Zo gezond als ’n visje!?

Zo gezond als ’n visje!?

ZIN IN MEER-experte Evelien hult zich in een neopreenpak en neemt een figuurlijke duik tussen de vissen, de vissers en de wetenschappers. Mogen wij eigenlijk nog wel vis eten, vraagt ze zich af wanneer ze boven water komt.


Je hebt er waarschijnlijk wel al iets over horen waaien, dat de kabeljauw bijna uitgestorven is en zo. Meer wist ik er tot voor kort ook niet van. Maar doordat ik momenteel een artikel moet schrijven over duurzame visvangst, zit ik met mijn neus tussen de wetenschappelijke studies en hang ik aan de lippen van een paar specialisten. En sindsdien is mijn mond opengevallen. Mijn God, het is héél, héél erg gesteld met de zeeën en de oceanen. En daar zijn twee oorzaken voor.

Ten eerste is er de overbevissing. Er drijven heuse fabrieken op de oceanen, die in zo'n hoog tempo alles naar boven halen dat de vissen geen tijd meer hebben om zich voort te planten. Dat wordt niet met hengels gedaan, maar met gigantische netten van een paar kilometer die over de bodem van de zee schrapen om toch maar elk levend visje mee te krijgen. Er zijn natuurlijk wel quota waar de vissers zich aan moeten houden, maar die worden aan de lopende band met de voeten getreden. Wetenschappelijke studies tonen aan dat de oceanen tegen 2050 leeg zullen zijn. Dat is geen propaganda van één of andere schimmige ngo, maar informatie van de Verenigde Naties. Léég hè. Nada, noppes nog te vinden.

Een tweede oorzaak is de vervuiling. Er wordt op aarde zo veel plastic gefabriceerd, dat alle afval terechtkomt in de oceanen. Op dit moment drijven er plastic eilanden bijna zo groot als Portugal op de Stille Oceaan. Die doen toch niemand kwaad, zou je kunnen denken. Helaas: het plastic breekt langzaam af en brokkelt in kleine stukjes de oceaan in. Die kleine stukjes lijken na verloop van tijd verdacht veel op plankton, en dus... worden deze opgegeten door de vissen. Eén van de eigenschappen van plastic is dat het gifstoffen aantrekt. En op die manier komen die gifstoffen ook in onze voedselketen.

Vis gezond? Ik weet het niet meer... De ene wetenschapper zegt resoluut dat je moet stoppen met vis eten. De andere zegt dat het eigenlijk wel meevalt. Ik moet toegeven dat ik vorige week nog met veel smaak een stukje zalm heb gegeten. Maar als ik in de viswinkel kom, besluipt mij een wee gevoel. Kan ik het nog wel maken om vis te kopen? Wat ik zeker niet meer aanraak, zijn scampi's en pangasius. Deze zitten vol antibiotica en worden gekweekt in enorm vervuilde wateren. Als je daarover begint te lezen, word je instant misselijk. Reageer ik nu overdreven emotioneel? Ben ik het weer vergeten na het schrijven van het artikel? Ik weet het niet. Ik hoop dat ik de moed heb om niet langer mijn hoofd in het zand te stoppen en enkel nog duurzaam gevangen vis te eten uit niet vervuilde gebieden. Daar bestaan folders over en gelukkig zijn er een paar supermarkten die van plan zijn om enkel nog die soorten vis te verkopen in de toekomst.

In afwachting daarvan dit recept voor krabsla uit een nieuw kookboek: Non*Fish*a*li*cious (Lisette Kreischer). Het is een vegetarisch kookboek met visvervangende recepten en daarmee volgens mij het eerste kookboek in zijn soort. Ik proefde onlangs een veggie tonijnsalade en had geen idee dat ik eigenlijk soja met zeewier aan het eten was...

Cut the crab!

(alternatief voor krabsla) voor 2 à 3 personen

Dit heb je nodig:

 • 2 grote aardappelen, geschild en geraspt
 • olijfolie
 • peper en zout
 • 4 kappertjes, fijngehakt
 • 2 eetlepels mirin (Japanse rijstwijn, vind je bij de Aziatische producten in de supermarkt)
 • een mespuntje wasabi of geraspte mierikswortel
 • 2 eetlepels gemalen kelp of nori (de groene zeewierbladen die voor sushi gebruikt worden)
 • sesamolie
 • 1 rode chilipeper, ontpit en fijngehakt
 • 1 theelepel limoensap
 • 1 theelepel geraspte limoenschil
 • 4 eetlepels mayonaise
 • 1 theelepel dille
 • 2 radijsjes, fijngesneden
 • 1 rijpe avocado
 • 150 g rucola
 • 1 eetlepel fijngehakte bieslook

Dep de aardappelrasp goed droog en rasp de aardappelen. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de aardappels hierin gaar. Breng op smaak met peper en zout.
Meng de aardappelrasp in een kom met de kappertjes, peper, dille, mayonaise, kelp of nori, wasabi, mirin en radijs.
Schil de avocado en snij het vruchtvlees in reepjes. Meng met de rucola, bieslook, sesamolie en limoensap. Leg een schepje van het aardappelmengsel op de avocadosalade en werk af met limoenrasp.

Smakelijk!

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Veggie voor beginners

Veggie voor beginners

Veggie voor beginners

Donderdag veggie-dag? Geen idee hoe je lekkere vegetarische gerechtjes op tafel kunt zetten? Dat is helemaal niet zo moeilijk. Dankzij deze beginnerstips leer je heerlijke maaltijden boordenvol groenten op tafel toveren.

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

De meeste mensen kennen de ziektebestrijdende eigenschappen van antioxidanten. Ze bevatten nuttige stoffen die cellen beschermen tegen schade die doo...

Chocolademousse

Chocolademousse

Chocolademousse

Iedereen kan wel naar de snoepwinkel of bakker gaan voor zoetigheden voor familie en lovers met Valentijn. Maar als je een chocoladeliefhebber bent d...

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue
5

Hoewel barbecueën een gezonde manier van koken is, zijn het bijbehorende vlees, de sausjes en het brood dat wat minder; zeker als je wat op je lijn probeert te letten. Onze zeebaars in papillot (envelopje van bakpapier) is dan ook de perfecte zomermaaltijd – laag in calorieën maar rijk in smaak.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Champignons geven al hun geheimen prijs

Champignons geven al hun geheimen prijs

Champignons geven al hun geheimen prijs

Boleten, morieljes, eekhoorntjesbrood... Spring deze herfst kwistig om met champignons. Heerlijk bij een gebraad, een stoofpotje of een omelet. Behandel de champignons wel met respect.

Zo maak je zelf ijs zonder ijsmachine

Zo maak je zelf ijs zonder ijsmachine

zo-maak-je-zelf-ijs-zonder-ijsmachine
8

We zijn dol op de zomer omdat het de ideale reden is om ijsjes te eten! Maar een goed ijsje hoeft niet altijd uit de winkel te komen. En als je dacht dat je geen ijs kon maken omdat je geen dure ijsmachine hebt, dan hoor je vast graag dat je die niet nodig hebt met ons recept voor zelfgemaakt aardbeienijs.

You have already participated to this slideshow