Iemand ’n detoxsoepje?

Iemand ’n detoxsoepje?

Knolselder, kervel, postelein en waterkers. Daarmee gaat Zin in meer-experte Evelien detoxen. Er waren voornemens à la ‘niet te veel’ en ‘niet te calorierijk’, maar je weet hoe dat gaat met voornemens... Gedaan met de overdaad: het enige wat ze nu nog binnenlepelt, is een frisgroen, fluweelzacht, heerlijk troostend detoxsoepje.


Knolselder, kervel, postelein en waterkers in een zuiverend soepje

Hoe ik het ook probeer, ik slaag er niet in om tijdens de feestdagen maat te houden. Goede voornemens, dat wel. Maar op het moment dat de schaal met toastjes voorbijkomt, kan ik onmogelijk nee zeggen. En als de zelfgemaakte kroketjes op tafel worden gezet, kan ik het niet laten om nog eens bij te scheppen. Na vier (!) feestjes heb ik op 2 januari alleen nog maar de fut om energieloos en uitgeteld in de zetel te liggen en vijf uur naar The Killing (fijne dvd's gekregen!) te kijken. Gelukkig heb ik dé remedie gevonden om een klein beetje te detoxen na zoveel gastronomisch geweld. Het is een soepje met knolselder dat ik vorige maand bedacht nadat ik een hele week aan een kookboek had gewerkt. De koelkast lag vol restjes die ik uiteraard niet wou of kon weggooien, en dat spoorde me aan tot creatief denken.

Het geheim van deze heldergroene soep zit in 'm in de toevoeging – op het allerlaatste moment - van drie soorten verse bladgroenten: kervel, postelein en waterkers. De kervel zorgt voor de heerlijk frisse anijssmaak. Postelein is een zogenaamde vergeten groente en herken je aan het bijna hartvormig blad en de lange steel. De smaak is licht zurig en pikant, een beetje te vergelijken met zurkel. Van alle groenten bevat postelein trouwens de meeste omega 3-zuren én het heeft een neutraliserend effect op brandend maagzuur. Waterkers ten slotte geeft een licht pikante toets. Het plantje heeft ook een verjongende werking op een vermoeide huid én zuivert het bloed. Het eindresultaat is een hypergezonde, vochtafdrijvende en oppeppende soep die zelfs bij driejarige kleuters met een snotneus en kriebelhoest in de smaak valt.

De soep moet goed gemixt worden, liefst in de blender. Pas dan krijg je het beoogde, ongelooflijk troostende, fluweelzachte resultaat dat zelfs na de feesten nog voor een feestelijk effect zorgt.

Detoxsoepje

Voor 4 personen

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

• Olijfolie
• 1 stengel wit van prei, in ringen
• ¼ knolselder, in stukjes
• 1 pastinaakwortel, geschild en in stukjes
• 1 liter groentebouillon
• een pak kervel
• een pak postelein
• een bos waterkers
• peper
• zout

Zo maak je het
• Verhit een scheutje olijfolie en fruit hierin de prei, de knolselder en de pastinaak. Overgiet met de groentebouillon en laat 30 minuten pruttelen.
• Voeg dan de fijngesneden groene groenten toe en laat nog maximum 1 minuut meekoken.
• Mix de soep in de blender of gebruik een staafmixer en giet de soep daarna door een zeef.

Tips:

- Vind je geen postelein, gebruik dan bijvoorbeeld een handje jonge bladspinazie of de groene gewassen steeltjes van radijzen.
- Snij de kervel goed klein als je een staafmixer gebruikt, want de steeltjes kunnen ervoor zorgen dat je mixer blokkeert.

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

SamLam4

SamLam4

gemeld

I like this soup very very much

  • melden

Ik ben een echte soepeter, dus ga zeker proberen. Moet heel lekker zijn.

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador