Hocus pocus uit eigen tuin

Hocus pocus uit eigen tuin

De moestuin is weer HOT! De chemische hocus pocus van de moleculaire keuken is over zijn hoogtepunt heen en dat werd tijd, vindt Zin in meer-experte Evelien. Chef-koks die ’s ochtends met een mandje verse kruiden en groentjes gaan plukken en beroep doen op het lokale lekkers, daar valt zij voor.


Als kind moesten we al een gebroken ledemaat hebben alvorens er thuis een dokter werd bijgehaald. Voor elk ongemak was er wel een middeltje uit de moestuin. Wratjes bijvoorbeeld. Ze werden behandeld met het fluogele sap van 'stinkende gouwe', een plantje dat bij ons naast de composthoop groeide. En wie zenuwachtig was voor een examen, kreeg een kopje zelfgedroogde kamillethee.


Mijn vader vond het belangrijk dat we de namen kenden van alle bomen en planten die bij ons in de moestuin en in buurt groeiden. Tijdens de lange wandelingen die we met het gezin maakten, gedroeg hij zich dan ook steevast als natuurgids. We plukten 'zuurblaadjes' (zuring), bosbessen, wilde frambozen, vlierbloesems en een heel arsenaal wilde kruiden. Onze buren gingen nog een stapje verder: ze tapten het sap van de berkenbomen in hun tuin en maakten er wijn van.


Klinkt dit ouderwets? Voorbijgestreefd? Misschien wel. Mensen hebben nog weinig vertrouwen in de natuur. Het is pas eetbaar als er een stempeltje van de supermarkt opstaat. Toch geloof ik dat de kennis die ik meekreeg tijdens mijn kinderjaren, nog steeds nuttig is. Zeker als je de culinaire bladen erop naslaat. Dé gastronomische trend van het moment is namelijk... back to your roots! Alle ingrediënten haal je uit de eigen moestuin of pluk je zo in de natuur. De chemische hocus pocus van de moleculaire keuken lijkt daarmee over haar hoogtepunt heen, want het beste restaurant ter wereld is niet langer El Bulli in Spanje, maar Noma in Denemarken.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Dit restaurant heeft haar naam en faam verdiend door extreem lokaal te werken, met ontzettend veel respect voor de producten. Ze doen er precies hetzelfde als wat ik met mijn ouders en grootouders deed: kruiden en plantjes in de berm plukken. Bij Noma zie je de sous-chefs dagelijks met een mandje door de duinen schuifelen, op zoek naar zilte strandkruiden. Vlees en vis worden gekocht of gevangen binnen een straal van 50 km van het restaurant. Geen enkel product komt uit een vliegtuig, tenzij misschien de wijnen. De gerechten zijn elegante schilderijtjes uit de natuur, eigentijdse staaltjes van vooruitstrevende gastronomie. Wie zelf wil gaan proeven, moet ruim op voorhand boeken én helaas ook op tijd beginnen sparen.


Wie Denemarken te ver vindt, kan de nieuwste trend ook in België ontdekken. Er zijn gelukkig een aantal jonge chefs (zoals Kobe Desramaults van In de Wulf) die dezelfde filosofie aanhangen. Maar je kunt ook gewoon bij jezelf beginnen. Met een kleine moestuin, desnoods met een kruidentuintje op je terras. Het zijn de kleine, frisse toetsen van zelfgekweekte plantjes en kruiden die je gerechten optillen naar een hoger smaakniveau. Wat mij betreft mag deze trend nog jaren meegaan. En ik? Ik zit ondertussen in mijn moestuin.


Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Lees alle blogs van Evelien

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina