Je eigen kruidentuin: nu zaaien, straks smaak oogsten

Je eigen kruidentuin: nu zaaien, straks smaak oogsten

Kruiden zijn een gezonde manier om je gerechten meer pit, frisheid en karakter te geven. Makkelijkst en goedkoopst haal je ze uit je eigen kruidentuin. Daar heb je niet per se een tuin voor nodig! Kruiden kan je ook heel makkelijk in potten of plantenbakken kweken. En al die kruiden ogen nog mooi ook, op je terras of de keukenvensterbank. Begin er nu al aan…


Kruiden kweken, da’s samen genieten

Kruiden kan je erg makkelijk zelf kweken. Vanaf nu. Want ook al moet de lente nog echt beginnen, je kan nu al je kruiden binnen in bakjes zaaien en straks je plantjes buiten uitplanten in de tuin of mooie bloembakken.
Tip: werk samen met de kinderen aan dat tuintje. Ze vinden het zalig om te zaaien en te zien groeien en bloeien. En wedden dat ze ‘hun’ kruiden straks geweldig lekker vinden?

Hoe zaai je kruiden het best?

Basilicum, bieslook, dragon, koriander, munt, oregano, rozemarijn, salie… die geurige zuiderse keukenkruiden kan je ook bij ons makkelijk kweken. En de zaadjes vind je moeiteloos in vele tuincentra. Zaaien doe je voor al deze kruiden op dezelfde manier:

  • zaai op 0,5 tot 1 cm diepte in zaaikistjes of potjes en zet die op een lichte plek waar het 18 tot 20°C is.
  • plant de scheutjes eind mei op een zonnig plaatsje in de tuin of in grote potten, op voldoende afstand van elkaar.

Tip: in tuincentra vind je speciale potjes om in te zaaien, maar je kunt ook yoghurtpotjes gebruiken!

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Kervel en tuinkers: leuke snelgroeiers

Kervel is ideaal om in potten en bakken te kweken: je kunt al oogsten na 5 tot 6 weken! Zaai daarom regelmatig een kleine hoeveelheid om de oogst te spreiden. Dat kan vanaf het voorjaar tot in de herfst. Zaai op 1 cm diepte en druk de zaadjes goed aan. In de zomer houdt kervel niet van volle zon, wel van een vochtige grond. Snij bij het oogsten de stengels een 5-tal centimeter boven de grond af, dan kan nog een tweede keer oogsten.
Kinderen wachten niet graag op het resultaat van hun ‘zaaiwerk’. Voor tuinkers heb je géén tuin en géén geduld nodig! Leg gewoon een dikke laag watten in een schaaltje, maak die goed nat en strooi de zaadjes erop. Op een zonnig plekje zetten, goed vochtig houden en na een paar dagen beginnen de zaadjes al te kiemen!

Nog een paar groei- en snoeitips…

  • Geef kruiden altijd een plaatsje in de zon en pluk ze zo kort mogelijk voor het gebruik.
  • Snoei kruidenplanten, ook wanneer ze bloeien, gerust eens flink terug. Hierop reageren ze door opnieuw jonge scheuten en bladeren te produceren.
  • Kruiden vragen niet veel bemesting. Zorg wel voor een goede afwatering: natte potgrond is uit den boze.

… en een paar lekker kruidige recepten!

Op je oogst zal je nog even moeten wachten. Maar dat loont de moeite! We serveren je alvast een paar recepten waar je het water van in mond krijgt. En bij gebrek aan geduld kan je nu al aan de slag met verse kruiden uit de winkel.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer

Schoonmaaksystem

Swiffer XXL vloerreiniger Starter Kit of Swiffer Duster XXL

Swiffer

€1,00

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Swiffer XXL vloerreiniger Starter Kit of Swiffer Duster XXL

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador