Soepertroeper!

Soepertroeper!

Wat zet je op het menu tijdens een vriendinnenavond? Cava en cocktails, fingerfood, cupcakes en chocolade. Véél chocolade. Maar liters en liters soep? Mét bijhorende soepverhalen? ZIN IN MEER-experte Evelien vertrekt achterdochtig naar haar eerste soepswap...


Enkele weken geleden deed ik mee aan een experiment: soepswappen. Vergelijk het met een avondje Tupperware, waarbij je met enkele vriendinnen samenkomt in een huiskamer. Alleen bewonder je dit keer geen plastic doosjes, maar elkaars soep. Het is een beetje een maffe gewoonte die is overgewaaid uit de Verenigde Staten.

Het principe is eenvoudig. Elke genodigde maakt een soep naar keuze en verpakt deze in porties van een halve liter. Op de avond zelf mag ieder om de beurt zijn soep voorstellen en de andere gasten laten proeven. Ze noemen dit the telling of the soup: je vertelt waarom je deze soep hebt gekozen. Bij de ene kwam er een romantisch verhaal van lang vervlogen vakanties, een ander had het over de helende krachten die de soep gehad had toen haar moeder zo ziek was, nog iemand anders linkte haar soep aan de eerste ontmoeting met de schoonouders. De verhalen zorgen ervoor dat je de soep niet achteloos proeft, nee, je proeft aandachtig en geconcentreerd, met respect voor het verhaal erachter. Nog leuker is natuurlijk dat je na zo'n avond niet met lege handen naar huis gaat. Bij het afscheid krijg je van iedereen een half litertje soep mee om in je diepvries te stoppen. En zo kan je weer een week verder!

Wij waren met z'n vijven en ik kende alleen de gastvrouw. Op voorhand had ik zo m’n twijfels. Met vijf vrouwen over soep praten? Pfff... Hoe interessant kan zo'n avond worden?! Maar al gauw bleek dat ik me vergist had. Er werd natuurlijk over soep gepraat, maar binnen de kortste keren meanderde het gesprek alle richtingen uit. Een glaasje wijn erbij en hup. Af en toe proefden we weer wat soep en zo ging de avond verder. We besloten de traditie verder te zetten, maar dan niet met soep. Waarom zouden we niet eens allemaal een spaghettisaus klaarmaken? Of een stoofpotje? Zo kan je gerechtjes blijven verzinnen. Het is leuk om te ontdekken hoe andere vrouwen van jouw leeftijd een recept interpreteren, welke kruiden ze gebruiken, wat hun geheime ingrediënten zijn...

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Mocht je dit zelf willen organiseren, nodig dan zeker niet te veel vrouwen uit. Ga voor maximum zes, anders krijg je de soepen niet meer geproefd (te veel!) en valt het gezelschap uit elkaar in kleinere groepjes. Zorg voor brood op tafel, een beetje boter, eventueel wat olijfjes of radijzen, een lekker flesje wijn en voldoende kommetjes en lepels.

Veel plezier!

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Lees alle blogs van Evelien

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina