Weten wat de pot schaft...

Weten wat de pot schaft...

Opgetrokken neuzen en kritische blikken: wie het woord linzen laat vallen, hoeft niet op applaus te rekenen. ZIN IN MEER-experte Evelien schilt, snijdt en kookt onaangedaan verder en laat de criticasters niet veel later ietwat verlegen smullen.


Ik heb al een paar keer moeten poseren voor een tijdschrift, en dus doet een fotoshoot meer of minder me weinig. Ik weet inmiddels hoe ik moet gaan staan om zo fotogeniek mogelijk over te komen en dat mijn rechterkant mijn beste kant is. Maar een hele dag figureren voor een filmpje, dat had ik nog niet meegemaakt. Als één van The Big Five-vrouwen deed ik onlangs mee aan een dag waar er niet alleen lekker eten op tafel kwam, maar er ook kleren werden gepast, een partytent opgezet en gepraat werd over het leven tot iedereen tranen in de ogen kreeg.

Helaas vulden die dag ook twee cameraploegen en een wel héél enthousiaste regisseur ons perfecte ploegje van vijf aan. Die laatste herhaalde telkens opnieuw dat er niets in scène werd gezet en dat alles zo echt mogelijk moest blijven. Maar voor je het weet ben je toch weer à la Piet Huysentruyt aan het uitleggen hoe je kip grilt of linzen kookt. Want dat was mijn taak die dag: een gezonde maaltijdsalade maken voor The Big Five.

De uitdaging bestond erin om gezond ook lekker te laten zijn. Wie het woord 'linzen' laat vallen, hoeft namelijk niet te rekenen op luid gejuich van de omstaanders. Integendeel: kritische blikken vallen je ten deel. Toch lukte het me om een salade te fabriceren waar zelfs Manon (de meest kritische van allemaal) van smulde alsof het een ijsje met slagroom en chocoladesaus was.
Wie zelf wil scoren met deze salade, bedenkt best een andere naam (salade met gegrilde kip en feta bijvoorbeeld). Later vertel je dan maar dat er ook linzen inzaten.

Wie het filmpje bekijkt, zal zien dat iedereen gesmuld heeft en dat er zelfs nog ruim over was. Wat je niet ziet, is dat de cameraploegen zich na de opnames op de restjes hebben gestort en de bestelde pizza's links lieten liggen. Gezond kan blijkbaar ook onweerstaanbaar zijn...

Lauwe maaltijdsalade met kip en feta (en linzen)


Voor 4 personen
3 kipfilets - olijfolie - peper - zout - 2 kopjes groene linzen - 1 liter kippenbouillon - een kopje fijngesneden bladpeterselie - 1 rode ui, in zeer dunne halve ringen gesneden - 1 eetlepel komijnpoeder - 1 eetlepel korianderpoeder - het sap van 2 citroenen - 200 g feta, verbrokkeld - een grote zak babyspinazie - een bosje koriander

Zo maak je het
Bestrijk de kipfilets met olijfolie en breng ze op smaak met peper en zout. Gril ze gaar en wikkel ze even in aluminiumfolie. Kook de linzen beetgaar in de bouillon (± 25 minuten), proef regelmatig. Giet af en meng de hete linzen met de bladpeterselie, de helft van de ui, het komijn- en korianderpoeder, het sap van 1 citroen en een flinke geut olijfolie. Verdeel de spinazieblaadjes over een grote schaal en stort hierover de linzen. Scheur de kip in stukjes en leg ze erbovenop. Werk af met de feta, de rest van de ui en de korianderblaadjes. Breng nogmaals op smaak met peper en zout. Bedruppel met de rest van het citroensap en nog wat olijfolie.

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Veggie voor beginners

Veggie voor beginners

Veggie voor beginners

Donderdag veggie-dag? Geen idee hoe je lekkere vegetarische gerechtjes op tafel kunt zetten? Dat is helemaal niet zo moeilijk. Dankzij deze beginnerstips leer je heerlijke maaltijden boordenvol groenten op tafel toveren.

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

De meeste mensen kennen de ziektebestrijdende eigenschappen van antioxidanten. Ze bevatten nuttige stoffen die cellen beschermen tegen schade die doo...

Chocolademousse

Chocolademousse

Chocolademousse

Iedereen kan wel naar de snoepwinkel of bakker gaan voor zoetigheden voor familie en lovers met Valentijn. Maar als je een chocoladeliefhebber bent d...

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue
5

Hoewel barbecueën een gezonde manier van koken is, zijn het bijbehorende vlees, de sausjes en het brood dat wat minder; zeker als je wat op je lijn probeert te letten. Onze zeebaars in papillot (envelopje van bakpapier) is dan ook de perfecte zomermaaltijd – laag in calorieën maar rijk in smaak.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Champignons geven al hun geheimen prijs

Champignons geven al hun geheimen prijs

Champignons geven al hun geheimen prijs

Boleten, morieljes, eekhoorntjesbrood... Spring deze herfst kwistig om met champignons. Heerlijk bij een gebraad, een stoofpotje of een omelet. Behandel de champignons wel met respect.

Zo maak je zelf ijs zonder ijsmachine

Zo maak je zelf ijs zonder ijsmachine

zo-maak-je-zelf-ijs-zonder-ijsmachine
8

We zijn dol op de zomer omdat het de ideale reden is om ijsjes te eten! Maar een goed ijsje hoeft niet altijd uit de winkel te komen. En als je dacht dat je geen ijs kon maken omdat je geen dure ijsmachine hebt, dan hoor je vast graag dat je die niet nodig hebt met ons recept voor zelfgemaakt aardbeienijs.

You have already participated to this slideshow