn vader vond het belangrijk dat we de namen kenden van alle bomen en planten die bij ons in de moestuin en in buurt groeiden. Tijdens de lange wandelingen die we met het gezin maakten, gedroeg hij zich dan ook steevast als natuurgids. We plukten 'zuurblaadjes' (zuring), bosbessen, wilde frambozen, vlierbloesems en een heel arsenaal wilde kruiden. Onze buren gingen nog een stapje verder: ze tapten het sap van de berkenbomen in hun tuin en maakten er wijn van.


Klinkt dit ouderwets? Voorbijgestreefd? Misschien wel. Mensen hebben nog weinig vertrouwen in de natuur. Het is pas eetbaar als er een stempeltje van de supermarkt opstaat. Toch geloof ik dat de kennis die ik meekreeg tijdens mijn kinderjaren, nog steeds nuttig is. Zeker als je de culinaire bladen erop naslaat. Dé gastronomische trend van het moment is namelijk... back to your roots! Alle ingrediënten haal je uit de eigen moestuin of pluk je zo in de natuur. De chemische hocus pocus van de moleculaire keuken lijkt daarmee over haar hoogtepunt heen, want het beste restaurant ter wereld is niet langer El Bulli in Spanje, maar Noma in Denemarken.


Dit restaurant heeft haar naam en faam verdiend door extreem lokaal te werken, met ontzettend veel respect voor de producten. Ze doen er precies hetzelfde als wat ik met mijn ouders en grootouders deed: kruiden en plantjes in de berm plukken. Bij Noma zie je de sous-chefs dagelijks met een mandje door de duinen schuifelen, op zoek naar zilte strandkruiden. Vlees en vis worden gekocht of gevangen binnen een straal van 50 km van het restaurant. Geen enkel product komt uit een vliegtuig, tenzij misschien de wijnen. De gerechten zijn elegante schilderijtjes uit de natuur, eigentijdse staaltjes van vooruitstrevende gastronomie. Wie zelf wil gaan proeven, moet ruim op voorhand boeken én helaas ook op tijd beginnen sparen.


Wie Denemarken te ver vindt, kan de nieuwste trend ook in België ontdekken. Er zijn gelukkig een aantal jonge chefs (zoals Kobe Desramaults van In de Wulf) die dezelfde filosofie aanhangen. Maar je kunt ook gewoon bij jezelf beginnen. Met een kleine moestuin, desnoods met een kruidentuintje op je terras. Het zijn de kleine, frisse toetsen van zelfgekweekte plantjes en kruiden die je gerechten optillen naar een hoger smaakniveau. Wat mij betreft mag deze trend nog jaren meegaan. En ik? Ik zit ondertussen in mijn moestuin.


Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Lees alle blogs van Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Wat?! Een culinair experte die afhaalpizza eet?

Wat?! Een culinair experte die afhaalpizza eet?

Wat?! Een culinair experte die afhaalpizza eet?

Dus jij dacht dat iemand als Zin in meer-experte Evelien nooit pizza bestelt of simpelweg boterhammen op tafel zet na een te lange werkdag? Of zo rond etenstijd wanhopig naar een koelkast vol restjes en een hoopje zielige groenten staart? En dat ze een blikje frisdrank of een zak chips verwerpelijk vindt? Dream on...

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's
5

Als het op zomerse desserts aankomt wordt de ijslolly vreselijk onderschat. Terwijl de meer grote ijscoupes alle aandacht krijgen, moet je je afvragen waarom we niet vaker voor de gezonde en verfrissende smaak van bevroren fruitsap gaan? Als jij op zoek bent naar een tongstrelend toetje dat laag in calorieën is, dan ben je hier aan het goede adres. Zin in meer brengt je twee recepten voor zelfgemaakte ijslolly's.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Zo gezond als ’n visje!?

Zo gezond als ’n visje!?

Zo gezond als ’n visje!?

ZIN IN MEER-experte Evelien hult zich in een neopreenpak en neemt een figuurlijke duik tussen de vissen, de vissers en de wetenschappers. Mogen wij eigenlijk nog wel vis eten, vraagt ze zich af wanneer ze boven water komt.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow